Trump üst üste açıklama yaptı. Kimse ne dediğini anlamadı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekileceklerini açıkladıktan sonra hiç durmadan gündemi meşgul etti. Her defasında kendisiyle çelişen, kendisini yalanlayan, Türkiye'yi bir taraftan öven diğer taraftan tehdit eden Trump'ın bu sözlerine kimse anlam veremedi. İşte okuyanları şaşırtan o sözler...

Trump üst üste açıklama yaptı. Kimse ne dediğini anlamadı
Trump üst üste açıklama yaptı. Kimse ne dediğini anlamadı
GİRİŞ 11.10.2019 16:41 GÜNCELLEME 17.10.2019 21:36
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Sadece Türkiye değil dünya gündemine bomba gibi düşen Barış Pınarı Operasyonu, 6 Ekim akşamı Başkan Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesinin ardından yoğun bir şekilde telaffuz edildi. Görüşmeden saatler sonra Beyaz Saray, Suriye’den çekileceklerini söylerken 9 Ekim Çarşamba günü Erdoğan’ın düğmeye basmasıyla operasyon başladı. Beyaz Saray’ın ilk açıklamasından bu yana Trump ve ABD cephesinden kafaları karıştıran ve birbiriyle tutmayan birçok açıklama yapıldı. İşte o tutarsız ifadeler:

 

 

7 EKİM PAZARTESİ - SURİYE'DEN ÇIKIYORUZ

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmesine istinaden Beyaz Saray şu açıklamayı yaptı: “Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.”

 

 

7 EKİM PAZARTESİ - KÜRTLERE MUAZZAM PARA ÖDENDİ

Öğlen saatlerinde Donald Trump yeni bir açıklama yaptı. Trump  "ABD'nin yıllar önce Suriye'de 30 gün kalması gerekiyordu. Biz kaldık ve görünürde amacı olamayan bir muharebeye gitgide daha derinden battık. ABD'yi NATO'nun, ticaretin, her şeyin "kerizi" olduğunu sandılar. Kürtler bizimle birlikte savaştı, ama bunu yapmaları için onlara muazzam para ödendi, donanım verildi. Onlar on yıllardır Türkiye ile savaşıyorlar. Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtler şimdi bu işe çözüm bulmalılar. Biz 7000 mil uzaktayız ve yakımızda bir yere gelirlerse DEAŞ'ı yine hezimete uğratırız" dedi.

7 EKİM PAZARTESİ - TÜRK EKONOMİSİNİ MAHVEDERİM

Akşam saatlerinde Donald Trump gelen baskıların ardından şu açıklamayı yaptı: "Türkiye, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim (Bunu daha önce yaptım). Türkiye, Avrupa ve diğer ülkelerle (Suriye'de) yakalanan DEAŞ savaşçılarına ve ailelerine göz kulak olmalı.”

7 EKİM PAZARTESİ - OBAMA'NIN BİZİ DÜŞÜRDÜĞÜ DURUM

Donald Trump, Türkiye’yi tehdit ettiği sözlerin üzerinden dakikalar geçmişken Hudson Enstitüsü Kıdemli Orta Doğu Uzmanlarından Michael Doran'ın Anadolu Ajansı’nın videosunu kullandığı şu tweet’ini beğenerek paylaştı: "Suriye'nin kuzeyinde gördüklerinize şaşırıyor musunuz? Ben şaşırmıyorum. Ocak 2018'de Obama'nın bizi Türkiye'ye ilişkin koyduğu ikilemi açıklamıştım."

7 EKİM PAZARTESİ - SURİYE'DE TARAF DEĞİLİM

Gece saatlerinde Trump yeni açıklamalarda bulundu. Suriye ile ilgili kararının doğru olduğunu dile getiren Trump, "Suriye'de kimsenin tarafını tutmuyorum" dedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile "iyi ilişkileri" olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin operasyon düzenleyeceği bölgede 50 civarında ABD askeri bulunduğunu ve bunlara zarar gelmesini istemediğini belirten Trump "Türkiye uzun süredir düşmanı olan PKK ile savaşıyor. Obama, Türkiye ve PKK arasında bir savaş başlattı" dedi.

8 EKİM SALI - ASKERLERİMİZİ ÇEKTİK

Trump, üst düzey askeri yetkililerle Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin basına açık kısmında, gazetecilere Suriye kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD'nin Suriye'de gereğinden uzun kaldığını belirten Trump, "Söz konusu bölgede (Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin operasyon düzenleyeceği bölge) 50 asker vardı ve bu kişiler bölgeden çıktı." ifadesini kullandı.

8 EKİM SALI - KÜRTLERİ TERK ETMEDİK. TÜRKİYE İLE ARAMIZ İYİ

Trump öğlen saatlerinde Türkiye hakkında yeni açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı “Birçok kişi Türkiye'nin ABD için büyük bir ticaret ortağı olduğunu kolaylıkla unutuyor. Aslında F-35 savaş uçaklarımızın gövdesini onlar üretiyor. Ayrıca Türkiye birlikte iş yapmak için iyi bir muhatap, İdlib'te birçok kişinin hayatını kurtarmama yardımcı oldular. Ayrıca şunu da hatırlayın; Türkiye NATO'nun iyi konumdaki önemli üyelerinden biri. 13 Kasım'da benim davetlim olarak ABD'ye geliyor. Suriye'den çekilme sürecinde olabiliriz ama Kürtleri asla terk etmedik. Benzer şekilde NATO üyesi ve ticaret ortağı olan Türkiye ile de ilişkimiz çok iyi" diyerek bir kez daha kafaları karıştırdı.

9 EKİM ÇARŞAMBA - BİTMEYEN SALAKÇA SAVAŞLAR...

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter’da şu açıklamaları yaptı: “Çeşitli gruplar arasındaki savaş yüz yıllardır sürüyor. ABD, hiçbir zaman Ortadoğu'da olmamalıydı. 50 askerimizi çıkardık. Türkiye, Avrupa'nın geri almayı reddettiği ve ele geçirilen DEAŞ savaşçılarını üstlenmek zorunda. Bu bitmeyen salakça savaşlar, bizim için bitiyor!"

9 EKİM ÇARŞAMBA - TÜRKİYE'NİN ÖLÜMCÜL DÜŞMANI PKK

Trump akşam saatlerinde yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye sivilleri, Hıristiyanlar dahil dini azınlıkları koruyacağı ve herhangi bir insani krizin yaşanmayacağı konusunda taahhütte bulundu. Türkiye'den taahhütlerine bağlı kalmasını bekliyoruz ve süreci yakından takip ediyoruz. Obama döneminde olduğu gibi Türkiye'nin ölümcül düşmanı olan PKK ile ortaklık yaptığınız zaman, bu son derece zor bir durum olur. Onlar uzun yıllardır birbirinden nefret ediyorlar.”

10 EKİM PERŞEMBE - 40 DEAŞLI GÖZETMİMİZDE

Washington Post gazetesi Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsamında kalan bölgede, YPG kontrolündeki cezaevlerinde tutuklu bulunan yaklaşık 40 üst düzey DAEŞ militanının, harekat öncesi bölgeden çıkarılarak ABD gözetimine alındığını duyurdu. Trump da konuyla ilgili olarak şu duyuruyu yaptı: “Türkiye'nin ya da Kürtlerin kontrolü kaybetmesi olasılığına karşın ABD, Beetles olarak bilinen ve Suriye'de baş keserek infaz gerçekleştiren 2 DEAŞ militanını gözetimine aldı ve güvenli bir bölgeye getirdi.”

10 EKİM PERŞEMBE - YAKINDAN İZLİYORUM

ABD Başkanı Donald Trump, öğlen saatlerinde sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu: "Saldırı bölgesinin yakınında askerimiz yok. Her iki tarafla da konuşuyorum. Bazıları bizim bölgeye binlerce asker gönderip en baştan yeni bir savaş başlatmamızı istiyor. Unutmayın, Türkiye bir NATO üyesidir. Diğerleri "DIŞARIDA KAL", bırak Kürtler (bizim mali yardımımızla bile olsa) kendi savaşlarını versin diyor. Ben, eğer kurallara uymazsa, Türkiye'yi finansal açıdan çok sert yaptırımlarla vuralım diyorum! Yakından izliyorum" dedi.

10 EKİM PERŞEMBE - SERT YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ

Trump akşam saatlerinde bir kez daha Türkiye hakkında konuştu. Trump “Türkiye Kürtlere saldırıyor, bu ikili 200 yıldır birbiriyle savaşıyor. Şimdi bizim üç seçeneğimiz var. Ya oraya asker göndereceğiz ve askeri olarak kazanacağız ya Türkiye'yi finansal olarak ve yaptırımlarla sert bir şekilde vuracağız ya da Türkiye ve Kürtler arasında bir anlaşma için arabuluculuk yapacağız!” görüşünü paylaştı.

11 EKİM CUMA - ARABULUCULUK YAPACAĞIZ

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Trump'ın, terör örgütü PKK'nın Suriye kanadı YPG ve Türkiye arasında "ara buluculuk" yapmak ve ateşkes sağlayabilmek için bir yol bulmaya çalıştığını söyledi.

11 EKİM CUMA - YAPTIRIM İMZALANACAK

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump'ın bakanlığa Türkiye'ye yönelik yaptırım getirme yetkisi tanıyan bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını ancak yaptırımların şu anda uygulanmayacağını duyurdu. 

12 EKİM CUMARTESİ - SAVAŞLAR SONA ERMELİ

ABD Başkanı Trump, kişisel Twitter hesabından yaptığı tek cümlelik paylaşımda, 'Sonu olmayan savaşlar sona ermeli' ifadesini kullandı.

12 EKİM CUMARTESİ - YPG'NİN UÇAĞI YOK. BÖLGEDEN ÇEKİLSİNİLER

Washington'da seçmenlerle bir araya gelen ABD Başkanı Trump, "Umarım YPG'liler bölgeden çekilirler, Türkiye'nin hava gücüne karşı şansları yok" dedi. Trump ayrıca YPG/PKK'nın Türkiye sınırında 30 kilometre derinliğindeki alandan çekilme niyetinde olduğunu ve bunun iyi bir şey olacağını söyledi. 

13 EKİM PAZAR - SURİYE'YE 50 MİLYON DOLAR YARDIM

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada "Başkan Trump, Suriye için orada acı çeken etnik ve dini azınlıkların korunması ve insan haklarının iyileştirilmesi için 50 milyon dolarlık yardımı serbest bıraktı" ifadelerine yer verildi.

13 EKİM PAZAR - ERDOĞAN İZİ İSTEMEDİ, "GİRİYORUM" DEDİ

Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan ve Margaret Brennan'ın sunduğu Face The Nation programında konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin kuzeyinden 1000 Amerikan askerinin çekilmesi için talimat verdiğini açıkladı. Esper, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump’la yaptığı görüşmede izin ya da onay istemediğini, sadece Suriye'ye gireceğini söylediğini belirtti. 

13 EKİM PAZAR - SAVAŞMAMAK ÇOK AKILLICA

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan şu açıklamaları yaptı: "Türkiye sınırındaki savaşa katılmamak çok akıllıca. Bizi yanlışlıkla Ortadoğu'ya sokanlar hala savaşmamızı istiyor. Ne kadar kötü bir karar verdiklerinin farkında değiller. Neden savaş ilanı istemiyorlar?" dedi. 

14 EKİM PAZARTESİ - DEAŞLILARIN KAÇMASINA MÜSADE EDİLMEMELİ

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD, DEAŞ'lı mahkumların en kötülerini şu anda elinde tutuyor. Türkiye ve (YPG/PKK) Kürtler, kaçmalarına izin vermemeli." ifadelerini kullandı. 

14 EKİM PAZARTESİ - KİMSE BEDEL ÖDEMEK İSTEMEDİ

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Avrupa'nın kendi DAEŞ mahkumlarını alma şansı vardı ama bedelini ödemek istemediler. ‘Bırakalım ABD ödesin’ dediler. Kürtler bazılarını (DAEŞ'lileri) bizi işin içine dahil etmek için serbest bırakıyor olabilir. Çoğu, geldikleri Türkiye ve Avrupa ülkeleri tarafından kolayca yakalanabilirler, ama hızlı hareket etmeliler" dedi.

14 EKİM PAZARTESİ - AVRUPALILARIN SORUMLULUĞU YOK MU?

ABD Başkanı Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fox News muhabiri Katie Pavlich'in DEAŞ konusunda Avrupa ülkelerinin bir anlaşma yapmadığını anımsatarak, "Şimdi Almanya Başbakanı Angela Merkel ortaya çıkıp, Türkiye'ye (operasyondan) vazgeçmesini söylüyor. Avrupalıların çok fazla sorumluluğu yok mu?" paylaşımına yer verdi.

Trump, açıklamasında ayrıca "Generallerime dedim ki, neden düşmanımızın toprağını korumak adına Suriye ve Esad için savaşalım? Kürtleri korumak adına Suriye’ye yardım etmek isteyen biri varsa bana uyar; bu, Rusya, Çin ya da Napolyon Bonaparte olabilir" ifadelerini kullandı.

14 EKİM PAZARTESİ - YAPTIRIMLAR AÇIKLANDI

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye'ye yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi'ni imzaladığı açıklandı. Yaptırımlara ilişkin "Çeliğe uygulanan gümrük vergisi yüzde 50'ye çıkacak. Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını içeren müzakereleri hemen sonlandıracak" ifadeleri kullanıldı. 

15 EKİM SALI - ABC'DE BÜYÜK SKANDAL

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan haber kanalı ABC'nin, silah tanıtımı sırasında kaydedilmiş güçlü patlamaların yer aldığı görüntüleri Barış Pınarı Harekatı sırasında kaydedilmiş gibi servis etmesini, "skandal" olarak nitelendirdi.  

15 EKİM SALI - ATEŞKES TALEP EDİYORUZ

Beyaz Saray'da gazetecilere açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ''ABD, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesine yeşil ışık yakmadı'' dedi ve Başkan Trump'ın Erdoğan ile görüştüğünü ve Suriye'de derhal ateşkes talep ettiğini söyledi. 

15 EKİM SALI - MAZLUM KOBANİ İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkan Yardımcı Mike Pence, ABD Başkanı Donald Trump'ın, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) sözde komutanı Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile telefonda görüştüğünü belirtti. 

15 EKİM SALI - TÜRKLER ÖĞLR YEMEĞİNE ÇIKAR GİBİ SAVAŞA ÇIKIYOR

ABD'nin önde gelen televizyon kanallarından olan FOX'un yayınına bağlanan ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na “Türkler öğle yemeğine çıkar gibi savaşa çıkıyor” yorumunu yaptı.

16 EKİM ÇARŞAMBA - PKK, DEAŞ'TAN DAHA TEHLİKELİ

ABD Başkanı Donald Trump, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile yaptığı ikili görüşmenin ardından Beyaz Saray'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Burada Suriye konularına değinen Trump "Erdoğan'ın kararı beni şaşırtmadı. Uzun süredir bunu yapmak istiyordu, uzun süredir Suriye sınırına asker yığıyordu" dedi.

Suriye'nin kuzeyindeki askerlerini çektiklerini anımsatan Trump, “PKK, DEAŞ'tan daha tehlikeli olabiliyor. Kimse bunu söylemek istemiyor ama biz Kürtleri melek gibi gösteriyoruz. Evet bizimle savaştılar ve bu çok güzel bir şey fakat ciddi miktarda paralar harcadık onlara" ifadelerini kullandı.

16 EKİM ÇARŞAMBA - ABC'Yİ REZİL ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, ABC News muhabirinin sorusuna verdiği cevap ile adeta rezil etti. Trump, muhabirin Suriye ile ilgili sorusuna "Ben Erdoğan'a operasyon konusunda yeşil ışık yakmadım. Gerçi siz Kentucky'deki poligon atışlarını Türkiye bölgede katliam yapıyor diye yayımlayan kanalsınız" diye cevap verdi.

16 EKİM ÇARŞAMBA - NEZAKETTEN UZAK MEKTUP

Donald Trump’ın 9 Ekim tarihinde Başkan Tayyip Erdoğan’a yazdığı ve siyasi nezaketten tamamen uzak bir mektup sızdırıldı. Beyaz Saray yetkilileri mektubu doğrularken, mektubun Trump tarafından iç politika malzemesi olarak kullanıldığı iddia edildi.

17 EKİM PERŞEMBE- TEŞEKKÜRLER ERDOĞAN

ABD Başkanı Trump, Cumhurbakaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence'nin görüşmesinin ardından attığı tweette "Türkiye'den harika haberler var. Pence ve Pompeo az sonra basın açıklaması yapacaklar. Teşekkürler Erdoğan. Milyonlarca hayat kurtulacak" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 63
  • Fehmi 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd yi trump yonetmiyor cok baslilik var o yuzden her aciklamalari tutarsiz devlet dengesini kaybetmis durumda cöküs basladı
    Cevapla
  • İsimsiz kahraman 4 yıl önce Şikayet Et
    savaşa alıştık
    Cevapla
  • KONYA 4 yıl önce Şikayet Et
    o deyilde aklıma direk chp kılıçtar oglu geldi hadi amerika iyisin bedava bir maskot bulmuşunuz.aynı yerden besleniyorlar :)))
    Cevapla
  • Ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    Olumlular sayın turumla ait,olumsuzlar ya hanımına yada damat yada kızına ait olabilir.abd başkanları buralara geldiği zaman tamam haklısın gereken yapılacak diyor.abd ye gidince 180 derece dönmek zorunda kalıyor.siyonistler Başkan üzerinden abd yi yönetiyorlar.trampı tuzağa düşürenler siyonistler olduğunu farketti. Ve doğrunun yanında yer almaya çalışıyor.ama büyük bir baskı altında.bundan sonra hristiyan alemi incilin bozulduğunu ve bozanları görecek ve gerçekkitap kurana yöneleceklerdir.inşaallah.uyanın hristiyanlar yüzyıllardan beri kandırıldınız.incilin içinde kalan gerçek Allah kelamını bulmak için kuranla kontrol edin.uyanacaksınız.
    Cevapla
  • Erdalsilo 4 yıl önce Şikayet Et
    En iyi taktiyi arıyor birdaha seçilmek için bulamadı Ben ona cevap veriyim Artık Amerika hiç bir şavaşa dahil olmayacak desin 100 99 kazanacak bunu biliyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak