Erzurum

Erzurum'da 2023 Gençlik Politikaları Çalıştayı

16:27 18 Ocak 2016
Erzurum'da 2023 Gençlik Politikaları Çalıştayı

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, kadına yasa ile verilen seçme ve seçilme hakkının gerçek anlamda son genel seçimlerde uygulandığını belirterek, "Seçme ve seçilme hakkının bütün kadınlara verilmesinin tarihi 7 Haziran 2015'tir veya 23 Haziran 2015'tir diyebiliriz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen ve 81 ilden gelen gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen "2023 Gençlik Politikaları Çalıştayı"na devam edildi. Yakutiye Gençlik Merkezindeki programda konuşan Ravza Kavakçı Kan, başörtülü olarak 7 Haziran'daki genel seçimlerde birkaç arkadaşıyla birlikte milletvekili seçildiğini hatırlattı.

Müdahalesiz bir şekilde TBMM'de ant içtiğini ve şimdi de 26. dönemde milletvekili olarak hizmet ettiğini belirten Kan, 1999 yılında Merve Kavakçı'nın Fazilet Partisi'nden ilk kez başörtülü bir şekilde TBMM'ye girdiğini anımsattı. TBMM'de, Kavakçı'nın yemin töreni esnasında Meclisten dışarı çıkarıldığını ifade eden Kan, şöyle konuştu:

"O gün biz öğreniyoruz ki Türkiye'de bazı kadınlara seçilme hakkı verilmemiştir. Seçme hakkı çoğu yerde geçerlidir ama seçilme hakkı verilmemiştir. O seçilme ve hizmet etme hakkı ne zaman verilmiştir? 7 Haziran 2015'te ve akabinde de 23 Haziran 2015'te yemin töreniyle temsil etme hakkı verilmiştir. Onun için seçme ve seçilme hakkı bütün kadınlara verilmesi 7 Haziran 2015'tir veya 23 Haziran 2015'tir diyebiliriz. Bu da iddialı bir cümle olmaz."

Kadınların siyasette de dezavantajlı bir konumda olduğunu belirten Kan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında insanlar kadın ve erkek olarak ayrılmamalı ama belirli sebeplerden dolayı dezavantajlı gruplar diyoruz. Başka şekillerde kategoriler yapıyoruz. Türkiye nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan kadınlar, TBMM'de eskiye nazaran çok daha fazla şekilde temsil edilmesine rağmen, arzu ettiğimiz seviyede değil. Türkiye'de kadınların ilk siyasete katılması Nezihe Muhuttin'in Kadınlar Fırkası'nı kurmasıyla hatırlıyoruz. Sonra Kadınlar Fırkası kısa bir süre sonra kapatılıyor."

Çalıştaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.