2019 ve 2020'de konut alanlar dikkat! Tek tek tespit edildiler: Bakanlık izaha çağıracak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul satışlarında beyan edilen değerleri tapu harcı yönünden de incelemeye alırken alım satım bedelinin düşük beyan edilip edilmediği tespit ediliyor. Bu konuda 7 bin kişi izaha davet edilecek.

GİRİŞ 26.05.2022 15:51 GÜNCELLEME 26.05.2022 16:04
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgilere göre, kayıt dışılık ve haksız fiyat oluşumları ile mücadele kapsamında çalışmalar sürdürülürken gayrimenkul satış ve kiralama işlemleri de yakın takibe alındı.

Yükselen gayrimenkul fiyatları ve konut kiraları üzerine harekete geçen Bakanlık, vergiyi doğuran olay ve işlemlerin cari dönemde tespiti ve gerekli önlemlerin alınması için yapılan çalışmaları destekleyecek bilgilere daha kolay ulaşmak üzere internet ilan sitelerine bilgi verme zorunluluğu getirecek. Söz konusu bilgi alımına yönelik Bakanlık tebliğ yayınlamaya hazırlanıyor.

Fahiş kira zamlarına karşı yeni sistem kuruluyorFahiş kira zamlarına karşı yeni sistem kuruluyor

Bakan Kurum'dan milyonları ilgilendiren kira açıklamasıBakan Kurum'dan milyonları ilgilendiren kira açıklaması

Vergi Usul Kanunu'na göre, gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Bakanlık veya vergi dairesince kendilerinden yazıyla istenilen bilgileri vermeleri gerekiyor.

Yapılması planlanan düzenleme ile menkul ve gayrimenkullerin satışı veya kiralanması için internet sitelerine verilen ilanlara ilişkin bu sitelerden kapsamlı bilgi alınacak. Söz konusu bilgiler, vergi mevzuatı çerçevesinde incelenerek risk analizine tabi tutulacak ve gerekli işlemler yapılacak.

7 BİN KİŞİ İZAHA DAVET EDİLECEK

Gayrimenkulün satışı sırasında beyan edilen değerlerin tapu harcı yönünden de incelenmesine başlanırken alım satım bedelinin düşük beyan edilip edilmediğine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda Bakanlık, ilk aşamada 2019 ve 2020 yıllarındaki satışları ele alırken harç matrahının doğru beyan edilip edilmediğine yönelik incelemeler de devam ediyor.

Söz konusu yıllara dair banka kredisi bilgilerinden hareketle yapılan analizler sonucunda, kredi kullanarak gayrimenkul alan ve kredi tutarı ile beyan edilen harç matrahı arasında fark bulunan mükellefler Bakanlıkça tespit edildi. Kredi tutarı ile gayrimenkulün alış bedeli arasında önemli farklar belirlendi. Bu farkların bazı satış işlemlerinde beyan edilen tutarın 40 katına ulaştığı görüldü.

Bu çerçevede, ilk aşamada yaklaşık 7 bin kişi hakkında "izaha davet" işlemi yapılacak ve ödenmeyen harçların tahsili yoluna gidilecek.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 86
  • Paşabey 1 yıl önce Şikayet Et
    Bedelin tamamını bankadan ödeme mecburiyeti koy, hiç kimseyi çağırma. Rayiç bedelle uyumlu değilse müeyyidesini uygula. Ayrıca vergi tutarını, kaçağı önleyecek şekilde düzenlenirse bu zahmetlerde ortadan kalkar. Bir başka husus kişinin devlet dahil olmak üzere dünyalar borcu var, aile efradı adına alıyor, kendini gizliyor. Kadının hiçbir geliri yok ama katları, yatları var. Devleti ve alacaklıları böyle dolandıranlar da takip edilmeli. Ticari hiçbir kaydı olmayıp aylık 200-300.000 TL harcama yapa biliyorum. Böyleleri neden takip edilmez? Aile gideri takip edilmeli, vergisini ödemeyene gel buraya demeli devlet.
    Cevapla
  • Saçma sapan 1 yıl önce Şikayet Et
    Düzgün bir işiniz yokmuş eski defterleri karıştırıp boşuna uğraşmayın olumlu birşey yapın faizli para verirseniz fırsatçılara gün doğurursunuz millete toki sisiteminde ev yapın satın emperyalist güçlerin elin bankalarını ve fırsatçıları zengin etmeyin anlamıyorum ne yapmaya çalışıyorlar…
    Cevapla
  • Taneri 1 yıl önce Şikayet Et
    Atı alan üsküdarı geçti geçmiş olsun.. Müteahhit evi 500.000 TL satıyor Noterde satış yaparken 300.000 TL bedel gösteriyor. Sonrada Türkiye istatistik kurumu noterdeki satışları baz alarak konut fiyatlarını açıklıyor. Düzen kurulmuş kimin elinde bir mühür varsa Süleyman o olmuş maalesef Bir de E ticaret siteleri var bunların incelenmesi ve bir düzene oturtulmalıdır. İnsanlar kafalarına göre zam fiyat belirliyor. Devletimiz bir an önce tedbir almalıdır
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Maliye kira gelir vergisini toplasa ihya olur yıllarca kıraya ev verip sisteme dail olmayan kira gelir vergisi alınamayan mükellefler var
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aklınız başınıza yeni mi geldi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle