İlk Türk astronot teklifi bir Türk'ten gelmiş

Uzaya Türk astronot gönderme teklifinin hikâyesi eskilere dayanıyor. Ahıska Türkü Talat Enveroviç Çetin, meğer bu fikri, Rus yetkililer nezdinde 1994’ten beri işliyormuş. Başarılı olmuş ki önceki günkü kritik ziyaretin flaş konularından biri ‘Türk astronot’ oldu.

İlk Türk astronot teklifi bir Türk'ten gelmiş
İlk Türk astronot teklifi bir Türk'ten gelmiş
GİRİŞ 29.08.2019 09:40 GÜNCELLEME 29.08.2019 09:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya temasları kapsamında gündeme gelen, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünde uzaya Türk astronot gönderme teklifinin detayları ortaya çıktı.

Talat Enver Çetin

Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi (RANEPA) Resmî Temsilcisi Ahıska Türkü Talat Enveroviç Çetin, “Fikrin bizde ortaya çıkması çok eski. İlk kez 1994’lü yıllarda bu olayı gündeme getirmiştim. O dönem uzaya sadece NASA’nın astronot gönderdiği biliniyordu. Rusya’nın Kazakistan’daki Baykonur üssünde bazı temaslarımız olmuştu. O dönemde bunlar dile getirilmişti. Sonrasında Moskova’da bu iş ilerledi. Türkiye ile bu konuyu resmi olarak konuşur olduk” dedi.

TÜRK ASTRONOT TEKLİFİ

2004 yılında Moskova’da büyük bir resepsiyon verildiğini anlatan Çetin, şunları söyledi:

“Hava ve uzay kuvvetleri komutanı Vladimir Mihailov’a Türk-Rus Uzay ittifakı, Türkiye için F-16 yerine Su-35 ve Türk astronot konusunu teklif etmiştim. 2016 Aralık’ta da bu fikrin Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’e iletilmesini sağladım. MAKS-2019 havacılık fuarında Türk astronot teklifinin Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS) Başkanı Dmitriy Rogozin’den gelmesi, Su-35 ve Su-57 teklifinin bizzat Putin’den yapılması çok anlamlı ve gurur vericiydi. Gelinen nokta Rusya ile Türkiye dostluğunun açık göstergesidir.”

Yeni Şafak

YORUMLAR 5
  • anlamadim 4 yıl önce Şikayet Et
    astronota gerek yok bizim var. Dünyayi kurtaran adam
    Cevapla
  • birkul 4 yıl önce Şikayet Et
    neden astronot diyoruz, astronot Amerikalı uzay insanları için kullanılıyor, mesela ruslar kozmonot. Dilimizdeki ve kültürümüzdeki bu amerikan etkisinden kurtulmaliyiz...
    Cevapla
  • Gören adam 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye sadece Türkiyeden ibaret değil, yeterki Türkiye den giden Türk işçiler kendilerinden beklenen dürüstlüğü terbiyeyi göstersinler..orta asyada
    Cevapla
  • SAĞLIKÇI 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahıska türkü:) özünü ve örf adetini unutmaz
    Cevapla
  • sermet 4 yıl önce Şikayet Et
    RUS dostluğuna güvenilmez. yeri gelir en beklemediğimiz anda ihanet ederler. kanlarında kafirlik var çünkü
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'
TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında