Ege Denizi’ndeki tatbikatta dikkat çeken görüntü!

Türkiye'nin, NATO üyesi ülkeler arasında gerçekleştirdiği en büyük denizaltı arama kurtarma tatbikatı 'Kurtaran 2019', bu yıl üçüncü kez gerçekleştiriliyor.

Ege Denizi’ndeki tatbikatta dikkat çeken görüntü!
Ege Denizi’ndeki tatbikatta dikkat çeken görüntü!
GİRİŞ 29.05.2019 18:30 GÜNCELLEME 29.05.2019 18:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Tatbikatta 3 denizaltı, 6 gemi, 2 helikopter, 2 uçak, 12 kişilik paraşütle arama kurtarma timi, 21 kişilik denizaltı tahliye ve kurtarma yardım timi görev alıyor. Deniz yüzeyine (satha) çıkamayan 3 denizaltıdaki personelin kurtarılacağı tatbikatı, 18 ülke ile bir uluslararası kuruluştan gözlemciler izliyor.

Kurtaran 2019 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün ikinci bölümünde, personel kurtarma operasyonu yapıldı. Senaryo gereği deniz yüzeyine çıkamayan denizaltıların yerleri ilk olarak sonar cihazlarıyla tespit edildi. Ardından rov cihazı daldırılıp, bulunan cisimlerin denizaltı olup olmadığı ve yüzeyinde hasar bulunup bulunmadığı saptandı. 

 

 

KURTARMA ÇANIYLA KURTARILDILAR

 

 

Su yüzeyinden 67 metre aşağıda bulunan denizaltıdaki personele, tek pilotun kullandığı Atmosferik Dalış Sistemi (ADS) ile içerisinde yiyecek, ilaç ve yedek parça bulunan acil destek yaşam paketi ulaştırıldı. ADS ile yine denizaltı kurtarma çanının teli, denizaltının kaportasına bağlandı. Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra vinç yardımıyla denizaltı kurtarma çanı, su altına indirildi. Denizaltına sabitlenen çan sayesinde mahsur durumdaki iki askeri personel kurtarıldı. 

Tatbikat senaryosunun hem sabah hem de öğleden sonraki bölümlerinin başarıyla tamamlanmasını askerler alkışla kutladı, sevinç yaşadı. Bu anlarda yabancı ülkelerin ordularında görev yapan gözlemci askerler de cep telefonlarıyla görüntüledi, büyük ilgiyle ve beğeniyle izledi.

Tatbikat sonrasında Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Tayyar Ertem, Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Hasan Çankaya, Kurtarma ve Sualtı Komutanı Deniz Kıdemli Albay Niyazi Uğur, yabancı gözlemciler ile gemideki personel, helikopter platformunda toplu fotoğraf çektirdi. Çoğunluğunu birinci sınıf dalgıç özel ihtisaslı personelin oluşturduğu, Kurtarma 2019 Tatbikatı'nda görev alan gemiler, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na döndü. Tatbikat 31 Mayıs 2019 tarihinde sona erecek. 

YORUMLAR 12
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    yerli mi bu giyilen araç, öyleyse şahane, her parçası oynuyor ve basınca dayanıklı, uzay giysileri gibi.
    Cevapla
  • dede 4 yıl önce Şikayet Et
    robot uzaktan kumandalı derınlere ınen robot kurtarma aracı yapmalıyız 5000 10000 kaptan kusto gıbı
    Cevapla
  • Vavv 4 yıl önce Şikayet Et
    Bayramlık gibi.
    Cevapla
  • Vatann sever 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu kıyafeti üretebiliyor muyuz
    Cevapla
  • Kerim 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş onca şey üretiyorsun her gördüğünüde üretmiyver eksiklik hissedilirse üretirsin olur biter bazı ürünlerde iktisat da önemli bu ürünü 1milyona alabiliyorken ve 4-5 tane lazım ise 100milyon yatırım yapıp üretmek mantıklı olurmu?? Ama baktın kritik bir teknoloji içeriyor yapman lazım oturur maliyetine bakmaz yaparsın.
    Cevapla
  • farukon 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah en kısa zamanda üretebiliriz diyerek yapıcı bir eleştiride bulunsaydın keşke misafir.Başkalarına üretemiyor ,yapamıyor diyerek eleştiride bulunmak kolay ,kendin bu ülke için ne ürettin önce bunu sorgula .
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayır, satın alıp üzerine Türk Bayrağı boyayabiliyoruz. Milli duygulara iyi geliyor, böylece üretmek de kimsenin aklına gelmediği gibi neden üretemediğimizi de sorgulayamıyor. Ama umut sizin gibi bir iki kişi sorabilmiş.
    Cevapla
  • Madenci 4 yıl önce Şikayet Et
    Elbisen çok şık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!