Defineciler tarihi Selçuklu Mezarlığı'nı tahrip ediyor

Defineciler, Van'da bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı'nı tahrip ediyor. Kıymetli eser arayan defineciler, mezarlıktaki kemikleri de ortaya çıkardılar. Yakın zamanda, Gümüşhane'deki Dipsiz Göl de definecilerin merakı yüzünden tahrip edilmişti.

Defineciler tarihi Selçuklu Mezarlığı'nı tahrip ediyor
Defineciler tarihi Selçuklu Mezarlığı'nı tahrip ediyor
GİRİŞ 17.12.2019 13:46 GÜNCELLEME 17.12.2019 15:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Van'ın Erciş ilçesinde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı, defineciler tarafından tahrip ediliyor. Altın veya tarihi eser aramak için gelen defineciler, yaptıkları kazılarda mezarlıktaki kemikleri de ortaya çıkardı. Mezarlığa gelen vatandaşlar ise tarihi mezarlığın defineciler tarafından tahrip edilmesine tepki gösterdi. 

 

Erciş ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Çelebibağı Mahallesi'nde bulunan tarihi Selçuklu ve Karakoyunlu Mezarlığı, definecilerin hedefi oldu. Ünlü halk ozanı Ercişli Aşık Emrah ile Selvihan'nın da kabrinin bulunduğu tarihi mezarlığı define avcıları tahrip ediyor.

 

Mezarlıkta kazı yapan defineciler mezarlıktaki kemiklere kadar çıkarmış. Mezarlığı ziyaret eden Ercişli Sami Demir, bu tarihi mezarlığın defineciler tarafından talan edilmesine çok üzüldüklerini söyledi. Yakın zamanda da vatandaşların gelip cenazelerini defnettiklerini belirten Demir, bunun da tarihi mezarlığın dokusuna zarar verdiğini söyledi. 



Yetkililerin, bu tarihi dokunun yok olmadan sahip çıkmaları gerektiğini belirten Demir, "Erciş'te esnaf olarak çalışıyor. Bugün Ercişli Aşık Emrah ile Selvihan'nin mezarını ziyaret etmek için Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı Mahallesi'nde bulunan Selçuklu Mezarlığı'na geldim. Burada yeni mezar alanları da görüyoruz. Buraya sahip çıkılması gerekiyor. Defineciler gelip burada mezarları kazmış ve mezarlıktaki kemiklere kadar çıkartmış. Biz çok üzüldük. Bir an önce yetkililerin bu tarihi yere el atması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar bizim kültürel mirasımız. Bugün sahip çıkmazsak eğer yarın çok şey kaybetmiş oluruz. Defineciler hazine ararken kemiklere kadar çıkartmış, bu bizi çok üzdü" diye konuştu. 

Dipsiz Göl.

DİPSİZ GÖL KURUMUŞTU

Hatırlanacağı üzere, yakın zamanda Gümüşhane'deki Dipsiz Göl de definecilerin hedefi haline gelmişti. Suyu tamamen çekilen gölün kurutulması büyük tepki çekmişti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • katibb 4 yıl önce Şikayet Et
    yakaladığınıza 10 yıldan aşağı olmayacak kadar hapis cezasını verin bakın köstebekler bir daha kazı yapabiliyor mu ?
    Cevapla
  • Selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Yoldan çıkanlara ceza verilmesi gerekir. Mezarlık soyguncuları ... hüküm İlmihalde açık...
    Cevapla
  • abidin 4 yıl önce Şikayet Et
    Dipsiz göl Gümüşhanede değilmiydi yanlış mı hatırlıyorum yoksa Giresun yazılmışta
    Cevapla
  • Kelkit 4 yıl önce Şikayet Et
    Gümüşhane
    Cevapla
  • Mevlüt 4 yıl önce Şikayet Et
    Dedektör satışı kayda bağlansın. Her yıl jandarma karakoluna gösterme zorunluluğu getirilsin. Her yerde şakır şakır satılıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!