Gaziantep

Kuru yemiş sektörü yılın ikinci yarısından umutlu

11:04 15 Mart 2017
Kuru yemiÅŸ sektörü yılın ikinci yarısından umutlu

KEREM KOCALAR - Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, "2017 yılının ikinci yarısı ve Ağustos-Eylül 2017'de başlayacak yeni sezonla olumsuz havanın dağılacağını ve hem ülkemizin hem de sektörümüzün önünün açılıp, geçmiş yıllardaki büyüme oranlarına ulaşacağımızı umuyoruz" dedi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru yemiş sektöründe 2014 yılında 8,1 milyar lira olan iç pazar büyüklüğünün 2015 yılında 8,5 milyar liraya ulaştığını söyledi. Geçen yıl ise sektör büyüklüğünün 9 milyar liraya yaklaştığını anlatan Karaman, son dönemdeki gelişmelere bağlı olarak 2017 yılından da umutlu olduklarını belirtti.

Küresel düzeydeki olumsuz ekonomik görünüm ve terörün kendilerini kaygılandırdığını dile getiren Karaman, "Sektörümüz açısından bu daralmanın 2017 yılının ilk yarısında da devam edebileceğini düşünüyoruz. Ancak 2017 yılının ikinci yarısı ve Ağustos-Eylül 2017'de başlayacak yeni sezonla bu olumsuz havanın dağılacağını ve hem ülkemizin hem de sektörümüzün önünün açılıp, geçmiş yıllardaki büyüme oranlarına ulaşacağımızı umuyoruz." diye konuştu.

Böylesi dönemlerde kötümserliği ve umutsuzluğu bir tarafa bırakmak gerektiğini vurgulayan Karaman, "Yaraları sarıp sıkıntı yaşadığımız konularda sektörümüzü ve firmalarımızı geliştirme konusunda çaba göstermeliyiz. Biz de TÜKSİAD olarak bunu hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kuru yemiş ve kuru meyve sektöründe dünyada söz sahibi bir ülke olduğuna işaret eden Karaman, "Fındık ve kuru meyvelerde dünya lideri konumundayız. Dolayısıyla, sektörümüzle ilgili değerlendirmeler yaparken ihracat da bizim sektör olarak çok önemsediğimiz ve verilerini yakından takip ederek değerlendirmelerde bulunduğumuz bir diğer konudur." şeklinde konuştu.

- "Çabalarımız sonuç verdi"

Geçen yıl sektörün gelişimi için bir dizi çalışma yaptıklarını, yeni yılda da bunların takipçisi olacaklarını belirten Karaman, şunları kaydetti:

"2016 yılında özellikle bakanlıklar nezdinde çok sayıda görüşme gerçekleştirerek sektörümüzü ve derneğimizi tanıtıp, güncel problemlerimizle ilgili çözüm arayışına girdik. Bunlardan ilki ve en önemlisi ürünlerimizin toptan satışlarında uygulanan KDV oranlarıyla ilgiliydi. Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde bizim toptan satışlarımızda yıllardır yüzde 1 olarak uyguladığımız KDV oranıyla ilgili son yıllarda tartışmalı bir durum oluşmuş, firmalarımız ve toptan satış yaptığımız müşterilerimiz uygulanacak KDV oranlarıyla ilgili tereddüde düşmüştü. 2016 yılında bu konuyla ilgili firmalarımızın yoğun olarak yer aldığı illerdeki borsa ve odalarımızla da koordinasyon halinde bir dizi görüşmeler gerçekleştirerek, karışıklığın önüne geçmek üzere başvurularda bulunduk. Çabalarımız sonuç verdi ve tuzla kavrulmuş ürünlerimizin toptan satışlarında uygulanacak KDV oranının yüzde 1 olması gerektiğine ilişkin Maliye Bakanlığından görüş alındı."

Uzun yıllardır takipçisi oldukları badem ve ceviz ithalatında uygulanan yüksek gümrük vergisi oranlarının yanında, 2016 yılında gümrüklerde uygulanan referans fiyatların küresel piyasalardaki güncel fiyatların çok üstünde olması gibi bir sorunla da karşılaştıklarını aktaran Karaman, "Bu güncel sorunumuzun çözülmesi amacıyla Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz oldu ve kendilerinin yakın ilgisiyle bu sorunumuzu çözdük." dedi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.