IMF'nin eski başekonomisti: Herkesin faiz artırması tehlikeli

IMF'nin eski başekonomistlerinden Maurice Obstfeld, dünyanın neredeyse tüm merkez bankalarının aynı yönde hareket ettiğini, bunun da tehlikeyi artırdığını söyledi.

IMF'nin eski başekonomisti: Herkesin faiz artırması tehlikeli
IMF'nin eski başekonomisti: Herkesin faiz artırması tehlikeli
GİRİŞ 20.09.2022 06:45 GÜNCELLEME 20.09.2022 06:51
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Önce Kovid-19 salgını sebebiyle ülkelerin karşılıksız basıp dağıttığı paralar, diğer yandan Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu enerji ve gıda kriziyle kontrolden çıkan enflasyon, ülkeleri çaresiz bıraktı. Hızlı yükselen enflasyonu faiz artışı ile durdurmaya çalışan ABD ve Avrupa, bu silahın tek başına yeterli olmayacağını andıladı ve şimdi atılacak adımlarda yeni strateji çerçevesi çizmeye çalışıyor. ABD'de enflasyonu durdurmak için faiz artışını yöntem olarak kabul eden FED, son toplantısında 75 puan artışa gitmişti. Bu faiz artışının yüzde 9,1 ile rekor kıran, ardından yüzde 8,6'ya düşen enflasyonu hızla aşağı çekmesi bekleniyordu. Gerilemesi ve yüzde 8,1 gelmesi beklenen enflasyon yüzde 8,3'te kaldı.

FAİZ BEKLENTİLERİ NELER?

Bu sene yaklaşık 90 Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Bunların en az yarısı tek seferde en az 75 baz puanlık artışlar gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü yatırımcıların yüksek enflasyonla savaşta tek çarenin yüksek faiz olmadığını açıklamasına rağmen aynı politikayı sürdüren dünya merkez bankalarının başladığı bu trendde, resesyon tehlikesine karşılık 1980'den bu yana gerçekleşen en yüksek faiz artışlarına imza atması öngörülüyor. İngiltere, 75 baz puan artışa hazırlanırken, sürpriz şekilde beklentinin altında gelen enflasyon ekonomi yönetimlerinin elini güçlendirdi, 50 baz puanla yetinmeleri bekleniyor. FED'in yarınki toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı "yüksek beklenti" olarak dillendirilirken, tahminler bozuldu ve 100 baz puan da ihtimaller arasında yer almaya başladı. Tesla'nın sahibi Elon Musk da ezber bozan bir açıklama yaparak, FED'in 25 baz puanlık indirime gitmesi gerektiğini söyledi. Musk, FED'in büyük bir faiz artırımına gitmesinin deflasyona yol açabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca bu hafta Endonezya, Norveç, Filipinler, İsveç ve İsviçre’nin de faiz artırması bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN FAİZİ SABİT TUTMASI MUHTEMEL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ise ağustosta sürpriz bir kararla faizi yüzde 13'e indirmişti. Perşembe günü yapılacak toplantıda ekonomistlerin yüzde 70'den fazlası faizin sabit tutulacağı tahmininde bulunurken, yüzde 20-25'i ise 100 baz puanlık indirimin daha gelebileceği öngörüsünü paylaştı.

"AYNI ŞEYİ YAPMAK TEHLİKELİ, KÜRESEL RESESYON RİSKİ YÜKSEK"

Türkiye, Çin ve Rusya ile birlikte, enflasyonla mücadelede faiz indirimi yöntemiyle politika izleyen ender ülkeler arasında yer alıyor.

IMF'nin eski başekonomistlerinden Maurice Obstfeld, dünyanın neredeyse tüm merkez bankalarının aynı yönde hareket ettiğini, bunun da tehlikeyi artırdığına işaret ediyor. Bu tek yönlü hareketin 1980'den bu yana yüzde 3,4 büyüme kaydeden küresel ekonominin, hem yanlış politikalar hem de Kovid-19 etkisi ve Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle ancak yüzde 1 büyüyebileceği tahminini dillendirdi.

Eski FED yöneticisi Kevin Warsh ise; yaşananları ve uygulanan politikaları eleştirirken, "Küresel resesyon için gereken her şeye sahibiz" yorumunu yaptı.

Maurice Obstfeld

"İKİ RİSKTEN BİRİNİ TERCİH EDECEKLER"

Küresel piyasalar FED ve İngiltere'nin faiz kararlarına odaklanırken, hem ABD hem de Avrupa'da son yılların en büyük resesyon korkusu yaşanıyor. Yapılan bir anket Euro Bölgesi için son 12 ayda peş peşe daralma riski yaşanma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu gösterdi. Bir öncesi ankette bu oran yüzde 60 seviyesindeydi. Bu daralma beklendiği seviyede olursa, enerji krizi, artan fiyatlar, düşen talep ve gerileyen ekonomik faaliyetler sebebiyle istihdamda da gerileme olması muhtemel görünüyor. Topluluğun en güçlü ekonomilerinden birine sahip olan Almanya'da enerji sıkıntısı sebebiyle daralmanın başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Almanya Merkez Bankası enerji krizi sebebiyle ülkede enflasyonun gelecek aylarda çift hanelere ulaşabileceği uyarısını yaptı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın faiz artışı kararlılığına karşılık "zaman daraldı" diyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 18
  • Bircihan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların hepsi planin bir parçası pandemi ile ülkeleri kapanmaya uretmeden tuketmeye kazanmadan borclanmaya suruklediler bazi ülkeler Biz gibi buna erken uyandik ve kapanmaktan vazgectik baktilar olmuyor ukrayna rusya savaşı çıkması icin natoyu one sürdüler enerji krizi tedarik zinciri krizi adi altinda ülkeleri bir kaz daha dar boğaza sokmaya çalışıyorlar ve yapıyorlar arkasindan gida krizi gelecek sert bir sekilde cunku avrupa enerji maliyetleri yuzinden hem seracılık hemde fabrikalar uretim durduracak peki bunlarin sonun da ne olacak herkes imf kapisinda borc para diye yatacak ons altının aşağı çekilmesi de bu planin parcasi dolarin sürekli faiz artırmakta
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz arttırımı fena bir şeydir . Kimin parasına muhtaciyet ve talep var ise , Kimin parası küresel ticareti yönlendirip , yönetiyorsa , diğer faiz arttırımı yapan ülkelerin faiz dalgaları üzerinde sörf yapar , yükselir , ivme kazanıp feraha ulaşır . Büyük balık , küçük balıkları yutar .
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ne yaparsa biz tersini yapak, o zaman göreceksiniz kazançlı çıkan biz oluruz
    Cevapla
  • Kasım Ocak 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haram ve ekonomileri kötü etkiliyor, fakat İSLAMİ bir model uygulayacak ülke ve kadro yok.
    Cevapla
  • abdullah 23 1 yıl önce Şikayet Et
    derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur.dünyada düzenin sağlanması için tek şart kullanma kılavuzuna göre hareket etmektir bunun dışındaki yolların hepsi yetersiz kalcak,bu kısır döngü devam edecektir.malda yalan,mülk de yalan var biraz da sen oyalan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle