Gaziantep

İMKON Başkanı Tellioğlu:

13:42 11 Ağustos 2016
İMKON Başkanı Tellioğlu:

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle alt gelir grubunun daha kolay ev sahibi olabileceğini söyledi.

Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başladığını anlattı.

Gelişmelerden sektörün memnun olduğunu dile getiren Teliloğlu, kısa vadede konut piyasasında önemli bir hareketlilik yaşanmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların daha rahat konut sahibi olabileceğini dile getiren Tellioğlu, "Türkiye'de yıllık ortalama 1 milyon 200 bin konut satışı gerçekleştiriliyor. Bunun yarıya yakını ise alt ve orta gelir grubuna hitap eden konutlar. Kredilerin yüksek olduğu dönemlerde bu konuların satışı durma noktasına gelmişti. Çünkü alt ve orta gelir grubundaki insanların ödeyebileceği bütçe belli. En ufak artış bu bütçeyi zorlayacağı için insanlar konut hayalini erteliyordu." dedi.

Kredi faiz oranlarının cazip hale geldiğini kaydeden Tellioğlu, şöyle konuştu:

"Kredilerin yüksek olduğu dönemde 100 bin liralık 10 yıl vadeli konut kredisi çeken bir tüketici, aylık bin 650 lira civarında ödeme yapıyor ve toplam 100 bin liraya yakın faiz ödemek zorunda kalıyordu. Şimdiler de ise aynı kredinin ödemesi aylık 250 lira daha az oluyor ve toplam faizi 60 bine kadar düşüyor. Aylık 250-300 lira çok büyük para gibi görünmeyebilir belki ama alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımızın alım gücünü ciddi şekilde etkiliyordu. Konut kredilerindeki düşüşün en çok alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımızı mutlu edeceğine inanıyorum. Artık konut hayali alt gelir grubu için hayal olmaktan çıktı. Kredilerin düşmesiyle, 100 bin lira kredi çeken kişinin aylık ödemesinin 250 lira ucuzlaması, yoksulun yeniden konuta yönelmesini sağlayacak."

Konut piyasalarında yaşanacak hareketliliğin tüm ekonomiye doğrudan etki edeceğine değinen Tellioğlu, inşaat sektörünün ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.