20 firmaya fahiş fiyat soruşturması! Zincir marketler savunma veriyor

Rekabet Kurulunda, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren üretici ve tedarikçi niteliğindeki 15, perakendeci niteliğindeki 5 teşebbüs hakkında yürütülen soruşturmanın sözlü savunma toplantısı başladı.

GİRİŞ 06.12.2022 12:21 GÜNCELLEME 06.12.2022 12:52
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Söz konusu teşebbüslerin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturmada sözlü savunma aşamasına gelindi.

Toplantı, kurum binasında, Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle başkanlığında gerçekleştiriliyor.

Toplantının açılışında konuşan Küle, Kurulun 2021 ve 2022 yıllarındaki 5 ayrı kararı uyarınca hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren bazı teşebbüslerce ilgili Kanun'un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla soruşturma açıldığını anımsattı.

Küle, hakkında soruşturma yürütülen tarafların yazılı savunma sürecinin tamamlanmasını takiben, sözlü savunma toplantısının yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Başkan Küle, sayılarının çokluğu ve savunmaların bütünlüğünün sağlanması için teşebbüslerin gruplar halinde, bugün ve yarın olmak üzere, iki gün dinleneceğini bildirdi.

Soruşturma heyeti temsilcisi de belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arasında anlaşmalar ve uyumlu eylemler ile teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve davranışlarının Kanun açısından yasak olduğunu anımsattı.

MARKETLER İÇİN İKİNCİ BİR CEZA İSTENMEDİ

Soruşturma heyetinin, inceleme ve tespitleri sonucunda elde ettiği bulgulara işaret eden soruşturma temsilci, A101, BİM, Carrefoursa, Migros ve ŞOK olarak anılan soruşturma tarafı ulusal zincir marketlerin, satışa sundukları pek çok ürünün perakende satış fiyatlarının tespiti amacına sahip, topla-dağıt karteli niteliğindeki anlaşma veya uyumlu eylemler yoluyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri sonucuna ulaşıldığını belirtti.

Temsilci, söz konusu perakendecilerin, zincir market soruşturması kapsamında idari para cezasına çarptırıldığına işaret ederek, "mükerrer cezalandırma yasağı" olarak bilinen ilke çerçevesinde A101, BİM, Carrefoursa , Migros ve ŞOK bakımından soruşturma kapsamında herhangi bir idari para cezasına hükmedilmesine yer olmadığının değerlendirildiğini bildirdi.

"KARTEL" TESPİTİNDEN CEZA UYGULANMASI TALEP EDİLDİ

Soruşturma kapsamındaki tedarikçilere ilişkin değerlendirmesini de açıklayan soruşturma heyeti temsilcisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beypazarı, Coca Cola, Doğanay, Düzey, Eti, Fritolay, Gsk, Haribo, Kent, Pasifik, Pepsi, Redbull, Şölen ve Unmaş'ın soruşturma tarafı zincir marketlerin geleceğe dönük satış fiyatları ve fiyat artış tarihleri gibi rekabete hassas bilgilerinin paylaşımına aracılık etmek suretiyle, perakendeciler arasında koordinasyonun sağlanmasında ve sürdürülmesinde rol oynadıkları, anılan perakendecilerin ise söz konusu koordinasyondan haberdar oldukları ve tedarikçiler tarafından kendilerine aktarılan rakiplere ait bilgileri ileriye dönük fiyatlama kararlarında kullandıkları değerlendirilmektedir."

Temsilci, bu nedenlerle, anılan tedarikçilerin, zincir marketlerin satış fiyatlarının tespiti amacına sahip topla-dağıt karteli görünümünde ortaya çıkan anlaşmalar veya uyumlu eylemler yoluyla Kanun'u ihlal ettiklerini ve bu ihlal nedeniyle zincir marketlerle eşit derecede sorumlu olduklarını anlatarak, bu firmalar için idari para cezası uygulanması gerektiğini kaydetti.

İhlal teşkil eden eylemlerin ceza yönetmeliği kapsamında "kartel" niteliği taşıdığını ve temel para cezasının bu tespite dayanarak belirlenmesi gerektiğini dile getiren temsilci, söz konusu eylemleri daha uzun süre devam ettiren firmalara yönelik cezaların artırılarak uygulanmasını talep etti.

Soruşturma heyeti, Horizon firması tarafından Kanun'un ihlal edildiğine yönelik herhangi bir bulguya ulaşılamadığından, ilgili teşebbüs hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.

HANGİ TEŞEBBÜSLER HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR?

Hakkında rekabet soruşturması yürütülen teşebbüsler şöyle:

"Beypazarı İçecek Pazarlama Dağ. Amb. Tur. Pet. İnş. San. ve Tic. AŞ, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi AŞ, Coca Cola Satış Dağıtım AŞ, Doğanay Gıda Tarım ve Hayvancılık San. Tic AŞ, Düzey Tüketim Malları Sanayi Pazarlama ve Ticaret AŞ, Eti Gıda San. ve Tic. AŞ, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Glaxosmithkline Tüketici Sağlığı AŞ, Haribo Şekerleme Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Horizon Hızlı Tüketim AŞ, Kent Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Migros Ticaret AŞ, Pasifik Tüketim Ürünleri Satış ve Ticaret AŞ, Pepsi Cola Servis ve Dağıtım Ltd. Şti., Red Bull Gıda Dağıtım ve Pazarlama Ticaret Limited Şirketi, Şok Marketler Ticaret AŞ, Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Unmaş Unlu Mamuller Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Yeni Mağazacılık AŞ."

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    "Beypazarı, Coca Cola, Doğanay, Düzey, Eti, Fritolay, Gsk, Haribo, Kent, Pasifik, Pepsi, Redbull, Şölen ve Unmaş' Siyonmuydu bunlar ??? Bizde de var arkadaş vatandaş olarak almayın boykot etmeyi beceremiyoruz
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Komple millet olarak ahlaki çöküntü yaşıyoruz...haberleri izleyince ne oldu bize diyoruz değilmi
    Cevapla
  • tober 61 1 yıl önce Şikayet Et
    bu hale getiren bizleriz kusur bakmayalım .
    Cevapla
  • ak genç 1 yıl önce Şikayet Et
    Tavşana kaç tazıya tut,yemiyoruz artık haberiniz ola,yapacağınız tek şey bir önceki ayın enflasyonu üzerinde zam yasaklanacak,o kadar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    et fiyatları kaşarın altına inmiş durumda kasar 120 ila 170 tl ara sında kuzu kol 110 130 tl arası süt fiyatı sokakta 14 markette 25 tl olmuş marketleri boykot edelim kasaptan et alalım bir süre kasapları da şımartmayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle