Japon deprem uzmanı 'tetikleyebilir' deyip kötü haberi verdi

Japon deprem uzmanı Prof. Dr. Masanori Hamada, küresel ısınmanın depremin üzerindeki etkisine değinerek, "Küresel ısınmanın tetiklediği bazı hava olayları var, yoğun yağışlar, tayfunlar ve fırtınalar gibi. Bunlar taşkınlar ya da erozyonlar gibi doğal afetlere sebep olabiliyor. Bu da dolaylı yoldan depremi tetikleyebilir." açıklamasında bulundu.

Japon deprem uzmanı 'tetikleyebilir' deyip kötü haberi verdi
Japon deprem uzmanı 'tetikleyebilir' deyip kötü haberi verdi
GİRİŞ 28.11.2019 14:05 GÜNCELLEME 28.11.2019 14:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Arnavutluk’ta meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ile dün Girit Adası açıklarındaki 6.1 büyüklüğündeki deprem sonrası, Japonya’nın önde gelen deprem uzmanlarından olan Prof. Dr. Masanori Hamada, depremle ilgili İstanbul’da önemli açıklamalar yaptı. Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Yapı Kulübü tarafından düzenlenen etkinliğe konuk olan Japonya İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı, deprem uzmanı ve Waseda Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Masanori Hamada, Demirören Haber Ajansı´na(DHA) özel açıklamalarda bulundu. Hamada, Türkiye ile ortak çalışmalar yaptıklarını belirterek, kimsenin bir sonraki depremin zamanını ön göremeyeceğine dikkat çekti.Öğrencilerle deneyimlerini paylaşan deprem uzmanı, "Japonya ve Türkiye sağlam ilişkileri olan iki ülke. Biz bu alanda birçok çalışma yapıyor ve bağlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Gelecekte genç nesillerin de bu çalışmaları sürdürmesi ve arttırması benim temennimdir" dedi.

"ÖNGÖRÜ ÇALIŞMALARINA BÜYÜK BÜTÇE HARCANIYOR"

Japonya´nın deprem öngörü çalışmalarına büyük çaba ve bütçe harcadığına vurgu yapan Hamada, "Bence bu büyük bir zaman ve para kaybı. Deprem tahminleri zaman ve mekana yönelik yapılır. Bu ikisine yönelik bir öngörü yapılması ise imkansız. Bir örnek vereyim. 2011 Tohoku depremi öncesindeki çalışmalar büyük bir deprem olabileceği uyarısını veriyordu ve gerçekleşen depremin şiddeti beklendiği gibi 9.0 büyüklüğünde oldu. Ancak depremin lokasyonu çok farklı ve yüzlerce kilometre uzaklıktaydı. Bu ve bunun gibi birçok çalışma başarısızlıkla sonuçlandı. Bu sebeple, 50 senelik bir yakın gelecekte başarılı deprem tahmini yapmak imkansız" diye konuştu.

"DEPREME DAYANIKLI ŞEHİR TASARIMI YAPILMALI"

Uydu verileri ile yerin hareketlerinin ölçülebildiğini, bu hareketler ile geçmişteki depremlerin karşılaştırılarak tahmin verisi elde edildiğini kaydeden Hamada şunları söyledi: "Ancak bu veri hem tarih hem de zaman açısından bize doğru bilgi vermiyor. Belki gelecekte bunu başarmam mümkün olabilir, ancak şuan için mümkün değil. Ancak dikkat çekmek gerekiyor ki, bu çalışmaların maliyeti çok yüksek. Bu yüzden daha uygun maliyetli çalışmalar üretmeye ve daha önemlisi depreme dayanıklı binalar/şehir tasarımı yapmaya özen göstermeliyiz. Bu şekilde hayati tehlikelerin önüne de geçmiş oluruz."

"KÜRESEL ISINMA DEPREM TETİKÇİSİ OLABİLİR"

Küresel ısınma ile deprem ilişkine de değinen Prof. Dr. Masanori Hamada, "Küresel ısınmanın tetiklediği bazı hava olayları var, yoğun yağışlar, tayfunlar ve fırtınalar gibi. Bunlar taşkınlar ya da erozyonlar gibi doğal afetlere sebep olabiliyor. Bu da dolaylı yoldan depremi tetikleyebilir. Ancak doğrudan etkilemesi mümkün değil. Bununla ilgili elimizde kesin bir veri şu an için bulunmuyor" diye konuştu.

"JAPONYA’DA DA İLETİŞİM AĞI ÇÖKÜYOR"

Deprem anında en önemli sorumluluğun hayat kurtarmak olduğuna vurgu yapan Hamada, bunun ancak toplumu eğiterek, iletişim ağlarını güçlendirerek ve planlı tahliye süreçleri geliştirilerek yapılacağına dikkat çekti. Japonya´da gerçekleşen depremde de iletişim ağlarının çöktüğünü belirten Hamada, "Kimsenin birbirini tanımadığı bir komşuluk döneminde, iletişim ağlarının çökmesi hayati riskleri arttıran bir unsur. Bunun için tüm iletişim sistemlerinin güçlendirilmesine yönelik ayrıntılı çalışmalara, en az depreme dayanıklı bina yapımı ve şehir planlaması kadar büyük bir önem vermek gerekiyor" dedi.

 

 

YORUMLAR 6
  • JeoM Behzat Gönül 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberde, Japon İnşaat Müh Prof. M. Hamada 2011 yılı mg:9.0 depremi ve yerini tahminde yanılan Japon yerbilimcilerini baz alarak dünyadaki tüm deprem tahmini konusunda çalışan yerbilim insanlarını başarısız gösterip itibarsızlastırma hakkına sahip değildir. Prof. Hamada inşaat müh olarak deprem tahmini konusunda yorum yapması nekadar doğrudur ve etiktir. (Jeoloji Müh. ve İnşaat Teknikeri Behzat Gönül. Kocaeli)
    Cevapla
  • AY Yüzünden 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha öncesine bakmadım ama 2010 yılından itibaren ayın yeryüzüne en yakın olduğu tarihten 30 gün önce veya sonra yani 60 günlük dilimde neredeyse her yıl 8-10 arası deprem olmuş biryerde. Türkçe veya ingilizce kaynak yok ama Supermoon earthquake diye aratırsanız ve ikisini tarihlerini vpn ile yasaklı vikipediadan bulup karşılaştırısanız dediğimin doğru olduğunu göreceksiniz. 9mart 2020 den 30 gün önce veya sonra yeterli enerji biriktiyse ve eşiğe yakınsa tektonik tabakada bir yerlerde deprem olacak yüzde yüz. Olmazsa o yıl derem beklemeyin, çok zor. Gelgitin tek sorumlusu AY, koca okyanusları nasıl hareket ettiriyorsa elbetteki tektonik tabakaya da işler o küresel çekim gücü.
    Cevapla
  • JeoM Behzat Gönül 4 yıl önce Şikayet Et
    Syn yorumcu, bu tablo teknik olarak eksik, Hollanda 'lı tahminci gibi bilgi kirliliği ve algı yanılması. Siz bu teknik konularda bilgi sahibi misiniz, yoksa olta atıp sazan arayan bir yerbilim ekibinden misin? Ay uydusu, dünyadan uzakta iken de yıkıcı depremler dünyada olmaktadır. İyi niyetli ilgileniyorsan, bu konuları araştırın ve uzmanlara da sorun, bana sormayın. Saygılarımla. (Jeol.Müh. B. Gönül)
    Cevapla
  • Ay Yüzünden 2 4 yıl önce Şikayet Et
    January 30, 2010 (356,593 km or 221,577 mi) 2010 8.8 525 Chile 2010 Chile depremi February 27 March 19, 2011 (356,575 km or 221,565 miles) 2011 9.1 20,896 Japan 2011 Tohoku depremi and tsunami March 11 May 6, 2012 (356,955 km or 221,802 miles) 2012 8.6 10 Indonesia, Indian Ocean 2012 Indian Ocean depremi April 11 June 23, 2013 (356,991 km or 221,824 miles) 2013 8.3 0 Russia 2013 Okhotsk depremi May.24 September 28, 2015 (356,877 km or 221,753 m) 2015 8.3 14 Chile 2015 Illapel depremi September 16 April 9, 2020 (356,907 km or 221,772 miles) 2020 ?.? ?? ??
    Cevapla
  • JeoM Behzat Gönül 4 yıl önce Şikayet Et
    Ay uydusunun Dünyamız gezegeni üzerindeki etkilerini daha Jeoloji Müh bölümünde öğrencilik döneminde öğrendik. Sayın yorumcu. Bu konuyu, Ağustos 2001 y Kanal-7 ana haberdeki video haberinde işledik. Meslek sırrıdır. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül. Kocaeli).
    Cevapla
  • JeoM Behzat Gönül 4 yıl önce Şikayet Et
    Söylenecek ve yazılacak çok konu var bu haberle ilgili. Bu Japon neden 50 yıl içinde bilinemez demekte, emekli olduktan sonrasını mı ifade ediyor? Türkiye ve Japon İnşaat uzmanları bu deprem tespitinden neden korkuyor? 2020 Japonya 'da Tokyo olimpiyatlarında gönüllü olabilirim ve sponsor arıyorum. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül. Kocaeli).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması