Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem sırasında açığa çıkan ışığa ilişkin, "Bilimin kabul ettiği bu olay, deprem sırasındaki kayaların birbirine sürtünmesinden dolayı oluşan elektrik üretimi sonrasında gerçekleşen ışınlardır." dedi.

Sözbilir, merkezi Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki deprem sırasında oluşan ve Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı Yaka Mahallesi ve Battalgazi ilçesine bağlı Orduzu Mahallesi çevresinde iş yeri kameralarına yansıyan ışığa ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.
 

1900'lü yıllardan bu yana böyle görüntülerin ortaya çıktığını ifade eden Sözbilir, söz konusu ışığa ilişkin birçok araştırmanın yapıldığını aktardı.

Bilim insanlarının 2000'li yıllardan sonra bunların nedenlerini araştırmaya başladığını söyleyen Sözbilir, "Daha önceleri, 'Deprem sırasında gazlar yerden yükseliyor ve bunlar yüzeyde yanıyor.' diye konuşuldu. En son yapılan çalışmalarda ise farklı bir şey söylediler ve herkes bunun doğru olduğu noktasında hemfikir oldu." dedi.
 

Sözbilir, depremden önce yer altındaki kayalarda çok büyük bir gerilme ve sıkışmaların gerçekleştiğini anlatarak, "Deprem sırasında kayalar birbirine sürtünerek kırıldığı için o sırada kayalar elektrik üretiyor. Özellikle kuvars içeren kayalar bu şekilde faylanma sırasında yüzeye kadar gelen bir ışık yansıması yaratıyor. Şu anda da bilimin kabul ettiği bu olay, deprem sırasındaki kayaların birbirine sürtünmesinden dolayı oluşan elektrik üretimi sonrasında gerçekleşen ışınlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar 38 Yorum Var
  • Neco 04.02.2020 22:52
    Deprem Allahın emridir. Bizim adam gibi Müslüman olarak yaşayıp, binaları sağlam yapmamız gerekiyor. Yapılar sürekli denetlenmeli, her beşyılda bir kontrol edilmelidir. Ölenleri Allah rahmet eylesin. Geri de kalanlara sabır versin
  • Mehmet 03.02.2020 13:05
    Amma sallamış. Sürtünme olsa bile çatlak yoksa ışık nasıl çıkacak dışarı? Şu na HAARP demekten neden korkuyorsunuz
  • Hyr 03.02.2020 11:06
    La önce bana sorun. Dozerin liperi yani kazması bile kayaya sürtünce elektrikten çatır öatır ateş çıkıyor deneyin görün.
  • recep 03.02.2020 10:07
    Sakın Kıyamet Yaklaştığı İçin Dünya semasına İnen AZAP MELEKLERİ Olmasın!
  • hasanpasa 03.02.2020 09:36
    ULAN BİDE NİKOLa teslayı araştırın
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek