Milyonlarca yıl elektrik üretebiliyor! İlk ticari füzyon reaktörü İngiltere'de kurulacak

Dünyanın ilk prototip ticari nükleer füzyon reaktörü İngiltere'de kurulacak. Füzyon reaktörleri sayesinde nükleer enerji Dünya'ya milyonlarca yıl yetebilecek.

Milyonlarca yıl elektrik üretebiliyor! İlk ticari füzyon reaktörü İngiltere'de kurulacak
Milyonlarca yıl elektrik üretebiliyor! İlk ticari füzyon reaktörü İngiltere'de kurulacak
GİRİŞ 06.10.2022 16:00 GÜNCELLEME 06.10.2022 16:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İngiltere'nin ve potansiyel olarak dünyanın ilk prototip ticari nükleer füzyon reaktörünün yeri olarak Nottinghamshire'daki West Burton elektrik santralini seçti.

İngiltere Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA) sözcüsü, santralin 2040'ların başında faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi.

İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Jacob Rees-Mogg, "Santral, 2040 yılına kadar inşa edilecek ve şebekeye enerji verebilen türünün ilk örneği olacak. Bunu yaparken de füzyon enerjisinin ticari uygulanabilirliğini dünyaya kanıtlayacak. Bu, İngiltere ekonomisine milyarlarca pound değerinde katkı sağlayacak bir endüstri olabilir" dedi.

Nükleer süreçlerden olan fisyon ve füzyon atomların kullanılmasıyla enerji oluşturulmasıdır. Fisyon, atomun ikiye bölünmesiyle ortaya çıkar. Şu an aktif olan nükleer enerji santralleri bu yöntemi kullanır.

Füzyon ise iki atomun çeşitli reaksiyonlar sayesinde birleşmesi ve ortaya daha ağır bir atomun çıkmasıdır. Bilim adamları füzyon enerji santrali için uzun yıllardır deneyler gerçekleştiriyor.

Güneşe ve yıldızlara gücünü veren süreç olan füzyondan enerji elde etmek; sınırsız, temiz bir enerji kaynağı sağlayabilir. Zira temelinde Güneş gibi yıldızların doğal sürecini yapay olarak taklit etmeyi hedefliyor.

Eğer başarılı olunur ve füzyon enerjisi kullanıma girerse, tarihte elektriğin kullanılmaya başlamasını andıran bir sıçrama meydana gelebilir.

Füzyondan elde edilen enerji, mevcut elektrik santrallerinde olduğu gibi elektrik üretmek için kullanılabilir. Füzyon, kilogram başına kömür, petrol veya gaz yakmaktan milyonlarca kat daha verimlidir.

Bu teknoloji, gelecek nesiller için güvenli, sürdürülebilir, düşük karbonlu enerji sağlama konusunda önemli bir potansiyele sahiptir.

Bu kadar güçlü bir enerjiyi kullanmanın zorlukları da hayli fazla olsa da gelecek yıllarda nükleer füzyonun hayatımızın birer parçası olması bekleniyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 9
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş hayal böyke bir enerji mümkün drğil olsa bile neyle ortaya çıkacsk öyle olsa abd japon çoktsn yapardı . Nükleere karşı çkjanlar buna ne fiyecrk .
    Cevapla
  • Tayyare tb2 1 yıl önce Şikayet Et
    Okuduğunu anlamamak ve ilmi gelişmelerden bir haber olmanın en güzel örneğisin. Allah sayılarınızı cogaltmasin.
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    ayakta uyuyorsun toprağım..
    Cevapla
  • bilim 1 yıl önce Şikayet Et
    En kısa sürede bizim bilim adamlarımız da ülkemizde yapar.Ancak siyasetle uğraşmaktan veya siyasetcilerin blim adamlarıyla uğraşmasından vakit kalırsa.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Atam enerjisinin açığa çıkması ile oluşan gücün elektriğe dönüşmesi birader Nükleer santrallerde benzin mazot gaz yada kömürmü kullanılıyor sanıyorsun Abd nin hiroşima ve nagazakiye atmış olduğu nükleer bomba = atom bombası yumruk büyüklüğündeydi Çıkan güç ile iki şehir yerle bir oldu İşte o enerjiyi açığa çıkarıp onu elektirik üretmede kullanıyorlar
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen kara cahilmişsin..Burada atom parçalanmıyor. Atom birleşiyor.. Dediğinin tersi oluyor..
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu santral ne yakacak...Var olan yok olmaz.Yoktan var olmaz ..Neye dönüşür..
    Cevapla
  • Yiğidin Harman Yeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Hidrojen gibi küçük çekirdekli elemetleri kullanacak.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kelke okuduğunu anlayabilseydin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!