UNESCO listesindeki 'agave' çiçek açtı

İzmir'de UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan ve koruma altındaki avage bitkisi çiçek açtı. Anavatanı Orta ile Güney Amerika olan bitki, yaşadığı süre boyunca sadece bir kez çiçek açıyor, sonra da kuruyup ölen bitkinin toprağa dökülen tohumları yeniden filizlenmesini sağlıyor.

UNESCO listesindeki 'agave' çiçek açtı
UNESCO listesindeki 'agave' çiçek açtı
GİRİŞ 12.07.2019 11:43 GÜNCELLEME 12.07.2019 11:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İzmir'in Seferihisar ilçesinde dünyadaki ender yetişen türlerden 'agave' bitkisi çiçek açtı. Yaşadığı süre boyunca bir kez çiçek açan, sonra da kuruyup ölen bitkinin toprağa dökülen tohumları, çiçeğin yeniden filizlenmesini sağlayacak.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından dünya mirası listesine alınan ve koruma altında bulunan, anavatanı Orta ile Güney Amerika olan agave bitkisi, İzmir'in Seferihisar ilçesinde de yetişmeye başladı. Doğanbey Mahallesi'nde yetişen ve yaşadığı zaman dilimi içerisinde yalnızca bir kez çiçek açtığı bilinen agave bitkisi, 8 metreye ulaşınca çiçek açtı. Halk arasında 'sabır otu' diye de bilinen agave bitkisi, yaklaşık bir ay boyunca çiçekleri ile birlikte canlı kalacak. Yaz aylarının sonlarına doğru ise çiçekler olgunlaşacak ve dökülecek. Agave bitkisi böylece ömrünü tamamlamış olacak. Ardından tohumlar, yeniden yeşerecek.

 

 



"Kendimi şanslı hissediyorum"

Bitkinin büyümesini ve çiçek açmasını takip eden biyolog Sevim Şahin, "Uzun süredir bu bitkiyi takip ediyorum. Önce bir ağaç sandım ama daha sonra araştırdık ve bunun çiçek olduğunu, yüz yılda bir açtığını öğrendik. Bitkideki gelişmeler bizi çok şaşırttı. Ben bu bitkideki gelişmeleri gördüğüm için kendimi şanslı hissediyorum. İnsanların gelip burada çiçeği canlı şekilde görmelerini istiyorum. Ayrıca bir farkındalık yaratılması gerekiyor. Bu dünya hepimizin, bitkilerin, hayvanların. Bizler doğaya sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Mahallede yaşayan inşaat mühendisi Hakime Yılmaz da belediyenin bitkiyi yerinde koruması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Bu bitki için çevrede farkındalık yaratılması gerekiyor. Ender bulunan bitkilerin doğa katliamı olduğu bu çağda özellikle korunması, vatandaşlık görevi. Belediye belki tohumlarını alarak bunun daha çok yayılmasını sağlayabilir" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    hayatımda birkez gördüm muazzam bir güzellik.
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu akdenizin her yeri otoban kenarları bu bitki ile dolu
    Cevapla
  • Adanalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış biyormuşuz. Aleo vera bu değilmiş. Özür.. Ancak Çukurova ve çevre bölgesinde bu bitkiden epey var ve şu sıralar çiçek açtılar..
    Cevapla
  • Adanalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu bitkiden bizim burada (Adana) yol kenarları ve mezarlıklarda var. Biz bunlara "Aleo Vera" diyoruz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…