Bakan Kurum TOKİ konut projesiyle ilgili merak edilenleri cevapladı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sosyal konut projesiyle ilgili sorularını cevapladı.

GİRİŞ 14.09.2022 20:43 GÜNCELLEME 14.09.2022 22:53
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi hakkında detayları duyurmasının ardından TOKİ Sosyal Konut Projesi'nde başvurular kademeli olarak başladı. Bakan Kurum, katıldığı canlı yayında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları:

İLK GÜN 705 BİN BAŞVURU

Son durum programa çıkmadan önce 705 bin rakamına ulaştık. Sürekli artıyor. Yine burada TC No'ları sonu 0 ile olanlar başvuruyor şu an. Büyük bir ilgi var. Dün Cumhurbaşkanımız yüz yılın konut kampanyasını tüm Türkiye ile paylaştı. 609 ilçede 81 ilde... Tüm Türkiye'den bize teşekkür yağdı.

2023-2028 yıllarını içeren hem sosyal devletin vatandaşa yapacakları, hem istihdam adına 5 yıllık süreçte ortaya konmuş hedef. İlk etabı dün lansmanını gerçekleştirdiğimiz süreçte 250 bin sosyal konut yapacağız. 100 bin arsayı vatandaşlarımıza sunuyoruz, yine bu kapsamda 10 bin adet iş yerini sunmuş oluyoruz.

Konut arsası ile iş yeri başvurusu henüz başlamadı. 10 Ekim ile 7 Kasım arasında başlayacak. 705 bin rakamı 250 bin sosyal konuta yapılan başvuru. 31 Ekim'de sosyal konutla ilgili başvurular sona erecek.

TESLİM TARİHİ NE ZAMAN?
Başvuruların akabinde kura süreci başlayacak. 10 Ekim'de ihalelerimizi yapmaya başlayacağız. 2 yıl içerisinde de vatandaşlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz. Bu projenin ilk etabının maliyeti 422 milyar lira. Maliyetten yüzde 40 indirim yapıyoruz.

ÖDEMELERDE ARTIŞ OLACAK MI?

Yaptığımız yapacaklarımızın teminatı. 1 milyon 170 bin konut üretmiş bir TOKİ'miz var. Bu rakamlar bunu gösteriyor. Mazlum coğrafyada bile kardeşlerimizin yardımına koştuk. İlk etabın maliyeti 422 milyar lira. Buradaki maliyetten yüzde 40 indirim yapıyoruz. Yüzde 10 peşinat verilecek. Artış memur maaş katsayısına göre yapılıyor. Geçen sene toplam yüzde 80 artış geldi. Daha önce konut almış vatandaşlarımıza yüzde 25 artış yaptık. Vatandaşımızın üstesinden gelemeyeceği durumda aşağıya çekmeye talimatımız var. Bugün bir ihale yaptık. Konutun maliyeti 1 milyon lira üzerinde. Arsa bedeli eklendiğinde değişiyor. Yüzde 40 indirimle vatandaşımıza 608 bin liradan başlayan fiyatlarla veriyoruz.

AİLESİYLE YAŞAYAN GENÇLER BAŞVURABİLİR Mİ?

İlk defa bu projede gençlere kontenjan ayırdık. 18 yaşını doldurmuş ve 30 yaş arası başvurabiliyor. Aile gelirine bakmıyoruz. Kendi geliri 16 bin-18 binin altındaysa gençlerimiz başvurabilir. Güzel bir fırsat. Geleceğe umutla baksınlar istiyoruz. Geleceğimizin teminatı onlar. İlk önce kontenjanlarımızın kuraları çekilecek, akabinde diğerlerinin kuraları çekilecek. Gençlerde hiçbir şartımız yok. Tek şartımız 18 bin TL İstanbul'da, diğer illerde 16 bin TL'yi geçmeyecek. Hane halkında anne-babanın geliri 18 bin TL'yi geçmeyecek. Gençler için de geçerli. Ayrı başvuruyorlarsa gençlerin gelirlerine bakmıyoruz. Gelirleri 18 bin TL'nin altında olması yeterli

BÜYÜKŞEHİRLERDE EV FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

İstanbul, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3+1'ler en düşük 950 bin lira olacak aylık taksiti 3 bin 562 lira olacak. İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya'da 2+1'ler en düşük 679 bin lira olacak. Bu iller dışında diğer yerlerde fiyatlar açıklandığı gibi olacak. Bu fiyatlara vatandaşımız konut alabiliyor. Özel sektör tabi ki bu fiyata veremez. Biz bu projeyi sunarak hem ekonomiye destek olacağız, hem de konutlardaki fiyatları aşağı çekeceğiz. Biz TOKİ ile %8 ila %10 yapardık. 2009'da bunu artırdık, fiyatlarda hareketlenme gördüğümüz için. Yılda sosyal konut bazında 125 bin konut yapıyorsunuz. Ve bu oranı %20'ye çıkartıyoruz. 

Konut ve kira fiyatları aşağı gelecek. Tabii ki inşaat malzemelerindeki artış ve pandemiden dolayı tedarik söz konusu. Biz sabit tutsak bile bu vatandaşımız için önemli bir kazanımdır. %20 arzı sunarak vatandaşlarımızın alma şansını biraz da artıracağız.

BORÇ BİTMEDEN SATMA YA DA KİRALAMA OLACAK MI?

Yapılan tüm evler, tüm şehirlerde aynı olacak. Bölgesel değişiklikler bölgenin ihtiyaçlarına göre belirlenecek ama malzeme, kalite, taşı tüm illerimizde aynı olacak. Gelir kapısı olarak burayı kimseye sunamayız. Hiçbir şekilde satamazlar, devredemezler. Kirada bir sorun yok ama satamazlar. Sözleşmemiz memur maaşına zam endeksli. Biz burada insiyatif kullanıyoruz. Vatandaşımızın ödemeyecek durumdaysa Cumhurbaşkanımızdan izin alarak indirim yapabiliyoruz. Sonuçta geliri %100 arttı, biz bu fiyatları %100 artıracağız diye bir şey yok.

ENGELLİ ORANI

%40 ve üzerindeki engelli kardeşlerimiz ve aileleri başvurabiliyorlar. 2 bin 280 lira taksit ödeyecek vatandaşımız. 1 yıllık süreçte ikisini beraber ödemek zorunda kalacaklar ama neticede hayal ettikleri eve sahip olacaklar. Bunların hepsi kat mülkiyeti kurulacak. Vatandaşlarımız borcunu ödediği zaman kat mülkiyetli tapularını alabilecekler.

BİNALARIMIZ SIFIR ATIK UYUMLU

Toplamda 200 bin ilave istihdam sunacağız. Piyasada toplamda 2 trilyon liralık hareket olacak. Şehirlerimize örnek yerleşim modelleri kuracağız. Bazı ilçelerimizde bu projeleri örnek alıyorlar, çoğalarak büyüyorlar. Binalarımız sıfır atık uyumlu. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretecek. İklim değişikliğine, çevreye uyarlı evler olacak.

İLK GÜNDE 785 BİN BAŞVURU

Toplamda 200 bin ilave istihdam sunacağız. Piyasada toplamda 2 trilyon liralık hareket olacak. Şehirlerimize örnek yerleşim modelleri kuracağız. Bazı ilçelerimizde bu projeleri örnek alıyorlar, çoğalarak büyüyorlar. Binalarımız sıfır atık uyumlu. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretecek. İklim değişikliğine, çevreye uyarlı evler olacak. İlk günde 785 bin başvuru oldu. İlk günde 785 bin başvuru oldu.

100 BİN ALTYAPILI KONUT AMAÇLI ARSA

İlk defa vatandaşımıza, altyapıları ve imar planı tamamlanmış, ev yapmaya hazır arsalar sunuyoruz. Şu an belirlediğimiz şehirlerde yapacağız. Yaklaşık 30 şehirde olacak. Onların da başvuruları ekimde başlayıp kasımda bitecek. İmar planı aslında o şekli üst ölçekte belirlemiş olacak.

Baktığınızda düzgün bir mahalle ortaya çıkacak. Burada ev yapmak zorundasınız. Bu arsaları dar gelirli vatandaşlarımız ev sahibi olsun diye yapıyoruz. İstanbul'da altyapılı arsa sunmayı düşünmüyoruz. Orada sosyal konutla ilgili 50 bin koyduk. İstanbul'da altyapılı arsa projesi yok. Aynı şekilde sanayi projesini de koymadık. Bu da 250 bin konutluk olacak. İlk etapta 100 Bin konutluk olacak. 250 Bin sosyal konut, 100 bin de arsa. Bunlar da öyle şehre uzak, ulaşılamayacak alanlarda değil.

28 İLDE SANAYİ SİTESİ

İlk defa yaptığımız bir uygulama olacak. Bu çerçevede Türkiye'ye eşit dağıtılarak illerimizi belirledik. 50 m2 ile 200 m2 arasında değişiyor. Burada üretim, istihdam olacak. Bu manada da şehirlerin kalkınması adına bu projeyi Türkiye genelinde yaygınlaştırmış olacağız ve ilk etapta 10 bin tane iş yeri yapılacak. Burada da maliyet üzerinden %40 indirim yapıyoruz.

81 ilimizde ayrı ayrı kuralarımızı noter huzurunda çekeceğiz. Dijital ortamda bu kuralar yayınlanacak. Vatandaşlarımızın gözleri önünde kuralar çekilecek ve hak sahipleri belirlenecek.

TOKİ MİMARİSİ

En iyi arkadaşlarla çalışıyoruz. İmalat kalitesini yakınen takip ediyoruz. Burada çıktığınızda önündeki yeşillik alanında, konutlarda oturan bir araya gelsinler, otursunlar ve komşuluk ilişkilerini kaybetmesinler istiyoruz. Medeniyetimizin bize tarif ettiği şehircilik modeliyle yapmaya gayret gösteriyoruz.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 132
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu proje işsiz ve geliri olmayanları ev sahibi yapma projesi değil, piyasa şartlarına göre daha uygun fiyata ve daha uzun vadeli ev edindirme projesi, parası olmayan zaten ev alamaz ki, ev değil sakız bile alamaz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    20 yıl vadeli bir projede fiyatlar nasıl sabit olabilir, hiç mi birşey bilmiyorsunuz.
    Cevapla
  • Adr 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen çok biliyorsun.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    30 değil 90 yaşında da olsan başvurabiliyorsun, sadece gençler için ayrılan %20 lik grubun dışında kalıyorsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Diyelim ki Ben memleketimde aldım evi ama başka bir ilde çalışıyorum ve kirada oturuyorum, neden kiraya veremeyim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce Peşinat, taksitler teslimde başlıyor diye biliyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle