Murat Dağı için verilen 'ÇED raporu' iptal edildi

Kütahya'nın Gediz ilçesinde yer alan Murat Dağı'nda altın madeni arama çalışmasına ilişkin olumlu verilen ÇED raporu mahkemece iptal edildi.

Murat Dağı için verilen 'ÇED raporu' iptal edildi
Murat Dağı için verilen 'ÇED raporu' iptal edildi
GİRİŞ 21.12.2019 02:48 GÜNCELLEME 21.12.2019 02:51
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kütahya'nın Gediz ilçesinde yer alan Murat Dağı'nda altın madeni arama çalışmasına ilişkin olumlu verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu mahkeme tarafından iptal edildi. 

 

 

Çalışmalara ilişkin verilen ÇED raporunun iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle Kütahya İdare Mahkemesi'nde açılan davada karar açıklandı.

Mahkemenin kararında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu" kararının, harita mühendisliği açısından koordinatları onaylanan keşif ve ilgili bölümlerde yer alan açıklamalar bağlamında, biyoloji ve kimya bilimi ile çevre, hidrojeoloji, jeoloji, maden, orman ve ziraat mühendislikleri açısından uygun olmadığı kanaatine varıldığı belirtildi.

 

 

Projenin insan sağlığı, orman ve bitki varlığı, hayvanlar, yeraltı ve yüzey suları ile tarım alanları açısından önem arz eden riskler barındırdığı aktarılan kararda, "ÇED raporunun anılan risklere yönelik alınacak tedbirler bakımından yetersiz olduğu ve birtakım eksiklikler içerdiği, başka bir ifadeyle söz konusu risklerin, dava konusu ÇED raporu ile alınması taahhüt edilen tedbirlerle giderilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından, 08.05.2019 tarihli ve 5508 sayılı 'Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu' kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır." denildi.

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da yaptığı yazılı açıklamada, "Murat Dağı için mücadelemiz sonuç verdi. Murat Dağı davasında mahkeme, ÇED olumlu kararını iptal ederek, Gediz Havzası ve çok önemli su kaynaklarını barındıran Murat Dağı'nın yok olmasına izin vermedi. Termik santrallere filtre takılmamasını 'veto' ettirdikten sonra ikinci mücadeleden de zaferle ayrıldık. Karar tüm bölge halkına hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

İlçeye bağlı Karaağaç köyü sınırlarındaki 510 hektarlık alanda altın aranması için verilen ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için Kütahya İdare Mahkemesi'ne başvurulmuştu.

YORUMLAR 11
  • kütahyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Sonrada Kütahya kalkınamıyor,habire göç veriyor,asgari ücreti bile zor buluyoruz diye tepinmeye devam segili hemşehrilerim benim.Dikkat ediniz ki Kütahya'nın % 70 ormanlık,yeşil alan yani.100-200 dekar ormanın eksikliği etkilemezdi.Arıtmasınıda bilinçli yapıp doğayıda korursan neden işlenmeyeydi ???
    Cevapla
  • Turk 4 yıl önce Şikayet Et
    Iptal ettirmek yerine daha modern arama ve aritma yapilsin diyen yok. Hadi millete is bul .zafer kazandik demis.hadi is bul millete o zaman.milli servetler tabi gun yuzune cikacak.hes e karsiyiz diyolar termik santrallere karsiyiz diyolar nukleere karsiyiz diyolar .kendileri rezidansta oturup 3000 motor arabalara binerken milleti sefalet ve egitim yoksunu hale getiriyorlar.hadi millet vekili maasinizi almasaniza o zaman ekonomik kriz var diyolarsa.bunlar hep aldatmaca inanmayin bunlara
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Dağda altın arama, ovada petrol arama, denizde doğalgaz arama, sonra dolar neden yükseliyor, dışarıdan neden yaptırım uygulamasına maruz kalıyoruz, hayat neden pahalı diye dert yan. Bunları şimdiye kadar çıkarıp da servetine servet katanlar, refah içinde yaşayanlar çevreye zarar vermemiş de biz çıkarmaya kalkınca çevreye zarar vermişiz. Bunun kendi ayağımıza sıkmaktan başka bir açıklaması olamaz!
    Cevapla
  • sdc 4 yıl önce Şikayet Et
    Yavv arkadaş niye hep ormanların bulunduğu dağlarda altın arıyorlar gelsinler içanadolunun bir çok yerinde çıplak dağlar var burda arasınlar
    Cevapla
  • Ayazagali 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD çıkarsın.abd ekonomisi tavan yapsın.bizde sokagimizi çevremizi temizleyelim.sonra ABD bayrağını çekeriz .adamlar dünyanın yüzde otuzbesini kirletiyor.tik yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi