İdlib nerede? İdlib kimin kontrolünde Türkiye'ye kaç kilometre uzaklıkta ?

İdlib'te Türk Askerlerine rejim unsurları tarafından yapılan saldırı sonrası vatandaşlar Suriye’nin İdlib kentinin nerede olduğunu araştırmaya başladı. İdlib Türkiye’ye kaç kilometre uzaklıkta, İdlib’in haritadaki konumu..

İdlib nerede? İdlib kimin kontrolünde Türkiye'ye kaç kilometre uzaklıkta ?
İdlib nerede? İdlib kimin kontrolünde Türkiye'ye kaç kilometre uzaklıkta ?
GİRİŞ 02.03.2020 13:18 GÜNCELLEME 02.03.2020 13:18

İdlib’te Türk Silahlı Kuvvetlerinin 10 Şubat’tan beri yürüttüğü operasyonlar devam ediyor. Türk Askerinin operasyonlarını yürüttüğü İdlib kenti Suriye’nin Kuzey Batısında yer alıyor. Suriye’nin en büyük şehirlerinden birisi olan Halep’e yaklaşık 60 km olan uzaklıkta olan İdlib oldukça eski bir yerleşim yeri olarak dikkat çekiyor. Suriye’de 7 yıldır devam eden iç savaşın kilit noktalarından birisi olarak görülen kent bulunduğu konum itibariyle stratejik bir öneme sahip. Suriye bölgesine yapılan insani yardımların büyük bir bölümü İdlib kenti üzerinden ülkeye giriş yapıyor. Kentten geçen m5 otoyolu Türkiye, Suriye ve Ürdün’ü birbirine bağlıyor. Bulunduğu konum itibariyle Hatay’a toprak komşusu olan İdlib Türkiye’ye karayolu mesafesi ile yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunuyor. 

 

İDLİB'TE ÜÇ MİLYON İNSAN YAŞIYOR

Suriye’nin 14 eyaletinden birisi olan İdlib konum olarak Türkiye’ye çok yakın bir bölgede bulunuyor. Bölgede savaş başlamadan önce yapılan sayımda İdlib kentinin nüfusunun 1.5 milyon olduğu biliniyor. Bulunduğu konum itibariyle özellikle Türkiye topraklarına çok yakın bir bölgede bulunan İdlib’te Birleşmiş Milletlerin açıklamasına göre şu anda  rejim saldırılarından kaçan 3 milyona yakın insan yaşıyor. 

Yaşanan çatışmaların kilit noktalarından birisi olarak görülen İdlib, bölgede iç savaş başlamadan önce Suriye’nin önemli tarım merkezlerinden birisi olarak dikkat çekiyordu. Oldukça eski bir yerleşim yeri olan kentin yakınlarında bir çok eski yerleşim yeride bulunuyor.

 

İDLİB'TE KAÇ TÜRK GÖZLEM NOKTASI BULUNUYOR

İdlib’in Türkiye’ye 130 kilometre sınırı bulunuyor.  Rejim unsurlarının ve destekçilerinin saldırılarından kaçan birçok sivil bu bölgede yaşıyor. Türkiye sınırında bulunan kampların dolu olması nedeniyle birçok vatandaş dağlık ve zeytinlik bölgelerde yaşam mücadelesi veriyor. Bulunduğu konum itibariyle stratejik bir öneme sahip İdlib kentinde Türk Silahları Kuvvetlerine ail 12 ateşkes gözlem noktası bulunuyor.

İDLİB'İN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ!

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde Astana anlaşmaları kapsamında Türkiye’nin gözlem noktaları bulunuyor. Suriye’nin Kuzey Batısında bulunan İdlib kentine rejimin saldırılarından kaçan sivil vatandaşlar bulunuyor. Rejimin İdlib’te ilerleme ihtimaline karşı bu bölgede yaşayan Suriyeli vatandaşlar Türk sınır kapılarına doğru hareket ediyor. İdlib kentinde bulunan muhaliflerin geniş bir alana yayılması bu bölgede yaşanan çatışmaların Türkiye sınırından uzak tutulmasını sağlıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu