Avrupa enerji kriziyle karşı karşıya! Halka klima çağrısı yapıldı

Avrupa, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ve hızla yükselen enerji fiyatları ile boğuşurken, hükümetler yeni çözüm yolları arıyor. Bu kapsamda bazı Avrupalı klima kullanımı konusunda yeni sınırlamalar getirdi.

Avrupa enerji kriziyle karşı karşıya! Halka klima çağrısı yapıldı
Avrupa enerji kriziyle karşı karşıya! Halka klima çağrısı yapıldı
GİRİŞ 05.08.2022 10:24 GÜNCELLEME 05.08.2022 10:34

Avrupa ülkeleri enerji talebini artıran kavurucu sıcaklık ve enerji arzını karmaşıklaştıran siyasi çatışmalar eşliğinde zor günler geçiriyor. Özellikle Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası Avrupa ülkelerinden gelen yaptırımlardan dolayı Rusya'nın gaz akışını kısması Avrupa ülkelerini yeni bir krizle karşı karşıya getirdi. Avrupa'da hükümetler şu sıralar enerji krizinin çözümü için yeni çözüm yolları arıyor. 

Bu kapsamda ise ilk olarak klima kullanımının kısıtlanması gündeme geldi. İspanya'da geçtiğimiz günlerde devlet gazetesinde yayınlanan ve önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi planlanan bir kararname, halka açık yerlerde klimanın 27 santigrat dereceye yükseltilmesi ve bu mekanların kapılarının tasarruf için kapalı kalmasını zorunlu kılıyor.

Halka açık yerler arasında ofisler, mağazalar, barlar, tiyatrolar, havaalanları ve tren istasyonları bulunuyor. Kararname, tüm İspanyol hanelerine bir öneri olarak da yayınlanacak. Kuralların Kasım 2023'e kadar geçerliliğini koruyacak.

İSPANYA KLİMA KULLANIMINI KISITLAYAN İLK ÜLKE DEĞİL

The Guardian'da yer alan bir habere göre, Yunanistan ve İtalya geçen ay kamu binalarını soğuturken enerji kullanımını benzer şekilde kısıtlamak için klimanın 27 santigrat derece veya daha yüksek bir sıcaklığa ayarlanmasını gerektiren önlemler açıkladı.

Fransa, halka açık binaların termostatlarının yazın daha yüksek ve kışın daha düşük ayarlamasını emretti ve kapılarını açık bırakırlarsa klimalı işletmelere 750 Euro ceza kesileceğini duyurdu.

Almanya'nın Hanover şehri, hastaneler ve okullar dışında her yerde mobil klima üniteleri ve fanlı ısıtıcıların kullanımını yasakladı.

Avrupa'da hanelerde klima kullanımı ılımın iklimden dolayı oldukça düşük. Ancak ekstrem sıcaklar nedeniyle Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın klima stokunu 2050 yılına kadar neredeyse üç katına çıkararak 275 milyona çıkarılacağını öngörüyor.

KAYNAK: THE VERGE
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!