Deprem tarımı da vurdu: Yüzde 16'sı bu bölgede

Depremin etkilediği 10 ilde yaşanan yıkımın insani ve ekonomik bilançosu ortaya çıkmaya başladı. Bölge, tarım arazilerinin önemli bir kısmını da barındırıyor. Türkiye'nin bitkisel üretiminin yaklaşık yüzde 20'si bu bölgede yapılıyor.

GİRİŞ 17.02.2023 11:23 GÜNCELLEME 17.02.2023 11:50
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Depremin vurduğu 10 il tarımda önemli bir paya sahip. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'de tarım yapılabilen alan 238,5 milyon dekar. Bu alanın yüzde 16,2'si, yani 35,8 milyon dekarlık bölümü depremzede 10 ilde bulunuyor.

Bu iller içinde en fazla tarım alanına sahip olan 11 milyon dekarla Şanlıurfa. Onu 5,8 milyon dekarla Diyarbakır, 5 milyon dekarla Adana, 3,6 milyon dekarla Kahramanmaraş, 3,5 milyon dekarla Gaziantep ve 2,4 milyon dekarla Hatay izliyor. 

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekildiği alanların on ildeki toplam büyüklüğü 25,6 milyon dekarla ülke genelinin yüzde 15,5’ini oluşturuyor.

Ülkedeki tüm sebze bahçelerinin de 1,1 milyon dekarla yüzde 15,2’si bu illerde. 

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri ekim alanlarında ise on il 9,3 milyon dekarla dörtte birlik bir paya sahip. 

Buğday, arpa gibi tahılların üretildiği alanlarda açık farkla Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana, sebze bahçesi alanında Adana ve Hatay, meyve alanlarında ise Gaziantep öne çıkıyor.

İHRACATIN 5'TE BİRİ 10 İLDEN

Türkiye’nin toplam tarım ve ormancılık ürünleri ihracatının yaklaşık beşte birini depremzede 10 il gerçekleştiriyor.

Bu iller içinde Gaziantep, Türkiye’nin 34,2 milyar dolar olan toplam tarım ve ormancılık ihracatının yüzde 11,8’ini tek başına sağladı. Toplam yıllık tarım ihracatında Adana yüzde 2,5, Hatay yüzde 2,4, Malatya yüzde 1 pay aldı.

Depremzede 10 il toplam gayri safi yurt içi hasılada yüzde 9,3 pay alırken, tarım sektörü gayri safi hasılasındaki payı ise yüzde 14,3.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • vatandaş51 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarım yine yapılır, milleti korkutmayın. Can kaybettik, toprak değil...
    Cevapla
  • Nuri Taş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberler malların fiyatlarını yükseltmek isteyenlere hizmet eder.Neye yardım ettiğinizden emin olun. Tarlalarda ekinler duruyor.Kuraklik yoksa sorun yok
    Cevapla
  • Zekeriya 1 yıl önce Şikayet Et
    Gercekten bosa millet korkutuluyor. Ne alkasi var. Yaparsin adamlara saglam zemin de bir ciftlik hic bir sey de olmaz. O bölgeyi millet bosaltirsa yahudiler kapida bekliyor ele gecirmek icin. Bir de Türkiye de yasamayan yabancilara satilan topraklarin tümü geri alinmali.
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu deprem ülkedeki gelir adaletsizliğine bir çözüm üretmek için çok süper bir fırsat ama devlet eminim bu fırsatı da ganimete çeviremeyecek. Ne kanunlarda köklü devrimler yapacak ne uygulamada. Eski hamam eski tas aynen devam. Müteahhitler uyduruk cezalarla açık hava cezaevlerinde bir kaç sene tatil yapıp kaldıkları yerden devam edecek, bankalar yine milleti sömürmeye devam edecek. Şu para babalarının yaptıkları yardımlarda bile ne hinlikler dönüyor. Yaptıkları yardımlar sermayelerine göre çerez parası bile olmamasına rağmen onları bile vergiden düştü, televizyonlarda şöyle yardım yaptık diye bedavadan reklamlarını yaptılar birde.
    Cevapla
  • Tual 1 yıl önce Şikayet Et
    Deprem tarımı vurmaz zeytinler zaten toplanmıştı ağaçlardan
    Cevapla
  • Sivasspor 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın verdiği onca nimete inat herşeyden şikayet eden,hiçbirşey beyenmeyen ,açız diye haykıran,sadece siyasi nedenlerden dolayı onca nimeti yok sayan aziz milletimize bu afetler bir uyarıdır.
    Cevapla
  • Kayı Boyu 1 yıl önce Şikayet Et
    Valla bu iş çok uzayacak. Üstün bir planlama ve gayret ister. Eğer ki başı sonu karanlık 7 li masaya Ülkeyi emanet ederseniz yandığınız gündür. Oturun gündüze ağlayın. Gerçekler ortada, bunların 1999 depreminde ne yaptıkları kayıtlarda mevcut. Bu yükün altından kalkacakarına zerre kadar inancım yok. Kırk yamalı bohça nerden karar alacak ta nerede müdahale edecek. Tipik 1999 un aynısını yaşarız, demedi demeyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle