Depremin vurduğu Elazığ'da 708 yıllık konak, sapasağlam ayakta kaldı

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprempe Altınkuşak köyündeki 708 yıllık Beyzade Efendi Konağı, hasar görmedi. Konağın 4'üncü kuşak varislerinden Bülent Bayoğlu (63), 38 odalı konağın yapımının 11 yıl sürdüğünü söyledi.

GİRİŞ 04.02.2020 09:30 GÜNCELLEME 04.02.2020 09:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

24 Ocak'ta merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki 41 kişinin yaşamını yitirdiği depremde, yapısal olarak Elazığ'ın yüzde 30'u etkilendi. Elazığ kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Altınkuşak köyünde bulunan Osmanlı dönemine ait 708 yıllık Beyzade Efendi Konağı, depremde hasar almadı. 1312 yılında Beyzade Efendi’nin oğlu Muhammed Nuri tarafından yapılan konak, günümüze kadar irili ufaklı birçok depremi atlattı. Konağın depremlerden etkilenmemesinden, mimarinin, mühendisliğin ve yapısal malzemelerin büyük payı bulunuyor.

 

 

YÜZYILLARDIR DEPREMLERDEN ETKİLENMEDİ

Konağın 4'üncü kuşak varislerinden Bülent Bayoğlu, son yaşanan depremde konağın bir hasar görmediğini belirterek, "Dört kuşaktır bu konak bizde. Beyzade Efendi’nin büyük oğlu Muhammed Nuri tarafından 1312 yılında 10 dönüm arazi üzerinde inşa edilen bir yapı. Konağın yapımı 11 yıl sürmüş. 38 odası bulunuyor. Şu ana kadar yaşanan depremlerden ciddi bir hasar almadı çok şükür. Buranın aslına uygun yeniden restore edilmesi ile ilgili görüşmelerimiz var. İstiyoruz ki halka açalım ve nesilden nesle devam etsin" dedi.

YORUMLAR 3
  • FARUK BAYOĞLU 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bende bu konağın sahibi olan ailenin mensubuyum .Burası Elazığ ili merkez Altınkuşak köyündedir .konak kayalık zemin üzerine 24 taş kemere oturtulmuş duvar kalınlıkları 100 -150 cm değişen tarihi ve koruma altına alınması gereken bir konaktır .lakin 708 senelik değil hicri 1312 miladi 1894 yılında yapılmıştır .yani 126 senelik .bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek istedim .
    Cevapla
  • altair 4 yıl önce Şikayet Et
    müteahhitlik bu ülkeye girdikten sonraki binaların hiçbiri güvenli değil
    Cevapla
  • Türkiye, 4 yıl önce Şikayet Et
    Durumu biraz açalım. birincisi sizinde belirttiğiniz gibi o bir konak, yani varlıklı birinin hiç bir maliyetten kaçınmadan yaptırmış olduğu bir yapı. ikinci husus, eskiden mimarlar eser bırakmak için yapı yapardı, şu anki durum yalnız para hırsına entegre çalışıyor. Ne kadar çalacağına bakıyorlar. 3. husus, kendi yapısı için bile, yönetmeliğe uygun olmamasına rağmen belirlenmiş olan kriterlere uygun raporu alabilmek için, rüşvet veren bir zihniyet var. ( yani toplum öyle bir hale gelmiş ki, kendinden çalıyor.) daha sayılacak bir çok ahlaksızlık.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor