İdlib karadan ve havadan vurulabilir! Eller tetikte

Rusya’nın hava sahasını açmaması durumunda Türkiye’nin karadan alternatifleri de bulunuyor.

İdlib karadan ve havadan vurulabilir! Eller tetikte
İdlib karadan ve havadan vurulabilir! Eller tetikte
GİRİŞ 14.02.2020 06:53 GÜNCELLEME 14.02.2020 06:53
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Bugünden itibaren askerlerimize bir saldırı olursa, rejim güçlerini her yerde vuracağız. Karada ve havada ne gerekiyorsa yaparız" açıklamasının ardından Rusya’nın hava sahasını kontrol ettiği İdlib’de Türkiye’nin askeri olarak nasıl bir yol izleyeceği de gündeme geldi.

İdlib’in coğrafi olarak Türkiye’ye yakın olmasının büyük avantaj olduğunu belirten savunma uzmanları, 20-120 kilometre menzile sahip hassas vuruş yapabilen ROKETSAN’ın geliştirdiği KAPLAN füzelerine dikkat çekiyor. Çok Maksatlı Roket Sistemi platformlar üzerinden atılabilen füzeler, yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde; topçu ve hava savunma sistemleri, radar mevzileri, toplanma bölgeleri, lojistik tesisler, komuta, kontrol ve haberleşme sistemleri gibi hedefleri vurabiliyor.

Ayrıca muhtemel bir askeri harekâtta; SOM Seyir Füzesi, Slam ER Füzesi, Popeye Füzesi, HGK Güdüm Kiti, KGK Güdüm Kiti, JSOW Güdüm Kiti, karadan karaya atılabilen YILDIRIM Balistik Füzesi ve BORA Balistik Füzesi gibi mühimmatlar etkin bir şekilde kullanılabilir.

Çok namlulu roket atarların yanı sıra uzun menzilli fırtına obüsleri de oldukça etkili. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekâtlarında etkin şekilde kullanılan Fırtına obüsleri, ana silah olarak NATO standardı her cins 155 mm obüs mühimmatı kullanabiliyor. Yüksek atış hızına sahip olan Fırtına, 8 ila 25 kilometre arasındaki hedeflere 3 atışı 15 saniyede yapabiliyor. Bu sayede üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabiliyor. Yüksek hareket kabiliyetine sahip Fırtınalar, hareket halindeyken 30 saniyede atışa hazır hâle gelebiliyor.

REJİM HAVADA ETKİN DEĞİL

İdlib’de muhaliflerin rejim helikopterini düşürmesini hatırlatan uzmanlar, Esad rejiminin de, hava sahasını etkin bir şekilde kullanamayacağına dikkat çekiyor. Özelikle Suriyeli muhaliflerin elinde bulunan ve omuzdan atılabilen MANPADS füze sisteminin rejim helikopteri ve alçaktan uçan uçakları rahatlıkla vurabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, Hava Kuvvetleri’nin Suriye operasyonlarında kullandığı KORAL elektronik harp sisteminin de şu an sahada aktif olarak görev yaptığı belirtiliyor. Askeri araçlara entegre edilen ve geniş frekans bandında görev yapabilen radar sistemi KORAL, 200 kilometrelik bir alanda düşman hattının radarlarını ve haberleşmesini karıştırabiliyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 38
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Koral varken Hava sahamız her zaman vurma gücüne açıktır.Nokta. S300 ler de etkileniyor bu sistemden.
    Cevapla
  • ozgur.sen30 4 yıl önce Şikayet Et
    Hava savunma sistemlerinide kur saldırmadan önce
    Cevapla
  • hakan yilmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Koralla hepsini kor et sonrasinda esedide rus askerlerinide gebert kazayla oldu de bu kadar basit kimsede bisey diyemez
    Cevapla
  • Cevap 4 yıl önce Şikayet Et
    Geberen askerlerin hepsi esed askeri mi zannediyon
    Cevapla
  • aynen 4 yıl önce Şikayet Et
    O abd ye mahsuz bi oyun
    Cevapla
  • emekl 4 yıl önce Şikayet Et
    esadın yok olmasına ya seyirci kalmazda saldırırsa rus uçaklarını nasıl durduracağız 2000-3000 km menzilli nokta hedfi yapabilen hazar denizinden atılacak füzeleri neyle nasıl imha edeceğiz bu iş karışık savaş uçak ve helikoterlerimizin S-400 S500 Olduğu sürece suriye hava sahasını kullanma imkanlarıda yok esadın ordusu anlık yok edilir sorun rus ve iranda
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    helikopter vuruyonuz, uçak neden vurmuyonuz,,,?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı