Ankara'da gezilecek yerler: 13 ayrı adres

Ankara'da gezilecek yerler herkesin bir defa olsun görmesi gereken yerlerden oluşuyor. Bu adresler Ankara'da şehrin önemli noktalarını da oluşturuyor. Ankara'da yapılacak aktivitelerin hepsi de birbirinden eğlenceli.

Ankara'da gezilecek yerler: 13 ayrı adres
Ankara'da gezilecek yerler: 13 ayrı adres
GİRİŞ 13.10.2021 16:02 GÜNCELLEME 13.10.2021 16:02

Ankara’da gezilecek yerler içerisinde en güzel mekanları haberimizde derledik.  Memur kenti olarak bilinen şehirde gezilecek sayısız mekân, keşfedecek çok güzel yerler var. Kalesi, Hamamönü ve Ulus her adımında keşfedilecek çok güzel yerler sunarken merkezi Kızılay da parkları ve dinlenme alanları ile herkese güzel yerleri keşfetme imkânı veriyor.

 

 

ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER

Başkentimizde gezilecek yerler içerisinde tarihi yerler bulunduğu gibi aynı zamanda doğal güzellikler de yer alıyor. Müzeler, camiler kaleler ve tarihi evlerin yanı sıra Mogan Gölü gibi doğal güzellikler de herkesi kendine çeken yerler oluyor. Bu gezi rehberi ile Ankara’nın her adımını tanıyabilirsiniz.

Ancak şu anda dünyanın da içinde bulunduğu virüs salgını ile mücadele kapsamında evlerinizde kalmanız gerekmektedir. Gezi rehberinde verdiğimiz bilgileri salgın tehlikesi geçtiği ve yetkililer izin verdiği taktirde gezme fırsatı bulabilirsiniz.

 

 

İşte o yerler…

1-Ankara Kalesi

Ankara Kalesi şehrin en güzel manzarasını izleyebileceğiniz tepelerinden biri. Çok güzel şehir manzarası bulunan yerde zamanında Cüneyt Arkın filmleri çekiliyordu. Şimdilerde ise çok popüler bir gezi noktası. Buraya çıkarken göreceğiniz bakırcılar ve bakırcıların bakır kalaylama dövme sesleri yaşamaya değer. Kalenin ne zaman yapıldığı kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kaynaklarda da tam bilgilere ulaşılamıyor. Kalede farklı uygarlıklara ait izlere rastlanmış.

Ankara’da gezilecek en güzel yerlerden biri bu kale. Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da hüküm sürdüğü dönemlerde çok önemli bir konuma sahip kaleymiş.

2-Hamamönü

Ankara Kalesi’ni gezdikten sonra aşağı indiğinizde sizleri tarihi dokuyu en güzel yansıtan Hamamönü evleri karşılıyor. Buradaki evlerin bazıları lokanta bazıları kafe olarak kullanılırken nikah dairesi olarak kullanılan yerler de var. Son zamanlarda yapılan harika bir yer. Fotoğraf çekilmek için herkesin akın ettiği yerlerden biri aynı zamanda. Çevredeki çay dükkanlarında bir çay içerek ortamın atmosferine kendinizi bırakabilirsiniz. Cıvıl cıvıl ortamda dinlenmemek elde değil. 19. Yüzyıldan kalan evler belediyenin çalışmaları sonucu yeniden kazandırıldı. 250 ev burada restore edilerek kullanıma açıldı.

3-Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Asırlara meydan okuyan bir müze. Aynı zamanda bir kültürel tesis. Tesiste Karain Mağarası ve Çatalhöyük gibi yerlerde kazılardan çıkartılan buluntular yer alıyor. Başka yerde göremeyeceğiniz kültürel öğeler burada yer alıyor. Ziyaret saatleri ise 08.30 ile akşam 19.00 arasında.

4-Anıtkabir

Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu yer herkesin Ankara’da mutlaka ziyaret ettiği adreslerden biri. Girişte büyük güvenlik önemlerinden geçen ziyaretçiler içerde anıtın bulunduğu yer de dahil her yeri gezebiliyorlar. Anıtkabir çevresinde Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı gibi tarihi olaylarımızın canlandırma maketleri de var. Ayrıca son yıllarda bölgeye yeni eklemeler de yapıldı. Aslanlı Yol ise burada özel günlerde devlet erkanının yürüdüğü yer olarak biliniyor. Askerlerin nöbet değişimleri de Anıtkabir’de görülmesi gereken diğer bir güzel detay. Büyük disiplinle saatlerce ayakta bekleyen askerler nöbet değişimlerinde de ziyaretçilerin ilgisiyle disiplini bozmuyorlar. Anıtkabir Ankara’da mutlaka görmeniz ve havasını solumanız gereken yerlerden biri.

