FNSS AKINCI ZHA120 mm Havan Aracı; amfibik, paletli, düşük siluetli, balistik korumaya sahip bir araçtır.

AKINCI ZHA120; ZMA sınıfındaki bütün araçlar ile %90 oranında ortak alt sistem ve yedek parça olanağına sahip, ZMA’nın gelişmiş bir versiyonudur.

AKINCI Zırhlı Havan Aracı, yüksek taşıma kabiliyeti sayesinde farklı tipteki havan sistemlerini taşıyabilmektedir. Araç içerisinde, döner tabla üzerine monte edilmiş ve gövde üzerinde yer alan geniş kapakların açılması suretiyle atış yapabilen, bir adet 120mm havan silahı mevcuttur. Araç üzerinde savunmaya yönelik 12.7mm makineli tüfek de bulunmakta olup, sürücü, komutan/nişancı ve 3 havan personeli dahil 5 kişilik personel taşıma kapasitesine sahiptir.

AKINCI ZHA 120’da uzatılmış gövde (6 yol tekerli), güçlendirilmiş hız azaltanlar, zırh altında daha fazla iç hacim ve daha fazla yük taşıma kapasitesi bulunur. AKINCI ZMA; 90/105 mm kule veya 120 mm havan sistemleri gibi daha ağır silah sistemlerini ile bunlara ait mühimmatları taşıma imkanı sağlarken; tıpkı ZMA gibi, hareket kabiliyeti ve zırh korumasından da ödün vermez

AKINCI ZHA 120 mm Havan Aracı, 120 mm’lik otomatik havana ve kendini koruma maçlı bir adet 7.62 mm makineli tüfeğe sahiptir. Araç üzerinde bulunan, hidrolik olarak açılıp kapanabilme özelliğine sahip üst kapaklar kapalı konumda iken, araca dışarıdan bakıldığında personel taşıyıcı izlenimi vermektedir. Bu sayede hava tehditlerine karşı öncelikli hedef olmaktan çıkar.

ACV-19 SPM120, 120 mm otomatik havan sistemi sayesinde 3 dakika içerisinde mevzi alma, önceden saptanan hedeflere yüksek hassasiyetle atış yapma ve mevzi değiştirebilme kabiliyetine sahiptir. Bu sayede araç topçu radarlarına yakalandığında, mevkiini değiştirmek suretiyle düşman topçusunun karşı ateşinden korunabilmektedir.

Güç grubu kabini ile sürücü ve komutan mahalleri aracın ön tarafındaki hacmin takriben yarısını kullanırken, geri kalan kısım havan silahının yerleşimi, havan operatörü ve yükleyici yerleri ile mühimmat stoklama alanları olarak ayrılmıştır.

Komutan ve sürücü için araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkanı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcuttur. Sürücü için karanlıkta araç kullanımına imkan sağlayan entegre gece görüş sistemleri kullanıcının isteği doğrultusunda temin edilebilmektedir.

Göreve Özgü Özellikler

-Atış sonrasında hızla uzaklaşma

-Artırılmış beka kabiliyeti

-Süratle mevzi değiştirme

-Artırılmış isabet yeteneği

-İnsan gücü ve iş yükünden tasarruf

-Kısa zamanda düşman ateşine karşılık verebilme

-Ana muharebe tanklarının ve zırhlı muharebe araçlarının hareket yeteneğine uyum sağlama

 

Yorumlar 7 Yorum Var
  • ali 17.02.2017 21:47
    çok iyi düşünülmüş. bu silah 120 mm havandır zırhlı araca monte edilmiş böylece hedefe hem emniyetli yaklaşır hemde vurucu gücü yüksek olur düşman ateşi altında hem rahat ilerler hemde yer değiştirmesi süratli olur ayrıca omuzdan atılmaz.
  • ömer 17.02.2017 21:05
    Eliyle egsoz gibi bişey çıkarıyor , bir havan için bir tanka gerek var mı ? Bunlar omuzdan da atılıyordu sanırım.
  • Emre 17.02.2017 17:47
    Çok iyi ama menzil kısa abd ve ab yetişmesi lazım
  • osman 17.02.2017 17:09
    Maşallah. Allah ülkemizi korusun.
  • Meraklı 17.02.2017 16:19
    Daha da geliştirilebilir. Namlu elle yönlendirlmek yerine tam otomatik olarak kumanda odasından hedefe yönlendirilebilir. Daha hizlı, pratik, etkili ve güvenli olurdu. 2 yada en fazla 3 personel yeterdi. Ayrıca sırrı açıklandığı için, zırklı personel taşıyıcılar da artık öncelikli hedef haline gelmiyecek mi ?
Daha fazla yorum görüntüle