Bakanlık duyurmuştu! GES'te detaylar açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi uygulamasının başlayacağını duyurmuştu. Bakanlık, GES'in koşullarını açıkladı.

GİRİŞ 10.06.2022 19:43 GÜNCELLEME 10.06.2022 19:43
Bu Habere 204 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, GES'ind etaylarını paylaştı.

GELİRE ENDEKSLİ DEVLET İÇ BORÇLANMA SENEDİ UYGULAMASI BAŞLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığının resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında, "Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir." ifadesi yer aldı.

GES'TE KOŞULLAR AÇIKLANDI

Gelire endeksli senet koşulları açıklandı. 15-22 haziran arasında talep toplanacak. Senetler için asgari talep tutarı bin TL olup 1 TL'nin katları şeklinde ihraç edilecek. GES'lerin getirileri DHMİ VE KEGM'nin bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak.



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığınca yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yatırımcıların Türk Lirası cinsi varlıklara yönelimlerini teşvik etmek amacıyla gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) ihraç edileceği kaydedildi.

Bu çerçevede, Türkiye genelinde 15 Haziran- 22 Haziran 2022 tarihleri arasında, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri gerçekleştirileceği belirtildi.

KAMU BANKALARI ÜZERİNDEN İŞLEM YAPILACAK

Söz konusu senedin, yalnızca gerçek kişilere ihraç edileceği ve talep toplama işlemleri ile kupon ve anapara ödemelerinin Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası aracılığıyla gerçekleştirileceği kaydedildi.

ASGARİ TALEP TUTARI BİN TL

Açıklamanın ayrıntıları şu şekilde:

"Senetler için asgari talep tutarı 1000 TL olup 1 TL’nin katları şeklinde ihraç edilecektir. Senetler, talep toplama dönemini takip eden haftada, 24 Haziran 2022 Cuma gününde, yatırımcıların hesaplarına aktarılacaktır. GES’lerin getirileri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacaktır.

Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında DHMİ ve KEGM tarafından bütçeye aktarılan 3 aylık hasılat payları toplamı esas alınacaktır. Kupon ödemeleri, Hazinece belirlenen getiri oranının hasılat payı tutarları gerçekleşmeleri neticesinde hesaplanan endeks değeri ile yeniden değerlenmesi yöntemiyle hesaplanacaktır."

Açıklamada, ihraç edilecek senetlere ilişkin bilgiler de verilerek şöyle denildi:

"GES’lerin kupon ödemelerinde esas alınacak beklenen hasılat payı tutarı olarak, 2022 Yılı Bütçe Kanunu’nda açıklanan 2022 yılı için toplam 874.144.000 TL (DHMİ’den sağlanan gelir tahmini 565.993.000 TL ve KEGM’den sağlanan gelir tahmini 308.151.000 TL) olan gelir tahmini tutarı baz alınacaktır. Bu kapsamda, ilgili aylar için hasılat endeksinin hesaplanmasında söz konusu projeksiyonların gelir tahmin rakamının ilgili yıl için aylık olarak eşit dağıldığı varsayımı esas alınmaktadır. Diğer taraftan, senetler, mevcut vergi mevzuatına tabi olup Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67'nci maddesi uyarınca vergilendirilecektir.

Bununla birlikte, 22.12.2021 tarihli ve 31697 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4937 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, ilgili Kanun maddesinde geçici madde eklenerek değişikliğe gidilmiş olup 22.12.2021 – 31.12.2022 tarihleri arasında iktisap edilen, DİBS’lerden elde edilen gelir ve kazançlara yüzde 0 stopaj oranı uygulanacaktır. Bu sebeple, 23.09.2022 ve 23.12.2022 tarihlerinde yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı yüzde 0 olacaktır."




GES'LER GETİRİLERİ GÜÇLÜ OLAN KİT'LERİN GELİRLERİNE ENDEKSLİ OLACAK

Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkan GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan KİT'lerin gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 204
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    100 yıl önceki durumu yaşıyoruz. egede ,Nerde-gösterdiği vahşetle 'bu: bir Avrupalı' Dedirir-Yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi, Varsa gelmiş, açılıp mahbesi, yâhud kafesi! Eski Dünyâ, yeni Dünyâ, bütün akvâm-ı beşer, Kaynıyor kum gibi, mahşer mi, hakikat mahşer. Yedi iklimi cihânın duruyor karşında, Avusturalya'yla beraber bakıyorsun: Kanada! Sâde bir hâdise var ortada: Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ.. haçlılar kıyamete kadar bizimle savaşacak. Liderimize iyi bakın. ne ile kiminle savaşıyor. Ayasofyala bakıyorsun taksim,bakıyorsun yerli uçak haçlısı çıldırmasında ne yapsın. ekonomik ile boğmaya kalkıyor. amasız fakatsız lakinsiz erdoğan
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    bütün bilim adamlarımız toplanıp karadenizdeki hidrojen sülfür kaynağı için ayaklanmalı. nasıl enerjiye dönüştürürüz ayrıştırırız. elektrik üretiriz diye.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    günde aralık- nisan ayları arasında günde 400 milyon m3 doğalgaz kullanıyoruz. bu yüzden depolama limitlerimizi 4 katına çıkarmak zorundayız. bütün ülkelerden gaz akışı kesilse bile 2 aylık depolama yani 24 milyar m3 doğalgaz depolama tesisine ulaşmalıyız. mecburuz. kışın çok tehlikeli durumlar oluşabiliyor. iran ve rusyaya asla güvenmeyin.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan, ığdır arasına 10 adet doğalgaz boru hattı daha döşeyin imkansız değil ,kışın Doğu illerimiz için ,imkansız değil veya formül üretmeliyiz Azerbaycanlı kardeşlerimizin doğalgazı için her yolu denemeliyiz. yeni hat %20 sini anca ülkemizin karşılıyor. bu konuda 1000 fikir üretilmeli 1000 modelleme yapılmalı . hazar-karadeniz arasına bir yol düşünülmeli.
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Borsa niye haram olsun, kim demişse hurafedir bidattır. peşini bırakın böyle fikirlerin. dini ne hale getirdiler. kar garantili faizmiş!! nerenizle bakalım daha yeni yeni kavramlar uyduracaksınız. adam şirketin karına ortak olunca bu faiz olur, faize bulaşmış oluruz diyor. bu kadar cahil sığ yoz kafalar işte bunlar. aman ha din cahili yobaz olmayın. en tehlikelisi de bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle