Nihat Hatipoğlu'ndan sağduyu çağrısı

Ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu son zamanlarda yaşanan dershane gerilimi ile ilgili öğütlerde bulundu.

Nihat Hatipoğlu'ndan sağduyu çağrısı
Nihat Hatipoğlu'ndan sağduyu çağrısı
GİRİŞ 29.11.2013 17:29 GÜNCELLEME 29.11.2013 18:34
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Nihat Hatipoğlu Sabah gazetesindeki yazısında tartışmaların iki tarafına da seslendi ve Peygamber efendimizden hadisleri hatırlattı.

İŞTE O YAZI!.. 

Bu kısa yazı, Müslümanlar arasında çıkacak bir ihtilafta takip edilmesi gereken yöntemi hatırlatan bir yazıdır. Uhuvvete, kardeşliğe, birliğe davet eden bir yazıdır. Bu ihtilaf dünyanın neresinde olursa olsun çözüm aynıdır aslında. Müslümanlar arasında ihtilaflar olabilir. İnsanız. Farklı olabiliriz. Yanılabiliriz. Diyelim ki Müslümanlar arasında bir ihtilaf oldu. Müslümanlar arasındaki ihtilafta yapıcı olmalıyız. Böyle zamanlarda fitneyi -ihtilafı küllendirmeye çabalamalıyız.

FİTNEYİ KÜLLENDİRİN 

Hz. Resul'ün (s.a.v.) emridir. "Fitneyi küllendirin." Canlandırmayın. Üstünü örtün. Kuran ve Nebi'nin (s.a.v.) hukukuyla meseleleri çözün. İhtilafı diri tutmayın. Böyle zamanlarda bize düşen görevler vardır. Canımız kadar sevdiğimiz müminlerin ihtilaflarından menfaat devşirmeye çabalayan konumunda olmamalıyız. Çünkü biliriz ki, "Fitne döneminde dil kılıçtan daha keskindir." Dil onarılmaz yara bırakır. Bırakabilir. Kılıç yarası tımar edilir ama dil yarası uzun süre geçmeyebilir. Burada 'iyiliği emreden, fenalıktan sakındıran' olmalıyız. Başka söze müsaade etmemeliyiz. Kötü niyetlilere, 'aradan çekilin' demeliyiz.

KILICINIZI TAŞA VURUP KIRIN 

Efendimiz (s.a.v.); 'Fitne zamanlarında kılıcınızı taşa vurup kırın' buyuruyor. 'Birbirinize vurmayın' diyor. 'İşi derinleştirmeyin, çözüme ve anlaşmaya zemin bırakın' demek istiyorlar. Bu gibi hassas zamanlarda Hz. Peygamber'in (s.a.v.) o genel uyarısını hatırlarız. "Ya hayır söyle veya sus!" İyi söyleyenler iki adım öne çıkmalı. Kötü söyleyenler geri durmalı. Elbette bu ihtilafta haklı ve haksız olanlar olabilir. Belki bizler de bu türden ihtilaflarda gönül itibariyle bir tarafta olabiliriz. Taraf olsak bile diğer tarafın hukukunu korumalıyız. ihtilafı derinleştirmemek için dikkat etmeliyiz.

KARDEŞLERİMİZE ELİMİZİ UZATALIM 

İhtilafa düşen kardeşlerimize elimizi uzatacağız. Birbirine aykırı düşmüş iki elin birleşmesine yardım edecek üçüncü el olmaya gayret edeceğiz. Hz. Peygamber (s.a.v.) böyle günler için şöyle buyuruyor. 'İhtilafta oturan ayakta durandan, ayakta duran yürüyenden daha hayırlıdır.' Bu söz ihtilafta olanlara değil, hepimizedir. Bizler geçtiğimiz dönemlerde büyük çileler çekmişiz. Az veya çok hepimiz horlanmışız. Zedelenmişiz. Zaman gelmiş evler basılmış. "Ayin yaptınız" diye takibata uğramışız. Müftü dedelerimiz sürgünler yemiş. Hocalarımız mekân mekân kovalanmışlar. Hapislere düşmüşüz. Şiirlerimiz suç teşkil etmiş. En masum şiirlere bile ceza elbisesi giydirilmiş. Kitaplar yasaklanmış. Büyükler takibata uğramış. Çile çekmişiz.

BAHARI KIŞA ÇEVİRMEK İSTEYENLER VAR 

Sonra Allah (c.c.) nimet vermiş ve güzel bir bahar gelmiş. Bilin ki baharı kışa çevirmek isteyenler hep olacak. Fırsat vermeyelim. Yüreklerimizi yeniden yoklayalım. Problemlerimizi yürek ikliminde, secde makamında halledelim. Birbirimizi incitmeyelim. Mümin müminin kardeşidir. Mümin, müminin duacısıdır. Onu kırmaz. Onu korur. Darılsa da elini çekmez. Namusunu, iffetini korur. Tebessümü ihmal etmez. Teenni ile hareket eder. Acele etmez. Kardeşine dua eder. 'Ya Rabbi kalplerimizi te'lif et' der. Yumuşak söz söyler. Anlayışla davranır. Problemin tansiyonunu düşürür. Bekler. Elbette makul çözüm bulunur. Müslümanlar problemlerini mümince çözerler. Kardeşini canı kadar sever. Çünkü bilir ki çetin gününde yanında o yer alacaktır. Yer almalıdır. Başka bir hal, kötüleri sevindirir. Ellerini ovuştururlar. Şer insanlar, şer kuvvetler ihtilafı sever. Destekler. Aman ha. İhtilafı, fitneyi küllendirelim. Yarın yüz yüze bakacak mecalimiz olsun.

YORUMLAR 7
  • kaan can 10 yıl önce Şikayet Et
    bu milletin derdi ile dertlenmemis seccadesinde goz yası olmayanların bu kurumları anlamsı mumkun degil. hani diyorya anlasaydınız aglardınız aglayabilseydiniz anlardınız. bu kurumlar para kaynagı degil. ulkemiizn yarınları adına gencleirmiizn elini tutan buyuk turkiyeyei insa edecek olan neslimizin yetistigi kurumlar ..bu kurumları bu millet binbir zahmetle kurdu birnbir zulme gogus gererek bugunlere getirdi. sen o insnalrın emekleirni gormez o kurumların bugune kadar ortaya koydugu guzel hizmetleri gormez ve yıkmaya kalkısırsan zarar goren sadece o kurumlar olmaz hem milet zarara goruru hemde o kurumlara iliişenler zarara gorur gozyasları ile dua dua acılmıs bu kurumların sahibi bu milletin kendisidir sen eline aldıgın kanun yetkisi ile bunu millete karsı kullanıp kapatıyorum dersen miletete gerekn cevabı vercektir. kusura bakma sen bugun varsın yarın yoksunbu milet o kurumları kolay bulmadı gibi bugunlerede kolay gelmedi.bunun idraki icindede gerektigi sekilde sahip cıkacaktır.
    Cevapla
  • kaan can 10 yıl önce Şikayet Et
    hocam allah razı olsunda ama eline kazam kuregi almıs yıkacam kardesim diyene ne yapmalı onuda bir de hele. bir ulke dununki o ulkenin insanları hep horlanmıs hep hakır gorulmus ve o insanlar kurtulusu genclerin yetismesinde gormusler vecocuklarının neslin kurtulusu icin seferberolmus gozyası dokmus emek vermıs ter dokmus bu kurumları kurmuslar ve ordan yetisen cocukları sayesinde dunyanın dort bucagında bayrak acmıslar miletin umudlarını yesertmis insanlarına ve insanlıga guzel bir dunya nın cokda zor olmaycagını gostermislerr. simdi sen geliyorsun elinde dozerlerinle bu mileitn umid pınarlarının kokune kibrit suyu dokecem diyorsun yerle bir edecm yıkacam kapayacam diyorsun allah iicn bugune kadar emek vermis olan o insanlar kendileirnden cok milletini dusunen o insanlar feryad etmesinde ne yapsın hakert etmiyorlar sovmuyorlar diyorlarki bu yapılmak istenen yanlıstır gelin bu yanlıstan donun diyor ama hayır deniyor kaptacaz simdi sen soyle boylemi olmalı.
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    uhuvvet. Allah aşkına yüzü daha yeni yeni biraz gülebilen bu memleket Müslümanlarını ağlatmayın. durmak yok kardeşçe yola devam inşallah... Boy Xuda em bıranı em hevalı, deste hev bernedın...
    Cevapla
  • Yasin G 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah Razı Olsun Hocam. Duygularımı dile getirmişsiniz.
    Cevapla
  • asabi adam 10 yıl önce Şikayet Et
    allah razı olsun. itidal, uzlaşma, hoşgörü mesajlarını kimden beklerken, kimden geldi... cemaat yöneticileri lütfen ülkemizi germeyin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!
Çocuklara armağan edilen ilk bayram TBMM arşivinde