Türkiye'de kuraklık alarmı! 50 yıllık su kaybı 1 yılda yaşandı, kışlık tohum tehlikede

Türkiye'nin önemli tarım havzalarında üretim için kritik rol oynayan sonbahar yağışları, son elli yılın en düşük seviyelerinde seyretti. Bölgenin önde gelenleri, kuraklık tehlikesine yönelik endişelerini Haber 7 ile paylaştı.

GİRİŞ 11.01.2023 19:07 GÜNCELLEME 12.01.2023 10:28
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Kuru tarım yaparak geçimini sağlayan çiftçiler, tohumların filizlenmesinde hayati rol oynayan sonbahar yağışlarında beklenen etkiyi göremedi.

Konya Ovası

Su kaynaklarının çekilmesi, sulamada yapılan hatalar ve yağışların alt sınırda kalması, kuraklık tehlikesini gün yüzüne çıkarttı.

50 YILLIK KAYIP 1 YILDA YAŞANDI

Türkiye'nin 'tahıl ambarı' olarak bilinen Konya'da yer altı su kaynaklarına yönelik yapılan bilimsel çalışmalar, 50 yıla yayılması beklenen su kaybının son 1 yılda gerçekleştiğini ortaya koymuştu.

Batı kendi kurduğu sistemin kurbanı oldu... Ne işçi ne işveren memnun!Batı kendi kurduğu sistemin kurbanı oldu... Ne işçi ne işveren memnun!

Kuraklığın yoğun hissedildiği kuzey ve güney bölgelerinde ise, kullanılabilir suyun 250-300 metrelerden çekildiği öğrenildi. Uzmanlar bu derinliğin uç nokta olduğunu söylüyor.

Yanlış sulamadan ötürü meydana gelen obrukların sayısı Konya özelinde 2500'ü aştı

Diğer taraftan kuraklık tehlikesinin ülke genelinde hissedildiği bilinmekte. Peki uzmanlar ne diyor? Bölgedeki uzmanlar, Konya kapalı havzası için bir kurtuluş yolu olduğunu belirterek hem Anadolu'daki hem de Trakya'daki son durumu Haber 7 ile paylaştı.

Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Denizli Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Profesör Doktor Süleyman Soylu ve Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı sahadaki son durumu Haber 7'ye aktardı. İşte, Yağız; Gemici, Soylu ve Çıkrıkçılı'nın açıklamaları:

"TOHUMLARIN YÜZDE 50'SİNDEN DAHA FAZLASI ÇÜRÜDÜ"

Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, kamuoyuna yansıyan ‘On gün içerisinde yağmur yağmadığı takdirde tohumun çürüyeceği’ iddialarını onaylayarak şöyle konuştu:

“Yarısı bozuldu zaten. Ekim 2022’de yapılan ekimleri yağışın olmaması nedeniyle kurak alanlara yaptık. Kuraktan kastım, arazinin kuraklığından bahsetmiyorum… O an için yağışların olmamasından ötürü toprak zaten kuruydu. Nem oranı sıfırken ekim ayında ekim yapmak zorunda kaldık. Yağmur olmayınca da hububat ekimlerinde çimlenme gerçekleşmedi. Bu sebeple tohumların yüzde 50’sinden daha fazlası çürüdü. Hükümetimizin ve Bakanlığımızın bu bölgeleri tespit ederek baharlık ekim için tohum tedarikinde bulunması lazım. Yani Mart 2023’te yeniden ekim yapılması gerekiyor. Şu an yağmur veya kar yağsa bile bu ancak çimlenmesi gerçekleşmiş arazilere fayda sağlar. Bu da toplam ekilen arazinin yüzde 50’sine faydalı olur.”

Murat Yağız

"SON 50 YILIN EN KURAK ÜÇ AYINI GEÇİRDİK"

Başkan Yağız, Konya Havzası’nda hissedilen mevcut kuraklığın üretimi olumsuz anlamda etkileyebileceğini belirterek, ülke genelindeki toplam üretimin 2020 yılında olduğu gibi 14-15 milyon ton bandına düşme ihtimalini değerlendirdi:

“Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak biz kendimize yetecek kadar üretim yapabilen bir ülkeyiz. Yaklaşık 20-21 milyon ton arası üretimimiz var. Ancak 2020 yılındaki kuraklıktan ötürü 13-14 milyona kadar düşüş yaşadık. Bu yıl da bu şekilde giderse üretimimiz 5-6 milyon açık verebilir. Son 50 yılın en kurak üç ayını geçirdik. Bu böyle devam ederse, tamamen tahmini konuşuyoruz ama 13-14 milyon tonda kalabilir. Çünkü Türkiye genelinde yağış yok. Konya olarak söyleyeyim, 3 milyon 250 bin tonluk bir üretimimiz vardı. Sahada gördüğüm kadarıyla bunun yüzde 50’sinin olmadığı ortada.”

DENİZLİ'DEKİ TABLO DAHA İYİMSER

Denizli Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, şehirdeki genel durumun Konya’dan daha iyi halde olduğunu belirterek son yağışların çiftçiye umut olduğunu aktardı:

“2020’yi 2021’e bağlayan zaman diliminde kuraklık sıkıntısını yaşamaya başladık. Bu 2022’nin son aylarında ekim, kasım gibi kışlık ekilişleri yapacağımız esnada yağış düştü. Çimlenmelerini sağladı, ekinler de filizlenmeye başladı ama takip eden günlerde bir kuraklık başladı. Sıkıntı başlamıştı ama Allah’a (C.C.) hamdolsun imdadımıza yetişti. Şu an ekilişlerimizde bir sıkıntı yok. Bu yağışların arkasından bir de kar bekliyoruz biz. İnşallah o da yağar. Bölgedeki en büyük barajı bizde biliyorsunuz. Adıgüzel Barajı… 1 milyar 76 milyon metreküplük su hacmi olan baraj, geçtiğimiz günlerde yüzde 10’lara düşmüştü. Yani 175 milyon metreküp su vardı. Yani dipsavak tehlikesindeydi. İnşallah bu yağışların devamıyla ve yüksek kesimlere düşecek karla bu durumdan kurtulacağız.”

Hamdi Gemici

HUBUBAT FİYATLARINI ETKİLEYECEK Mİ?

Tarım sektörünün doğası gereği tüm risklere açık olduğunu belirten Gemici, 2023 yılının kurak geçmesi halinde fiyatlarda dalgalanmalar olabileceğini vurguladı:

“Biliyorsunuz tarım üstü açık bir işletme. Her türlü etkiye açık. Girdi fiyatlarındaki aşırı artış ve iklim şartları en büyük etkendir. Burada hava koşulları bize yardımcı olursa, bahar yağışları beklentilerle doğru orantılı ilerlerse toprak yeterli doyuma ulaşabilir ve normal verimleri alabiliriz. Eğer kuraklıktan ötürü bir sıkıntı yaşayacak olursak işimiz biraz sıkıntılı olabilir. 2023 sıkıntılı geçebilir. Bu da buğday ve hububat gibi ürünlerde fiyatların artması noktasında olur.

KONYA OVASI İÇİN KURTULUŞ BELLİ

Selçuk Üniversitesi’nden Profesör Doktor Süleyman Soylu, Konya kapalı havzasındaki su kaynaklı verim düşüklüğünü giderebilmek için şu öneride bulundu:

Bu işin en önemli çözümlerinden biri, Konya kapalı havzasına dışarıdan su getirmektir. Mesela GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) bölgesinde 3 milyon hektar arazi var, 30 milyar metreküp su var, Konya Ovası’nda da 3 milyon hektar arazi var ama kapasite 4-5 milyar metreküp su arasında değişiyor. Neredeyse onun 7-8’de biri… Dolayısıyla bölgede arazi geniş ama su kapasitesi sınırlı olunca bu sorunlar oluşuyor. Yağışlar da yeteri kadar besleyemeyince ister istemez bu gerçeklerle yüzleşiyoruz. Bitkisel üretim de durmuyor tabii… Gıdaya talep var. Bu da üretimi teşvik ediyor. Çiftçinin daha fazla kâr ettiği ürünler de sulamanın çok olduğu ürünler, bu da ister istemez su tüketimini tetikliyor tabii ki.”

Profesör Doktor Süleyman Soylu

MEHMET ÇIKRIKÇILI: "TOPLANTILARI 4-5 YILDIR YAPIYORUZ"

Tekirdağ'daki Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, Haber 7'ye verdiği demeçte Trakya bölgesindeki son durumu şu sözlerle anlattı:

"Biz de yaşadık. Sonbahar yağışları bir ay kadar geç düştü ama çimlenme sorununu görmedik. Önümüzdeki süreç için kuraklığa dayanıklı su tüketimi az olan ürünleri üreticilerimize göndermeye başladık. Yer altı kaynaklarını en iyi şekilde kullanabilmek için düzenlediğimiz toplantıları 4-5 yıldır yapıyoruz. Kuraklığın önümüzdeki yıllarda sıkıntı oluşturabileceğini düşünüyorum. Şu an Trakya'daki genel sıkıntı, yağışların geç düşmesi ve farklı bölgelere farklı miktarda düşmesi. Aynı köyde bile farklılık olduğu görülüyor."

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 62
  • Dr. Teknik 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de su havzaları birbirine boru hatlarıyla bağlanmalı ve ihtiyaç olan bölgelere takviye edilmelidir. Bir de, Konya Ovasında adam mısır ekiyor, dünya kadar su harcıyor. Yetmedi ekim alanını genişleteceklermiş. Hamakatin dikâlâsı. Bindiğin dalı kesmek tam da bu işte. Kardeşim, sen kurak bölgede sulu tarım yapıyor, yerüstü ve yeraltı kaynaklarını sömürüyorsun. Yetmedi, daha derin sondajlara girişiyorsun. Bunun sonu yok. Her bölgede kendine has tarım yapılmalı. Yoksa yakın bir zamanda nur topu gibi büyük ve güzel(!) çöllerimiz olacak.
    Cevapla
  • Mithat bayır. 1 yıl önce Şikayet Et
    Çiftinin yüzü gülmeyınce memur ve işçi ağlamaya mahkum. Dışardan alma ile olmaz.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet, Rusya'dan, Ukrayna'dan daha ucuza temin ediyor bizim pahalı uretmemize gerek kalmıyor.dolayisiyla kuraklık olsada sorun yok.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    elin oğlu sana bedava vermiyor.
    Cevapla
  • Doktor amca 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kafa nasıl kafa
    Cevapla
  • Lazman 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardenizde bolgesinde bos yere akan suyu boruyla ic anadoluya akitin sorun azalir.
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    işin manevi boyutunda sevgili kardeşlerim herkez devlet kapısına bakar oldu Şükürsüzlük arttı öz eleştiri 5 vakit namazını kılan bizler duayı kestik bu duaya devam etmeli bol bol rahmet duası yapmalı açiziyetimizi rabbimize bildirmeliyiz.
    Cevapla
  • Mahmutmu diyem 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet 30 milyon sosyal yardım alan bir memleketten söz ediyoruz. Batı emeklilik yașını 70 75 çıkarmaya çalıșırken sen morison sülo gibi oy uğruna koltuk așkına 42 yașta emekki yap ülkeyi, milleti katara BAE nin kirli faizli parasına kul et ondan sonra kuraklık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle