Erzurum

Palandöken'de 2 bin rakımda seracılık

12:21 21 Haziran 2016
Palandöken'de 2 bin rakımda seracılık

HADİ ŞENGÜL - Erzurum'da, Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce başlatılan proje kapsamında 2 bin metre rakımda kurulan seralar, bölge çiftçisinin yeni geçim kaynaklarından biri olacak.

İklimin de etkisiyle bugüne kadar ağırlıklı olarak buğday, arpa ve şeker pancarı yetiştirilen bölgede, yeni proje ile bu yıl kurulan seralarda domates, salatalık, patlıcan, fasulye ve çilek gibi ürünler de yetiştirilmeye başlandı.

Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projelerinin önemini vurguladı.

Çalışmalarının, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Kalkınma İdaresi tarafından desteklendiğini belirten Yiğit, şöyle konuştu:

"İlimiz ve ilçemiz genellikle geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamakta. Yaygın olarak hayvancılık daha ön plana çıkmaktadır. Bitkisel üretim ise daha çok hayvan beslemesine yönelik yem bitkileri ve hububat üretimi şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu tek tip üretim modeli birtakım riskleri de oluşturmaktadır. Bizler de bu riskleri kısmen de olsa azaltmak amacıyla kadın ve genç çiftçilerimizi daha ön plana çıkararak seracılığı ilimiz ve ilçelerimizde yaygınlaştırmaya çalıştık."

- Hibrit tohumlar kullanıldı

Yiğit, bu amaçla herkesin görebileceği noktalarda önder çiftçilere örnek seralar oluşturduklarını dile getirdi.

İl ve ilçelerde ilk etapta 6 çiftçiye sera kurduklarını belirten Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seralardan ayrı açık alan bahçelerimiz de var. Bu şekilde 10 bölgemizde açık bahçe ve seralar kurduk. İlçe müdürlüğümüze bağlı ziraat mühendisleri tarafından hibrit tohumlardan önce viyollerde fideler yetiştirdik. Daha sonra bu yetiştirdiğimiz fideleri seralara diktik. Projemiz örnek olması münasebetiyle çiftçilerden kaynaklanabilecek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak üzere idari personelimiz tarafından fidelerin dikimi, sulanması, toprak hazırlanması ve tüm aşamalar mühendislerimiz tarafından gerçekleştirildi. Haziran ayı itibarıyla 2 bin rakımda Palandöken'de çileklerimiz oluşmaya başladı. Salatalık ve domateslerimiz sofralık boyuta geldi. Bu şekilde bölgemizde hedefimize ulaştığımızı düşünüyoruz."

Yiğit, nihai hedeflerinin seracılığı yaygınlaştırmak olduğunu ve daha çok kadın ve genç çiftçileri tarıma çekmek istediklerini sözlerine ekledi.

- Yan gelir

Seracılık yapan Alibezirgan köyünden çiftçi Lütfettin Erdem, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün kurduğu serada deneme amaçlı üretim yaptığını söyledi.

Serasında salatalık, domates, patlıcan ve biber ektiğini belirten Erdem, şunları söyledi:

"İklim şartları soğuk olduğundan seracılık bizim bölgemiz için biraz daha verimli olacak. Belki çok ciddi manada düşünebileceğimiz, çiftçimize yan gelir olarak düşünebileceği bir iş çünkü daha erken ekip daha erken verim alma ve soğuktan etkilenmeme durumu var. Şu anda dışarıda ekilen domates ve salatalıkta verim alımı yok. Ancak örtü altına girdiğinde verim alınabiliyor. Hatta salatalıklar piyasaya sunulacak durumda."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.