Erzurum

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

13:40 17 Nisan 2016
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Dayanışmadan, huzurumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Kardeşliğimizden, birliğimizden taviz vermeden yolumuza devam edeceğimizi, bu dört önemli kuraldan vazgeçmeyeceğimizi dost-düşman Erzurum'dan duysun." dedi.

Çelik, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ülkede yaşanan terör olaylarını herkesin ibretle izlediğini söyledi.

Türkiye ile ilgili hesabı olanların hep olacağının unutulmaması ve buna karşı birlik ve beraberlikle hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Dayanışmadan, huzurumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Kardeşliğimizden, birliğimizden taviz vermeden yolumuza devam edeceğimizi, bu dört önemli kuraldan vazgeçmeyeceğimizi dost-düşman Erzurum'dan duysun. Dadaşlar diyarından sesleniyoruz; biz işimizi, aşımızı, kederimizi ve sevincimizi yani her şeyimizi, ekmeğimizi bölüşürüz, böleriz ama bu vatanın bölünmesine asla müsaade etmeyiz. Dünyada, bölgede, ülkede yoğun gündem maddeleri var. Bunların başında ekonomik, siyasi krizler ve bölgesel sorunlar var. Yanı başımızda bir zalim 400 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Halen on binlerce insan can güvenliğinden yoksun Suriye'de yaşamını sürdürüyor."

- "Akdeniz ve Ege dünyanın en büyük mezarlığı haline geldi"

Çelik, vatan sahibi olmanın ve bir bayrak altında birlik içinde yaşamanın güzel bir şey olduğunu dile getirerek, vatansızlığın ne anlama geldiğinin, Suriye'de yaşananlardan görülebileceğini ifade etti.

Suriyeliler için güvenle sığınabilecekleri güçlü bir ülkenin olduğunu ama birlik ve beraberliğin bozulması halinde aynı şeyin kendileri için söz konusu olmadığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Allah korusun. Birilerinin sığınacak yeri var ama bizim gidecek bir yerimiz yok. Onun için ısrarla diyoruz, buradayız, burada olacağız. Bunu herkes böyle bilsin. Bu yanlış uygulamalar neticesinde birçok mağduriyetlerin yanında Akdeniz ve Ege Denizi'nin dünyanın en büyük mezarlığı haline geldiğini de bu yanlış uygulama neticesinde görüyoruz. Deniz en büyük mezarlık haline geldi. İnsanlar geleceklerini kurtarabilmek için kadınlarıyla yaşlılarıyla bebekleriyle denize atlıyor ve neticesini ibretle hepimiz insanlık adına utanç tabloları olarak izliyoruz."

- "Dünya diken üstünde, adeta dünyanın çivisi çıkmış"

Çelik, bilgi çağı olarak nitelenen çağın, adeta terör çağına dönüştüğünü, dünyada çatışmalar ve terör olaylarının dışında 34 ülkenin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Dünyada zenginliğin paylaşımında büyük bir adaletsizlik olduğunu, 2 milyar insan açlık ve yoksullukla karşı karşıyayken 60 bin kişinin servetinin 3,5 milyar insanın tüm sahip olduklarına denk düzeyde bulunduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Dünyada öyle 60 bin zengin var ki, bunların mal varlıkları, maddi servetleri, dünya nüfusunun yarısına denk gelecek şekilde bir tablonun olduğunu görüyoruz. Dünya bu veriler çerçevesinde değerlendirildiğinde görülecek ki dünya diken üstünde ve adeta dünyanın çivisi çıkmış durumda. Biz bu dengeler bozulmaz diye zannediyorsak, bunun sigortası bazı uluslararası kuruluşlardır ama o uluslararası kuruluşların, Birleşmiş Milletler ve benzeri kuruluşların da bugün bunları çözmek için bir adım atmadığını ibretle izliyorsunuz. İstatistik verilerle sayı saymakla meşguller. Bunlar için insan hayatı değil, çıkarlar ön planda."

- Tarım ve hayvancılık desteklemeleri

Bakan Çelik, Bakanlığının tarım ve hayvancılık desteklemeleri hakkında da bilgi vererek, yeni doğan buzağılara 4 aylık oluncaya kadar 350 lira, soy kütüğü olan buzağıya 450 lira ve yerli sperm kullanılan buzağıya da 500 lira destek verileceğini belirtti.

Besi hayvanı kesime götürülürken verilen 200 lira desteği yerli üretici açısından devam ettireceklerini kaydeden Çelik, şunları söyledi:

"Koyun, keçi için şu an itibarıyla 22 lira veriliyordu. Bunu 25 liraya çıkarıyoruz. Çoban desteğini devam ettiriyoruz. Buradaki alt sınırı 250'ye indirdik. Yani 250 koyunu olana yılda 5 bin lira çoban desteği sağlayacağız. Sütte yaşanan iniş çıkışlarla ilgili sorunu Et ve Süt Kurumu üzerine aldı. Süt desteğinde kaliteyi esas alacağız. Bu konuda 650 milyon lira kaynak ayırdık. Sütte kalite desteğini öne çıkaracak şekilde desteğimizi sürdüreceğiz. Birlik mensubu üretici kardeşlerimiz, bu konudaki destekleri direk Bakanlık hesabından alacaklardır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.