BAE'den Türkiye'ye talep yağıyor: Keşfedeceğiz...

Türkiye ile imzalanan anlaşma sonrası değerlendirmelerde bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Al Zeyoudi, Türkiye'ye yatırımı artırmaya istekli olduklarını belirtti.

BAE'den Türkiye'ye talep yağıyor: Keşfedeceğiz...
BAE'den Türkiye'ye talep yağıyor: Keşfedeceğiz...
GİRİŞ 05.03.2023 09:28 GÜNCELLEME 05.03.2023 15:02
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Al Zeyoudi, ülkesi ile Türkiye arasında imzalanan "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" ile ikili ticaret ve ilişkilerin büyük ivme kazanacağını bildirdi.

Bakan Al Zeyoudi, Küresel Yumuşak Güç Zirvesine katılmak üzere bulunduğu İngiltere'nin başkenti Londra'da, Türkiye ile BAE arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NDEN TÜRKİYE'YE TALEP YAĞIYOR

Al Zeyoudi, iki ülke arasında imzalanan "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması"nın önemine dikkati çekerek, "BAE'de en az 25 bin, Türkiye'de 100 binden fazla istihdam yaratılması bekleniyor. Gıda güvenliği, sağlık, bilgi ve iletişim teknolojisi, finans sektörü ve lojistik gibi birçok sektör için de büyük potansiyel var." dedi.

İkili ticaretin, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 40'ı aşan önemli bir büyüme katettiğini belirten Al Zeyoudi, "Petrol dışı ticaretimizde yaklaşık 18,9 milyar dolara ulaştık." ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE YATIRIM İÇİN DOĞRU YER"

BAE'nin Türkiye'ye şimdiden 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptığının ve bu rakamı artırmaya istekli olduklarının altını çizen Al Zeyoudi, "Fakat kendimizi bu rakamla sınırlamıyoruz. Sınır yok. Fırsatlar olduğu sürece bunları keşfedeceğiz." diye konuştu.

Al Zeyoudi, Türk finans sistemindeki mükemmel büyümenin, BAE'nin yatırımları için "Türkiye'nin doğru yer" olduğunu kanıtladığını vurgulayarak, bu yılki karlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 40'tan fazla arttığına işaret etti.

Bakan Al Zeyoudi, "Bütün bunlar, Türkiye'de güçlü ekonomik fırsatlar olduğu anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

İki ülkenin de yeni pazarlara erişim sağlamak için birbirlerine yardım etmenin yollarını araştırdığına değinen Al Zeyoudi, "Çünkü özellikle Asya'nın doğusu, Avrupa'nın doğusu söz konusu olduğunda Türkiye'nin komşularına çok büyük ilgi duyuyoruz ve Afrika'da da ortak çıkarımız var." dedi.

"BAE İLE TÜRKİYE LOJİSTİK İŞBİRLİĞİNDE BÜYÜK İLERLEME KAYDETTİ"

BAE'li Bakan, ülkesi ile Türkiye'nin lojistik işbirliğinde de "büyük ilerleme" kaydettiğine dikkati çekerek, Türkiye'den BAE'ye yapılan sevkiyatların süresini kısaltacak yeni rotalar araştırdıklarına değindi.

Al Zeyoudi, "Normalde 28 gün sürüyor. Şimdi bu sürenin yarısı kadar sürecek çünkü Türkiye'den doğrudan İran'a ve BAE'ye deniz yoluyla veya Türkiye'den Irak'a ve BAE'ye nasıl gideceğimiz konusunu ele alıyoruz." şeklinde konuştu.

BAE'nin lojistik altyapısı üzerinde çalıştığını söyleyen Al Zeyoudi, Afrika pazarında nasıl işbirliği yapılacağı konusunda, ülkesinin Türk şirketleriyle görüştüğünü de vurguladı.

"İLİŞKİLERİMİZDE SINIR YOK"

Bakan Al Zeyoudi, güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra yeşil hidrojen projeleri hakkında da ülkesi ile Türkiye arasında görüşmelerin yapıldığını kaydederek, "Büyük bir ilgi var. Sadece bu da değil, şimdiden fizibilite çalışması aşamasına geçtik. Daha önce de söylediğim gibi, ilişkilerimizde sınır yok." dedi.

Al Zeyoudi, BAE'nin iklim değişikliğiyle mücadelede "çok pragmatik" olduğunu, petrol ve doğal gazın gayrisafi yurt içi hasılası içindeki payını başarıyla azaltmayı başardıklarını dile getirdi.

Ayrıca, yenilenebilir enerjide, BAE'nin en büyük küresel yatırımcılardan biri olmaktan gurur duyduğunun altını çizen Zeyoudi, "70'ten fazla ülkede 50 milyar dolardan fazla yatırım yapıyoruz." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 14
  • Hollanda 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin yanında duran kazanır!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    tespitler güzel. tebrikler
    Cevapla
  • Ömer yüksek 1 yıl önce Şikayet Et
    Bae nin yapacağı 2 yatırım alanı var. 1 elindeki güçlü sermaye ile tokiye yüzde 49 la ortak olup, kentsel dönüşümü hızlandırabilir. 2. Güneş panelleri ve rüzgar turbinlerine yatırım yapabilir. Buradan elde edeceği enerjiyi ülkeye verebilir, veya deniz suyundan temiz su elde ederek kurak tarımsal arazileri sulayabilir. Bu finansman gücü bae de var. 3. Mmu çok maaliyeti bir proje, finansman ortağı olup kar payı alabilirler. Çünkü mmu uctuktan sonra çok talep alacak. Belkide 1000 adetleri geçecek. Buda 70-80 milyar dolar demek.
    Cevapla
  • Çetin 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırdır para Londra'dan gelince iyi helal müslüman devletlerden gelince haram öylemi mal kafalı Londra'ya da petrolden gidiyor hiç değilse doğrudan bize gelecek yatırım olarak
    Cevapla
  • Remzi 1 yıl önce Şikayet Et
    eee gözleri açılıyor artık hayırlısı diyelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle