Gaziantep

"Saray kumaşı" kısa filmle tanıtılıyor

11:57 05 Mart 2017
"Saray kumaşı" kısa filmle tanıtılıyor

Gaziantep Sanayi Odasınca (GSO) "Bir Tutkudur Kutnu" isimli kısa film hazırlandı.

GSO'dan yapılan açıklamaya göre, Mir İletişim Ajansı Başkanı ve Kreatif Yönetmeni Emre Güven ile ekibinin 9 ay süren çekimleriyle, bir dönem padişahların da kıyafetlerini diktirdiği ipekli dokuma kutnu kumaşı için 8 dakikalık tanıtım filmi oluşturuldu.

Kutnu kumaşının zahmetli ve uzun süren üretim aşamalarının çekimleri, Ahmet Karabulut, Abdulkadir Mekki, Cemil Kınalıgil, Kasım Kaygın, Orhan Tozluoğlu, Erdal Elbay gibi ömrünü mesleğe adayan ustaların anlatımıyla gerçekleştirildi.

Söküm ve boyama işlemleri, mezekçilik, taharlama ve dokuma aşamalarının ustalarla birlikte kayda alındığı filmde, kutnu kumaşının tüm serüveni, göz alıcı bir görsellikle sunuldu.

Film hazırlanırken ayrıca kutnu ustası Mekki'nin özel arşivinden faydalanıldı. Mekki büyük emek harcayarak oluşturduğu albümündeki fotoğrafları, kumaş örneklerinin görsellerini paylaştı.

Tanıtım filmi, YouTube başta olmak üzere birçok sosyal medya mecrasında da yayınlanmaya başladı.

- Bir dönem padişah kaftanları dikiliyordu

Açıklamada görüşlerine yer verilen GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, kutnu kumaşının Gaziantep kültür hazinesinin en nadide parçalarından biri olduğunu belirtti.

Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep'ten dünya mirasına hediye edilen kutnu, tarihin süzgecinden geçerek günümüze gelen kültürel bir mozaiktir. Yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan emektir, Anadolu'da güzelliğin ve zarafetin sembolüdür. 16. yüzyıldan beri Gaziantep'te dokunan ve padişah kaftanları dikilmesi nedeniyle 'saray kumaşı' olarak da bilinen kutnu kumaşını korumak ve yaşatmak, marka değerini yükselterek ülkemiz ve dünya ekonomisine kazandırmak öncelikli hedeflerimizden birisidir."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.