Zenginler parasını yine katladı! Gıda ve enerjiden 453 milyar dolar kazandılar

Kar amacı gütmayen uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, gıda ve enerji milyarderlerinin servetinin Ukrayna-Rusya savaşı ve pandemi nedeniyle son iki yılda 453 milyar dolar arttığını ortaya koydu. Oxfam, zenginler için durum böyleyken, yıl sonuna kadar aşırı yoksul insan sayısının 860 milyona çıkabileceğini belirterek, zenginlerden kalıcı olarak servet vergisi alınması çağrısında bulundu.

Zenginler parasını yine katladı! Gıda ve enerjiden 453 milyar dolar kazandılar
Zenginler parasını yine katladı! Gıda ve enerjiden 453 milyar dolar kazandılar
GİRİŞ 23.05.2022 17:02 GÜNCELLEME 23.05.2022 17:04
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Oxfam tarafından hazırlanan bir rapora göre, gıda ve enerji milyarderlerinin serveti, salgın sırasında yükselen enerji ve emtia fiyatları ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle son iki yılda 453 milyar dolar arttı.

62 YENİ GIDA MİLYARDERİ ORTAYA ÇIKTI

Dünyanın iş dünyası ve siyasi seçkinleri İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu için bir araya gelirken, Oxfam küresel gıda fiyatlarının hızla artmasının sadece 24 ayda, 62 yeni gıda milyarderinin ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu açıkladı. 

GÜNLÜK 30 LİRANIN ALTINDA YAŞAYAN İNSAN SAYISI 860 MİLYONA ULAŞACAK

Bununla birlikte Oxfam’ın raporuna göre, geçen yıl ortalama yüzde 30'dan fazla artan gıda fiyatlarının, pandemi öncesine göre 263 milyondan fazla insanı akut yoksulluğa itmesi muhtemel. Bu durum  günde 1,90 doların (yaklaşık 30 lira)) altında bir gelirle yaşayan insan sayısını yıl sonuna kadar, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İspanya'nın toplam nüfuslarına eşdeğer bir şekilde 860 milyona çıkmasını anlamına geliyor. 
2021 yılında dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 'servetinin küçük bir kısmıyla dünyadaki açlık sorunu çözülebilir' diyen Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley'e meydan okuyarak dünyadaki açlık sorununu nasıl çözeceklerini kanıtlamaları durumunda Tesla hisselerini satmaya hazır olduğunu ilan etmişti.

Oxfam’ın Birleşik Krallık CEO'su Danny Sriskandarajah konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Doğu Afrika'daki insanların açlıktan ölmesi, dünyanın süper zenginlerinin servetlerinin hızla artan gıda ve enerji fiyatlarıyla beslenmesi ahlaki olarak savunulamaz. Yüz milyonlarca insanın aşırı yoksullukla karşı karşıya olduğu bir zamanda, hükümetlerin kimsenin geride kalmamasını sağlamak için devasa kâr ve zenginlikleri ele almaması için hiçbir mazeret olamaz” dedi.

"ZENGİNLERDEN SERVET VERGİSİ ALINSIN" ÇAĞRISI

Oxfam ayrıca Davos'ta bir araya gelen dünya liderlerini, 20 yılı aşkın süredir aşırı yoksulluktaki en büyük artışla mücadeleye yardımcı olmak için süper zenginlere derhal servet vergileri getirmeye çağırdı. Kar amacı gütmeyen şirket, hükümetlerin Arjantin örneğini izlemesi ve “milyarderlerin pandeminin beklenmedik düşüşlerine karşı bir kerelik dayanışma vergisi” getirmesi gerektiğini söyledi. Arjantin, geçen yıl ülkenin zenginlerinden  223 milyar peso (yaklaşık 178 milyar lira) vergi toplamıştı.

Diğer taraftan Oxfam, aşırı zenginlik ve tekel gücünü dizginlemek için kalıcı servet vergilerinin getirilmesi çağrısında da  bulundu. Milyonerler için yüzde 2'den başlayan ve milyarderler için yüzde 5'e yükselen yıllık servet vergisinin yılda 2,5 trilyon dolar getirebileceği aktarıldı. 

Oxfam, "2,3 milyar insanı yoksulluktan kurtarmak, dünya için yeterli aşı üretmek ve düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan herkes için evrensel sağlık ve sosyal koruma sağlamak için bu yeterli olacaktır” açıklamasını yaptı.

Musk ve Bezos gibi dünyanın en zenginleri, ABD Vergi Kanunu sayesinde sıfır gelir vergisi ödüyor- ABD Başkanı Joe Biden'ın bütçe planı teklifi ülkenin en zengin yüzde 0,01'lik kesiminin en az yüzde 20 gelir vergisi ödemesini öngörüyor. Elon Musk, Jeff Bezos ve Warren Buffett gibi milyarderleri de kapsayan teklif, son birkaç yılda borsanın yükselişiyle yaratılan zenginliğin daha fazlasını hedefliyor.

PANDEMİ ESNASINDA 573 YENİ MİLYARDER ORTAYA ÇIKTI

Sriskandarajah, "Örneğin, varlık vergilerinin getirilmesi, savunmasız grupların bu krizden kurtulmalarına ve daha iyi bir gelecek inşa etmelerine yardımcı olabilecek devasa meblağları artıracaktır. Burada Birleşik Krallık'ta, enerji şirketlerine beklenmedik bir vergi, yemek yemek ve evlerini ısıtmak için mücadele eden herkese yardım etmeye başlamak için güçlü bir yer olacaktır” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan, pandemi sırasında toplam 573 yeni milyarder ortaya çıktı. Oxfam, corona virüs krizinin “milyarder sınıfı için kaydedilen tarihteki en iyi zaman” olduğunu belirtti. Forbes dergisinin süper zenginler sıralamasına göre milyarderlerin toplam serveti, küresel GSYİH'nın yüzde 13,9'una eşit bir şekilde 12,7 trilyon dolara ulaştı. Aynı zamanda, 2000 yılına göre üç kat artış yaşandı.  

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 75
  • Adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Açlık sorunu maddi güçle çözülemez.. Bu kadar aptalca bir yaklaşım olamaz.. En azindan doğrudan alışveriş anlamında maddiyat açlığı çözmeye yeterli değildir.. Açlık çeken insanların arttığı yerlerde üretim sağlayacak yatırımlar yapılmalı.. Verimli arsalar tarım ile değerlendirilip yerel uygunluğa sahip hayvancılık faaliyetleri oluşturulmalı..
    Cevapla
  • lazalim 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı haraca bağlayan yam yam lar.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    TARİH BOYUNCA,HALEN VE GELECEKTE DE işte tüm olanların YAPANLAR BUNLARDIR.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bu pandemi ve Rusya Ukrayna savaşı bunlar için çıkmadımı
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi ülkemizde şimdiye kadar korona süreci sonrası serveti birden artışa geçen yahut olumlu seyreden kimler var bunların tespiti yapıldı ve kamuoyuna açıklandı mı yahut devlet bunun peşine düştü mü ben buna bakarım,bize ne abd'den ab'den,devlet uyuma vatandaşına sahip çık ayının kış uykusu bile bu kadar uzun değil seneler geçti üzerinden seneler,sömürülmeye devam ediyoruz sizde ise tık yok..!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle