ABD Adalet Bakanlığı Google'ı liderliğini korumak için yasadışı ödeme yapmakla suçladı

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Google'ı tröst olmakla suçlayarak açtığı davada yargıca Google'nin yasadışı bir şekilde bir numaralı arama motoru olarak yerini korumak için her yıl milyarlarca dolar ödeme yaptığını iddia etti.

ABD Adalet Bakanlığı Google'ı liderliğini korumak için yasadışı ödeme yapmakla suçladı
ABD Adalet Bakanlığı Google'ı liderliğini korumak için yasadışı ödeme yapmakla suçladı
GİRİŞ 09.09.2022 17:52 GÜNCELLEME 09.09.2022 17:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

DOJ, Perşembe günü federal bir yargıca, Google'nin Apple, Samsung ve diğer telekom devlerine yasadışı bir şekilde bir numaralı arama motoru olarak yerini korumak için her yıl milyarlarca dolar ödeme yaptığını iddia etti.

DOJ avukatı Kenneth Dintzer, Google'ın çoğu tarayıcıda ve tüm cep telefonlarında varsayılan arama motoru olmak için ne kadar harcadığını açıklamadı, ancak ödemeleri "muazzam rakamlar" olarak nitelendirdi. 

Dintzer, Washington'daki duruşmada Yargıç Amit Mehta'ya, "Google varsayılan olmak için milyarlarca dolar yatırım yapıyor, çünkü insanların bunları değiştirmeyeceğini biliyor" dedi.

DOJ, geçtiğimiz yıl Google'ın antitröst yasalarını ihlal ederek çevrimiçi arama tekelini sürdürmeye çalıştığını iddia ederek dava açmıştı. Perşembe günkü duruşma davanın ilk somut duruşmasıydı.

ABD TEKNOLOJİ DEVLERİNİ DİZGİNLEMEK İSTİYOR

Google antitröst davası, Başkan Joe Biden yönetimindeki federal hükümetin teknoloji devlerinin gücünü dizginlemek için ilk büyük çabası olarak görülüyor. Dava ilk olarak Trump yönetiminin son günlerinde açılmıştı.

Beyaz Saray Perşembe günü, büyük teknoloji platformlarının ekonomiye ve çocuk sağlığına verebileceği zararı araştırmak için uzmanlarla yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Google'ın avukatı John Schmidtlein, DOJ'un piyasayı yanlış anladığını belirterek Bing ve DuckDuckGo gibi rakiplerine çok daha az odaklandığını söyledi.

DOJ avukatı Dintzer, Google'ın verdiği paralarla arama motorunu onu çoğu insanın internette web siteleri bulmasını sağlayan “geçit” haline getirdiğini ve bu sayede rakiplerinin arama motoruna meydan okumak için gereken ölçeği kazanmasını engellediğini “Varsayılan olmak, Google'ın rakiplerinin verilerini sistematik olarak reddetmesine izin veriyor” sözleriyle açıkladı.

Google, dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome ve mobil işletim sistemi Android'in sahibi olduğu için milyarlarca kullanıcı varsayılan olarak Google'ı kullanıyor. Çoğu kullanıcı varsayılan arama motorunu değiştirmeyi ya bilmiyor ya da değiştirmeye gerek duymuyor. DOJ'a göre Google, rekabeti engelleyerek yasalara karşı geliyor ve üreticilere milyarlarca dolar ödeme yapıyor.

KAYNAK: BLOMBERG
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • skoc 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlike müthiş bir tekel sahibi oldu. Google tüm dijitali ele geçridi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!