5-Etnografya Müzesi

Anıtkabir yapılana kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri burada bulunuyordu. Şimdilerde müzede Anadolu’nun asırlardır sahip olduğu buluntular yer alıyor. Anadolu’nun tarihine ışık tutan eserler yer alıyor müzede. 1930 yılında halkın ziyaretine açılan müzede, gezginleri İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın imzasını taşıyan Atatürk heykeli karşılıyor. Müzeye giriş saatleri sabah 08.30 ile akşam 19.00 arası.

6-Kızılay Meydanı

Herkesin Ankara’da buluşma noktası Kızılay Meydanı. Sayısız mağaza, kafe ve restoranın bulunduğu meydan her zaman kalabalık ve işlek oluyor. Herkesin geçiş güzergahında bulunan yollar evlerine ulaşmak için halkın kullandığı yerler oluyor. Bu yüzden akşam odluğunda bütün Ankaralıların buluştuğu bir merkez burası.

7-Tunalı Hilmi Caddesi ve Kuğulu Park

Tunalı Hilmi caddesi de Kızılay’a yakın ancak bu cadde de mağazaların ve kafelerin bol olduğu akşam odluğunda Ankaralıların buluşma noktası olarak seçtiği bir yer. Özellikle sıcak yaz günlerinde Tunalı Hilmi caddesinin üzerinde yer alan Kuğulu Park halkın oturup serinlemek için tercih ettiği yerlerden biri. Kışın da çok güzel manzaralar sunuyor Kuğulu Park. Adını da parkın içerisinde minik gölette yer alan kuğulardan aldığını söyleyelim.

8-Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Zamanında sayısız siyasi kişinin, şairin kaldığı cezaevi günümüzde müzeye dönüştürülerek turizme kazandırıldı. 2009- 2010 yılları arasında başlatılan çalışmalarla cezaevi müzeye dönüştürüldü. 1925 ile 1960 yılları arasında bilindik kişilerin kaldığı cezaevi sayısız hazin olaya da şahit olmuş. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan o dönemde burada kalmıştır. 1980 ihtilalinin ardından ise Necdet Adalı, Mustafa Pehlivanoğlu yine burada idam edilmiş. Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, gibi şair ve yazarlar da Ulucanlar Cezaevinde kalmışlardır. Müzeye giriş saatleri sabah 10.00. ile akşam 17.00 arasında.

9-Kurtuluş Savaşı Müzesi -1. TBMM Binası

Ankara’da gezilecek yerler içerisinde mutlaka listesinde bulunması gereken bir yer. Cumhuriyetin ilk yıllarında dair bütün bilgileri burada görebilirsiniz. 1961 yılında müze haline getirilen yer görmeye değer. Türk mimarisinin tüm zarafetini burada görebilirsiniz. 1920’de meclisin ilk toplantısının gerçekleştiği oda burada yer alıyor. Müzeyi gezerken görebileceksiniz.

Müzeyi ziyaret saatleri sabah 08.30 ile akşam 19.00 saatleri arasında.

10-Cumhuriyet Müzesi – 2. TBMM Binası

1.TBMM binasına çok yakın bir konumda bulunuyor. Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni gezdikten sonra buraya da göz atmanızı tavsiye ederiz. Müzelerimizi gezerek tarihimizi en iyi şekilde yakından öğrenebilirsiniz. Burayı ziyaret etme saatleri ise sabah 08.30 ile akşam 19.00  olarak belirlenmiş.

11-Hacı Bayram Camii

Ankara’nın gezilecek en güzel camilerinden biri burası. 1427 ile 1428 yılları arasında inşa edilmiş bir tarihi cami aynı zamanda. Osmanlı döneminde yaşamış en önemli din adamlarından biri olan ve bu caminin bahçesinde türbesi bulunan Hacı Bayram’dan adını alıyor tarihi yapı. 2011 yılında çok büyük bir restorasyon geçirmiş ve bugünkü görünüşüne kavuşmuş.

12-Augustus Tapınağı

Hacı Bayram Camii’nin hemen yanında bulunuyor bu tarihi buluntu da. Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes’in İmparator Augustus’a bağlılığını göstermek amacıyla M.Ö. 25 ila 20. yüzyıllar arasında inşa ettirdiği düşünülen tapınak, Roma dönemi hakkında kentte bilgi bulabileceğiniz en iyi yer olarak gösteriliyor. 

13- Mogan Gölü

Ankara'da gezilecek en güzel doğaya sahip yerlerden biri de Mogan Gölü'dür. Çok güzel bir doğaya sahip olan göl çevresinde ailecek piknik yapma yerleri de bulunuyor. Mogan Gölü'ne dair detaylı bilgiyi detaylı olarak buradan alabilirsiniz. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL