Plan işe yaradı: Türkiye sessiz devrim yaptı, tüm dünya izledi

Türkiye uzun yıllardır enerjide merkez ülke konumuna yükselmek için hem üretim hem de arz güvenliği için birçok yatırımı hayata geçirdi. Enerji krizindeki Avrupa için Putin'den gelen Türkiye önerisi ise Türkiye'nin adımlarını daha da güçlendirdi.

Plan işe yaradı: Türkiye sessiz devrim yaptı, tüm dünya izledi
Plan işe yaradı: Türkiye sessiz devrim yaptı, tüm dünya izledi
GİRİŞ 14.10.2022 16:05 GÜNCELLEME 15.10.2022 12:03
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

"Milli Enerji Ve Maden Politikası"nı devreye sokan Türkiye enerjide sessiz bir devrim yaparken enerjide arz güvenliği için attığı adımlarla yıllarca okullarda okutulan ama türlü istenilen şekilde kullanılamayan jeopolitik konumunun verdiği önem ve özellikleri kullanmaya başladı.

ENERJİDE MERKEZ ARTIK TÜRKİYE

Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber patlak veren enerji krizi için çözüm Türkiye'de bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Avrupa'ya gaz sevkiyatı için, Türkiye'de büyük bir dağıtım merkezi kurabiliriz" açıklamasıyla uzun yıllardır ilmek ilmek dokunan adımlar bugün tam anlamıyla meyvelerini vermiş duruma geldi.

TÜRKİYE ENERJİDE BUGÜNLERE NASIL GELDİ?

Bu sürece ilk olarak yerli kaynakları tam kapasite kullanmaya başladı. Bu adıma paralel olarak enerjinin arz güvenliği için jeopolitik konumunun özelliklerini kullanan Türkiye, dünya enerji ticareti ve geçiş hatlarının merkezi olma yönünde de emin adımlarla ilerledi. 

TRASİT BORU HATLARI

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITP)
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı (BTC)
Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP)
Türkakım Doğalgaz Boru Hattı (TÜRKAKIM)

DOĞAL GAZ BORU HATLARI

Rusya – Türkiye Doğalgaz Boru Hattı (Batı Hattı)
Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı (Mavi Akım)
Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı (İran – Türkiye)
Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı (BTE)
Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonneksiyonu (TYE)

Enerjide merkez ülke konumuna yükselmek isteyen Türkiye, bu alanda bağımsız olabilmek için de enerjide çeşitliliği artırmaya pür dikkat odaklandı.

Kömür ve HES gibi alternatiflerin yanı sıra nükleer ve yenilenebilir enerji gibi adımları da hızla atan Türkiye, dev bir sismik arama ve sondaj filosu kurdu.
Özellikle Doğu Akdeniz'deki tüm engellemelere rağmen bu alanda da emin adımlarla ilerlendi. Denizlerde yapılan arama faaliyetlerinin meyvesi ise kısa süre içerisinde alındı. Türkiye, Karadeniz'de 405 milyar metreküp doğal gaz keşfederek, enerji merkezi üssü iddiasını adeta taçlandırdı.

SİLİVRİ DOĞAL GAZI VE TUZ GÖLÜ DEPOLAMA TESİSİ

Arama faaliyetlerine hızla devam eden Türkiye Silivri'de iki sahada 3 milyar metreküplük rezerv keşfetti. Bu miktar 300 bin konutun 10 yıllık doğalgaz tüketimini karşılayabiliyor. 

Öte yandan Türkiye'nin ilk yer altı doğal gaz depolama tesisi olan Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi inşa edildi. Daha sonra bu projenin halihazırda 3,2 milyar metreküp olan depolama kapasitesi genişletilerek 4,6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Silivri Doğal gaz depolama tesisi

TUZ GÖLÜ DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ

Ayrıca Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi'nde ile de Türkiye 1 milyar metreküplük bir kapasiteye daha sahip. Bu tesisi de genişletme çalışmaların başlayan Türkiye, tesisin toplam depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkaracak.

Tuz Gölü tesisinin kapasite artışının tamamlanmasıyla, Türkiye doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini depolayabilir hale gelecek.

Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisi

DÜNYANIN EN BÜYÜK FSRU GEMİSİ TÜRKİYE’DE

Doğal gazda arz güvenliği için yatırımlarına devam eden Türkiye Türkiye'nin ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) gemisi olan Ertuğrul Gazi'yi devreye soktu. 

Ertuğrul Gazi gemisi, 1 yılda 24 LNG transferi gerçekleştirirken 2,1 milyar metreküp doğal gazı sisteme aktardı.

Bu doğal gaz miktarı İstanbul'un 6 aylık, Ankara'nın 1 yıllık, İzmir'in ise 3 yıllık konutlardaki doğal gaz tüketimine denk geliyor.


 

Buna ek olarak BOTAŞ tarafından FSRU'lardan transfer edilen doğalgazın ulusal doğalgaz şebeke sistemine aktarılabilmesi için, Edirne'nin Saros Körfezi'nde Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi inşaatını sürdürüyor.

TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ VE PETROL ARAMA FAALİYETLERİ

Türkiye, enerji bağımsızlığı adımlarını hızlandırırken "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisini filosuna kattı.

SONDAJ GEMİLERİ

-Fatih sondaj gemisi
-Kanuni sondaj gemisi
-Yavuz sondaj gemisi
 

SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİLERİ

-Barbaros Hayreddin Paşa gemisi
-MTA Oruç Reis gemisi

TÜRKİYE'DE GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ

Yenilenebilir enerjinin üretimdeki payını artırmak için çalışmalara hız veren Türkiye, Rüzgar enerjisinde kurulu gücünü 2021 yılında 11 bin 101 megavata yükseltti. 

Güneş enerjisinde ise büyük potansiyeli olan Türkiye, 2022 yılı itibarıyla 8,3 gigavat kurulu kapasiteye ulaştı ve toplam elektrik üretimi içerisindeki payı yüzde 7,8'e yükseltti.

HİDROELEKTRİK'TE DÜNYADA İLK 10 ÜLKE ARASINDAYIZ

Türkiye'nin hidroelektrik kurulu gücü 2021 yılında 31 bin 436 megavata ulaştı. Bu süreçte Türkiye, 2 bin 200 megavatla 2020'de Çin'den sonra en yüksek hidroelektrik kapasitesini devreye alan ülke oldu. 

Hidroelektrik kapasitesinde ilk 10 ülke (2021 verileri)

1-Çin: 370bim NW
2- Brezilya: 103 bin NW
3- ABD: 102 bin NW
4- Kanada: 82 bin NW
5-Hindistan: 50,5 bin NW
6- Japonya: 49,9 bin NW
7- Rusya: 49,9 bin NW
8-Norveç: 33 bin NW
9- Türkiye: 31 bin NW
10- Fransa: 25,5 bin NW

DÜNYANIN JEOTERMAL KAPASİTESİNİN YÜZDE 11,5'İ TÜRKİYE'DE

Dünyada yaklaşık 80 ülke jeotermal enerjiyi, ısıtma ve soğutma alanında enerji olarak kullanırken, 24 ülke ise elektrik üretiminde kullanıyor. Küresel jeotermal enerji kurulu gücünde yüzde 11,5'lik paya sahip olan Türkiye, kurulu kapasite bakımından dünyada dördüncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesi 6 ilde bulunan santrallerle 1676 bin megavata çıkarken, kurulu gücün yüzde 98'inin bulunduğu Ege Bölgesi, en yüksek kapasiteye sahip bölge olarak ön plana çıkıyor.

YUSUF ELİ BARAJI

Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3'üncü en yüksek barajı Yusufeli Barajı'nda ise sona gelindi. Bu baraj 680 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olacak. Barajın kurulu gücü 558 megavat olacakken, her biri 186 megavatlık 3 üniteye sahip olacak. Türkiye Yusufeli barajı ile yıllık 1 milyar 888 bin kilovatsaat enerji üretecek.
Yusufeli barajı

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ 2023'TE ÜRETİME BAŞLIYOR

Ve yarım asırlık bir hayal daha 2023'te gerçekleşmiş olacak.2018'de temeli atılan ve 2023 yılında ilk enerjinin üretilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

1200 megavatlık 4 reaktör olarak planlanan tesiste kurulu güç 4 bin 800 NW olacak. Bu tesis yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimi yapacak ve bu miktar Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak.

Akkuyu Nükleer

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 95
  • Bursali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ağa hadi petrol gaz dışardan geliyor pahalı elektrik ülkenin barajlarindan üretiliyor o niye pahalı gaz yakacagimiza elektrik ile ısınalim en azından cari açık azalır amaç kapitalleri beslemek ise o ayrı tabi
    Cevapla
  • halkın içinden 1 yıl önce Şikayet Et
    kabul ediyorum herkez gibi güzel seyler yapıldıhını görüyoruz.. ama görmek bize yaramıyor...galkında bundan faydalanması gerekir ki ozaman hepimiz sevinelim...
    Cevapla
  • Sunay 1 yıl önce Şikayet Et
    Hala her şey pahalı 20 senden beri hep denge degisdirioz sahlanioz ama bizim ne et düşük ne süt ne kira ne araç ne ev yakıt ne gıda
    Cevapla
  • No name no face 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu fırsatçı toplum olduğu müddetçe, bu memlekette hiçbir şey ucuz olmayacak! Ayrıca, sadece boğazına ve midesine düşkün tüketicilerden de hiçbir hayır gelmez! Fiyatlar arttıkça,hem isyan eden, hem de hunharca harcama yapan bir toplumdan da birşey olmaz! Serbest piyasa ekonomisi denilen bu sistem bu halk tarafından mütemadiyen yanlış anlaşılmış ve hala öyle de devam etmektedir. Bu sistem iptal edildiğinde, enflasyon rakamları da hızlı bir şekilde inecektir. Rekabetin aşağı yönlü olması gerekirken fırsatçılar sayesinde hep yukarı yönlü olması,bu serbest piyasa ekonomisinin yanlış işlediğinin ıspatıdır...
    Cevapla
  • isa çoban 1 yıl önce Şikayet Et
    20 sene önce millet kuyruklarda ölüyordu, cesetler hastanede rehin kalıyordu parasını ödeyene kadar !.... Çokmu özlüyorsun o dönemi !!!!!!!!
    Cevapla
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Başka ülkelerde çok mu ucuz sizce ? Ayrıca nankörlük etmemek gerekiyor. Marketler pazarlar insan kaynıyor
    Cevapla
  • Mr.Çıtırius 1 yıl önce Şikayet Et
    Her kim ülkemiz devletimiz ve milletimiz için en ufak bir katma değer kattıysa hepsinden ve Emekleri geçenlerden ALLAH razı olsun
    Cevapla
  • Ünal Akkoyun 1 yıl önce Şikayet Et
    Ortaya çıkan durum savaşın dayattığı koşullardır.Gerisi boş. Hükümet şunu yapmış bunu yapmış sizin yorumunuz!
    Cevapla
  • Derya 1 yıl önce Şikayet Et
    Savaş koşulları kolay kolay kalkmaz düşmanlıklar hiç bitmez, Chp kafası böyle vizyonsuz manda yönetimini benimsemiş bir düşünce tarzı.gelişemezsiniz ülke için yapılanları hep kötülersiniz zihniyetiniz bu sizin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle