Türkiye 10 ülkeden tarım arazisi kiralayacak

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle tüm dünyada yaşanan gıda krizinin aşılması için Türkiye'nin; başka ülkelerde tarım arazisi kiralama formülünü masaya yatırdığı belirtildi.

Türkiye 10 ülkeden tarım arazisi kiralayacak
Türkiye 10 ülkeden tarım arazisi kiralayacak
GİRİŞ 15.06.2022 06:57 GÜNCELLEME 15.06.2022 13:52
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Tarım Bakanlığı, Latin Amerika ve Afrika'da 10 ülkede tarım arazisi kiralamak için görüşmelere başladı. Ukrayna ile de bu konuda temasa geçildi. Özellikle Türkiye'de iklimsel olarak üretimi zor olan ürünlerin ekimi yurt dışında kiralanacak arazilerde yapılacak.

AMAÇ İHRAÇ ÜRÜNLERİ YETİŞTİRMEK

Sudan'da geçmiş yıllarda 850 bin hektar civarında bir arazi kiralanmış ama daha sonra bu proje sekteye uğramıştı. Öncelikle bu proje yeniden hayata geçirilecek. Ardından kiralanan diğer arazilerde başta yem bitkisi olmak üzere, Türkiye'de işlendikten sonra ihraç edilecek nitelikteki hububat ürünlerinin üretimi yapılacak. Geçtiğimiz günlerde de Venezuela heyetinin Türkiye'yi ziyareti sırasında 400 bin hektarlık tarım alanının Türkiye'ye kiralanması gündeme gelmişti.

BAKAN KİRİŞÇİ: YURT DIŞINDAKİ BAKİR ALANLARDA TARIM YAPMAK İSTİYORUZ

Tarım Bakanı Vahit Kirişci, yurt dışında arazi kiralama projesi hakkında milletvekillerine bilgi verirken, "Türkiye'nin üretimi kendi ölçeğinde Türk halkına yeter ama ihracatı seçiyorsan, yurt dışında da kiralama yapmak gerekiyor. Oralara modern tarımı götürmek istiyoruz. Bakir tarım alanlarında üretim yapmak istiyoruz. Afrika'nın özellikle güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alanlarda üretim yapabilecek durumdayız" dedi.

Kiralanacak tarım arazileri için özel sektörün de devrede olacağı belirtildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı, yurt dışında yapılması planlanan tarım ve gıda ürünleri yatırımlarını duyurdu. Bakanlık Venezuela ile iş birliği mutabakat zaptı yapıldığını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Venezuela Devlet Başkanı Sn. Nicolas Maduro'nun 07.06.2022 tarihinde ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret verimli geçmiştir. İki ülke arasında üç ayrı iş birliği anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşmalardan biri de "Bitki Koruma ve Karantina Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı" olmuştur.

Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmeler esnasında ve sonrasında, imza töreninde Sn. Maduro Türk yatırımcıları kendi ülkesine Yatırım yapmak üzere davet etmiştir. Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Sn. Wilman Castro Soteldo, Sn. Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci'ye Türk yatırımcıların Venezuela'da 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapabileceklerini belirtmiştir.

Yapılan teklife göre, Venezuela'da Türkiye için ayrılan ve "Turkish land" olarak adlandırılan bölgede tarımsal yatırım yapılması ve elde edilecek hasılatın yüzde 70'inin yatırımcıya, geri kalan yüzde 30'luk kısmının da Venezuela'ya bırakılması ifade edilmiştir. Yatırımcının elde edeceği hasılatın Türkiye'nin ihracatı için de kullanılabileceği kaydedilmiştir.

Türkiye 23,4 milyon hektar işlenen tarım arazisi varlığı ve her geçen gün artan tarımsal üretimi sayesinde 85 milyon nüfusunu, yaklaşık 5 milyon geçici koruma statüsündeki sığınmacıyı ve hedeflenen en az 50 milyon turistin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır.

Türkiye aynı zamanda dünyanın en önemli tarım ve gıda ürünleri ihraç eden ülkeleri arasındadır. Tarımsal hasıla bakımından da Avrupa'da birincidir. Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşvikler ile çok sayıda tarım ürününde de dünyada liderliğimiz devam etmektedir.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2020 yılı verilerine göre; dünya bitkisel ürünler üretiminde 12. sebze üretiminde 4. ve meyve üretiminde ise 6. sıradadır.

Günümüzde birçok ülke gelecekteki tarım ve gıda ürünü ihtiyaçlarını temin etmek için farklı ülkelerde tarımsal faaliyetlerde bulunmaktadır. Dünya Ticaret Örgütü'nün raporlarına göre yaklaşık 41 ülke başka ülkelerde arazi kiralarken, 62 ülke de arazilerini başka ülkelere kiralamıştır veya satmıştır.

İngiltere, başta Afrika'da olmak üzere 4,4 milyon hektar arazi kiralamıştır. ABD'nin aynı yöntemle kiraladığı arazilerin büyüklüğü 3,7 milyon hektardır. İngiltere'nin kiraladığı arazilerin büyüklüğü Danimarka'nın yüzölçümüne eşitken, ABD, İsviçre ve Çin'in Moldova büyüklüğünde kiraladığı tarım arazileri vardır.

Afrika'nın en yoksul ülkelerinden Kongo 8,1 milyon hektar, Endonezya 7,1 milyon, Filipinler 5,2 milyon ve Sudan 4,7 milyon hektar arazi kiralamış veya satmıştır.

Kendi ülkeleri dışında tarımsal yatırım yapan ülkeler bu yatırımlarını mevcut tarım ve gıda ürünleri ihtiyacı için değil, gelecekte dünya gıda piyasasında söz sahibi olmak için yapmaktadırlar.

Türkiye tarihi misyonu gereği tarımsal yatırım yaptığı ülkelere sömürgeci bir prensiple yaklaşmamakta, aksine kazan-kazan prensibiyle yaklaşmaktadır. Her şeyden önemlisi, tarım ve gıda ürünü yatırımlarına ihtiyaç duyan ülkeler yatırım konusunda Türkiye'ye bizzat kendileri teklifte bulunmaktadır.

Bu ülkeler Türkiye'nin bu konudaki tecrübesine ve üretkenliğine sonuna kadar güvenmektedir. Nüfusu 2050'li yıllarda 100 milyonun üzerine çıkması beklenilen Türkiye'nin, 2053 vizyonunun da bir gereği olarak tarımsal üretimini artırması aklın ve bilimin bir gereğidir.

Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bakanlığımız hem yurt içinde hem de yurt dışında tarımsal alanda yatırım yapan yatırımcılarımızın yanında olmaya devam edecektir."

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YÜCEL KAYAOĞLU
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 140
  • belde 1 yıl önce Şikayet Et
    bu şekil tarım politikaları bizi büyük sıkıntıya sokacak. bu durumu devletimiz gördü lakin geç bile kalındı. yeni tarım politikası uygulanması, şehirdeki göç köye mahalleye taşınmalı özendirilmeli. insanımız üç beş kuruşa şehir merkezlerinde heba olmamalı. ucuz işgücü olacaksa zaten milyonlarca göçmen misafirlerimiz var. yüksek gelir için Anadolunun verimli toprakları boş durmamalı. verimsiz olan zaten atıl durumda. hiç değilse verimli araziler bu teknik imkanlar varken boş durması büyük bir kayıp olur. yurdumun insanı arazini boş bırakma. bir şeyler ek üret. hele şu zamanda yerli tohum yerli üretimin daha önemli olduğu bir devirdeyiz
    Cevapla
  • belde 1 yıl önce Şikayet Et
    arazilerimiz çok parçalı birçok yerde özellikle doğuda boş atıl durumda duruyor. Anadolu da bölük arazi yüzünden birçok toprak hiçbir ürün yetiştirmeden durması hem bizi hem de ülkemizi ekonomik olarak zora sokacak durumdur. bunu devletimiz illa ki biliyor, lakin bu işi biraz da insan olarak bizler zorlaştırıyoruz. bölünmüş araziye verimli kullanamadığımızdan işin kolayını seçiyoruz. buğday ekilecek araziye başka ürün, sebze dikilecek araziye başka ürün dikerek ayağımıza kurşun sıkıyoruz.
    Cevapla
  • Reco 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu önce kendi ülkeni ek, yarın o ülkeler biz ekecegiz der..
    Cevapla
  • vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi ülkesinde calisacak eleman var mi ki? Yurt disindaki kiralanan yerlerde oranin insanlari calisacaklar, hem kendilerine hem bize faydasi dokunacak. Ben öyle anliyorum, baska fikri olan yazsin.
    Cevapla
  • Kazım 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen kendi ülkende hazine arazilerini ekenlerin elinden al,yüzyıllardır eken,ecremisilini ödeyen kişiye satma büyük şirketlere satmaya çalış ondan sonra başka ülkelerde toprak ara
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti dünyanın tarım toprağı verimli olan ülkeleri ile çok uzun vadeli tarım toprakları kiralamasını, bu topraklarda stratejik ve katma değeri çok yüksek ihracat ağırlıklı tarimsal ürünler yetiştirip dünya piyasalarında ihracatçı ülke olmak için var gücümüzle çalışmasını isteriz, ÇİN devleti bu politikayı yıllar önce yaptı, Ülkemizin de çok geç kalmadan çaba göstermesini arzu ederiz,...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle