Bartholomeos ve Papa'dan ortak bildiri

Papa Francis, Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen Ortodoks Kilisesi’nin kuruluş yıldönümü ayinine katıldı.

GİRİŞ 30.11.2014 15:03 GÜNCELLEME 30.11.2014 15:06
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Papa Franciscus İstanbul'da ortak bir bildiriye imza attı.

Ziyaret İtalyan basınında da geniş yer aldı. Haber kapsamında yapılan yorumda, Papa'nın Patrik önünde eğilerek kendisini ve Roma Katolik Kilisesi'ni takdis etmesini istemesinin, bunun karşılığında Patrik Bartholomeos'un da Papa'yı takkesinden öpmesinin Papa-Patrik ilişkilerinde daha önce hiç görülmediği, "buluş" olarak nitelenen iki hareketin kiliseler arasındaki üstünlük iddialarını da alt-üst eden bir jest olduğu ifade edildi.

Bartholomeos ve Papa'dan ortak bildiri

Patrikhane'de gerçekleşen imza töreninin ardından bildiri metni basına  dağıtıldı. "Ortak niyetleri ve kaygıları teyit" amacıyla kaleme alındığı  belirtilen bildiride, başta Katolik ve Ortodokslar olmak üzere bütün  Hristiyanların birliğine yönelik gayretlerini yoğunlaştırma yönündeki  kararlılıkları ifade edildi. 
 
  Irak, Suriye ve bütün Ortadoğu'daki bugünkü durumla ilgili ortak  kaygılarının altı çizilen bildiride, "Barış ve istikrar arzumuzda, çatışmaların  diyalog ve uzlaşmayla çözülmesini teşvik irademizde birlik içindeyiz" denildi. 

Birbirlerini aforoz ettiler
 
"Halkların kaderiyle ilgili sorumluluk taşıyan herkesi, acı çeken  topluluklar için gayretlerini derinleştirmeye ve Hristiyanlar dahil bölgedeki  toplulukların anavatanlarında kalmalarına yardım etmeye çağırıyoruz" ifadeleri  kullanılan bildiride, "Hristiyanların olmadığı bir Ortadoğu'ya razı olamayız"  görüşü dile getirildi. 
 
"Pek çok biraderimiz ve hemşiremiz baskıya maruz kaldı ve evlerini  terk etmeye zorlandı. İnsan hayatının değerinin de kaybolduğu görülüyor, insanlar  artık önemsenmiyor ve başka çıkarlara feda edilebiliyor. Trajiktir ki bu  birçokları da buna aldırmıyor" ifadeleri kullanılan bildiride, "Ortadoğu'da acı  çekenlerin ve Hristiyanların korkunç durumu sadece bizden sürekli dua beklemiyor,  aynı zamanda uluslararası toplumdan da uygun bir cevap bekliyor" denildi. 
 
 Hristiyan-Müslüman diyalogu 

Hristiyanların ve Müslümanların diyalog ve işbirliğinin gereğine de  işaret edilen bildiride şunlar kaydedildi: 
 
"Dünyanın bugün karşı karşıya olduğu vahim sorunlar iyi niyet taşıyan  bütün insanların dayanışmasını gerektiriyor, biz de İslam ile karşılıklı saygı ve  dostluğa dayanan yapıcı bir diyaloğu teşvik etmenin önemini görüyoruz. Ortak  değerlerden mülhem ve halis kardeşçe duygularla güçlendirilmiş olarak,  Müslümanların ve Hristiyanların adalet, barış ve her insanın onuruna ve haklarına  saygı gösterilmesi için birlikte çalışması gerekir. Bu, özellikle de yüzyıllarca  barışçıl bir şekilde birlikte var oldukları ama şimdi savaşın dehşetini birlikte  yaşadıkları bölgelerde özellikle böyledir." 
 
Bildiride, "Biz Hristiyan liderler olarak bütün dini liderlere dinler  arası diyaloğu sürdürme, güçlendirme, insanlar ve halklar arasında bir barış ve  dayanışma kültürü inşa etmek için her türlü gayreti gösterme çağrısında  bulunuyoruz" denildi. 
 
Bildiride, Ukrayna'daki duruma da değinilerek, bu ülkedeki çatışmanın  taraflarına diyalog ve uluslararası hukuka saygı çağrısı yapıldı. 
 
PAPA, NİJERYA'DAKİ CAMİ SALDIRISINI KINADI
 
"..Şiddetin her türlüsüne göz yummak Tanrı karşısında çok ağır bir günahtır"
 
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, Fener Rum Patrikhanesi'nde katıldığı Aziz Andreas Yortusu ayininde yaptığı konuşmada, Nijerya'nın Kano kentindeki bir camiye düzenlenen saldırıya da değindi. Kurbanlarını derin bir üzüntüyle andığını söylediği saldırıyı kınayan, bunun insanlık dışı olduğunu söyleyen Papa, “Bir halkın huzurunu bozmak ve savunmasız, zayıf insanlara karşı şiddetin her türlüsüne göz yummak Tanrı karşısında çok ağır bir günahtır" ifadelerini kullandı.
 
BU HİÇ OLMAMIŞTI, 'BULUŞ' DEDİLER
 
Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı  Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağında yaptığı jestler, İtalyan  basınında geniş yankı buldu. 
 
Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera, Fener Rum  Patriği Bartholomeos'un Papa Franciscus'u takkesinden öptüğü tarihi anın  fotoğrafına ilk sayfadan yer vererek "Papa'dan Patriğe tarihi eğilme" başlığını  attı. 
 
Haber kapsamında yapılan yorumda, Papa'nın Patrik önünde eğilerek  kendisini ve Roma Katolik Kilisesi'ni takdis etmesini istemesinin, bunun  karşılığında Patrik Bartholomeos'un da Papa'yı takkesinden öpmesinin Papa-Patrik  ilişkilerinde daha önce hiç görülmediği, "buluş" olarak nitelenen iki hareketin  kiliseler arasındaki üstünlük iddialarını da alt-üst eden bir jest olduğu ifade  edildi. 

La Repubblica gazetesi de Papa'nın önce Sultanahmet Camisi'nde  ayakkabısız yürüdüğüne, ardından da Patrik Bartholomeos'un önünde eğilerek takdis  edilmeyi istemesiyle iki tarihi hareket yaptığını yazdı. Gazete, Papa'yı yakından  tanıyan Rahip Antonio Spadaro'nun "Sürprizdi. Bebek gibiydi. Mistik bir  hassasiyetin yaşandığı an oldu" yorumuna yer verdi. 
 
İSTANBUL'U 'FETHETTİ' DENİLDİ
 
La Stampa gazetesi de birinci sayfasında, Patrik Bartholomeos'un  Papa'yı takkesinden öptüğü anının fotoğrafını kullanarak "Franciscus'tan Patrik  önünde tarihi eğilme" başlığını attı. 
 
Gazetenin iç sayfalarındaki haberde, Papa'nın jestleriyle İstanbul'un  kalbini fethettiği yorumu da yapıldı. 
 
Vatikan'a yakınlığıyla bilinen Avvenire gazetesi de Papa ile Patrik  arasındaki tarihi jestlere manşetinden "Birliğin hediyesi" başlığıyla verdi. 
 
Haberde, Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos arasındaki dünkü  jestlerin, iki kilise arasında karşılıklı aforozun yaşandığı 1054 yılındaki  bölünmeden sonra 1964'te Kudüs'te dönemin Papası 6. Paulus ve Patrik  Athenagoras'ın ilk kez kucaklaşmasıyla açılan birliktelik yolunda atılan bir  başka adım olduğu ifadeleri yer aldı. 
 
Vatikan gazetesi olarak bilinen L'Osservatore Romano da manşetinde  Papa'nın inananları radikalizme karşı bir olmaya çağıran sözüne yer vererek  fotoğraf olarak Papa Franciscus'un, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Sultanahmet  Camisi'nde ayakkabısız yürürken çekilmiş fotoğraf karesine yer verdi. 

GÖZALTINA ALINDI

Papa’nın gelişi sırasında güvenlik önlemlerine tepki gösteren yaşlı bir adam gözaltına alındı.

Papa’nın gelişi öncesi Patrikhane çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cadde trafiğe kapatılırken, Patrikhane’nin bulunduğu sokağa da Papa ve Bartholomeos’un fotoğrafları asıldı.

Papa’nın Patrikhane’ye gelişi sırasında yolun karşısına geçmeye çalışan yaşlı bir adam ise polise zor anlar yaşattı. Polisin izin vermediği yaşlı adam, “Bırakın beni alışverişe gideceğim” diyerek ilerlemeye devam etti. Yaşlı adam polis tarafından gözaltına alındı.

Fener Rum Patrikhanesi’ne gelen Papa, aracının camını açarak kendisini bekleyen vatandaşlara ve basın mensuplarına el salladı. Papa’nın kiliseye girişi sırasında kilise çanları da çalmaya başladı.

Çevredekileri selamlayarak içeri giren Papa, ayinin yapıldığı Aya Yorgi Kilisesi’ndeki yerini aldı.

YORUMLAR 19
  • cezar 9 yıl önce Şikayet Et
    bak şu hristyanlarada ders al islam dünyası el kolkola 1000 yıllık husumeti bitiriyor bizim tayfada din adına birbirini sapkın ilan edip kendi kardeşine saldırıyor artık birlik zamanı olmalı islam dünyası böyle devam ederse kan fakirlik ve ezilmişlik altında bir cehalet kaynak ve yuvası haline gelecek
    Cevapla
  • babageldı 9 yıl önce Şikayet Et
    ha niye geldi belli oldu panpa....
    Cevapla
  • hanife 9 yıl önce Şikayet Et
    bunların derdi istanbul. şerde işbirliği yaparlar.
    Cevapla
  • Yeni Devir 9 yıl önce Şikayet Et
    Atamız Fatih hrıstiyanları bölmek için ortadoksları ellememiş hatta yardım dahi etmiş,sırf birleşmesinler bölünsünler diye şimdi ne hikmetse karşılıyoruz ve birleşmeleri için yardımcı oluyoruz,ne oluyoruz!!!!
    Cevapla
  • Muslumanlar derken 9 yıl önce Şikayet Et
    Hiristiyanlar halifeligini ilan etti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!