28 Mart 2020 Cumartesi ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

 

VAKA SAYISI 5 BİN 698

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 5 bin 698, kayıplarımız ise 92 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili son dakika açıklamalar yaptı. Türkiye'de son 24 saatte 7 bin 533 test yapıldığını açıklayan Koca, 2 bin 69 pozitif vaka tespit edildiğini ve 17 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Koca, Bilim Kurulu toplantısında "Sokakta geçirilecek zamana kısıt getirmek" için tedbir önerisi kararı alındığını ve değerlendirmeyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağını açıkladı.

 

YENİ TEDBİRLER GELDİ

Erdoğan 7 maddelik yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu’nun önerilerinin ardından Tarabya'daki Huber Köşkü'nde koronavirüse karşı yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan 30 büyükşehirde şehirlerarası yolculuğun valilik iznine bağlı olduğunu duyurdu, özel sektörde de minimum personelle çalışılacağını dile getirdi.

 

İL DEĞİŞTİRMEK YASAK

Şehirlerarası otobüs seferleri izine bağlı yapılacak

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin açıkladığı tedbirlerin detaylarının yer aldığı genelgeyi yayımladı. Genelgeye göre şehirlerarası seferlerin 28 Mart 2020 saat 17:00 itibarıyla valilik izniyle yapılacağı belirtildi.

 

KARANTİNA AÇIKLAMASI

Soylu: Bulaşım riski çok alan köylerde tedbir amaçlı karantina uygulanıyor

İçişleri Bakan Süleyman Soylu karantina altına alınan beldelerle ilgili açıklama yaptı. Soylu “Türkiye'de belde ve köy olarak 12 karar var. Bazı köylerde veya beldelerde bulaşım riski çok olunca bu kararı alabiliyorlar. Rize'de 5 ayrı noktada alınan tedbirin amacı; bir ölüm vakası var ve 65 yaş üstü çok vatandaşımız var." ifadelerini kullandı. Bu arada Van'ın İran sınırındaki Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi de koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı.

 

YENİ UMUT VAR

Türk doktorlar koronavirüse karşı plazma üretmek için harekete geçti

Dünya genelinde yaklaşık 600 bin kişinin enfekte olduğu, 25 bini aşkın kişinin öldüğü yeni tip koronavirüsü yenmek için aşı ve ilaç çalışmaları sürerken, zaten bu hastalığı geçirmiş kişilerin kanları yeni umut olarak ortaya çıktı. Hematolog Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir grup bilim insanının hastalığı yenen kişilerin kanından plazma üretmek için çalışmalara başladığını söyledi.

 

KABİNEDE DEĞİŞİKLİK

Ulaştırma Bakanlığı’na Adil Karaismailoğlu getirildi

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararlarına göre, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan görevinden alındı. Görevden alınan Turhan'ın yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

 

YURT DIŞI UÇUŞ YOK

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yurt dışı uçuşların tamamı durduruldu

Türk Hava Yolları tüm yurt dışı uçuşlarının durdurulduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada “Koronavirüs ile mücadele kapsamında, tüm yurt dışı yolcu seferlerimiz durdurulmuştur. İç hat seferlerimiz Cumartesi 23.59'dan itibaren İstanbul ve Ankara'dan bazı büyükşehirler ile sınırlandırılmıştır. İç hat tarifemiz gün içinde hazırlanıp ilan edilecektir” ifadeleri kullanıldı.

 

FAİZ ORANI DÜŞTÜ

Kredi kartı işlemlerindeki faiz oranı yüzde 1.25 oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kredi kartlarındaki azami faiz oranlarında indirime gidildiğini duyurdu. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,25 oldu.

 

İLAÇ SAVAŞI

Hindistan, Kovid-19’a iyi gelen Klorokini yurt dışına satmayacak

ABD ve Fransa’daki klinik tecrübeler doğrultusunda koronavirüs tedavisinde kullanılan Klorokin ve hidroksiklorokin hammaddeli ilaçlar bir anda tüm dünyada en aranan tıbbi malzemeler arasında girdi. Ticari adıyla Plaquenil olarak bilenen ilacın en büyük üreticisi olan Hindistan büyük bir önlem paketi açıklarken ilacın ve hammaddesinin yurt dışına satılmayacağını duyurdu.

 

AB’YE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Salvini: AB, birlikten ziyade çakallar mağarası

İtalya'nın eski başbakanı ve ana muhalefet partisi lideri Matteo Salvini, Avrupa Birliği'ne öfke saçtı. Salvini “AB’den nefret ediyor ve tiksiniyorum. Birlikten ziyade, yılanlar ve çakallar mağarası. Önce virüsü yeneceğiz, sonra dönüp AB’yi düşüneceğiz. Gerekirse teşekkür etmeden ayrılacağız" ifadelerini kullandı.

 

YENİ SALGIN TEHLİKESİ

Nijerya’da Lassa ateşi salgınında 179 kişi öldü

Tüm dünya Çin'de ortaya çıkan ve global salgın haline gelen koronavirüsle mücadele ederken, Nijerya'da, hayvandan insana geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi salgını tekrar baş gösterdi. Ülkede Lassa ateşi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı üç ayda 176'ya yükseldi.

 

MÜLTECİLER KIYMETLENDİ

Almanya ve İngiltere, iş vermediği sağlıkçı mültecileri göreve çağırdı

Dünya koronavirüs belasıyla boğuşurken, İngiltere, Almanya ve ABD'den sürpriz bir çağrı geldi. Yeri geldiği zaman göçmenlere kapıları kapatan Avrupa, koronavirüs ile mücadele etmeleri için mülteci doktor ve sağlık çalışanlarının akreditasyonlarının hızlıca yapılmasına karar verdi. ABD ise dünyadaki tüm doktorlara çalışma vizesi vereceklerini söyleyerek ABD’ye gelme çağrısı yaptı.

 

FENERBAHÇE BEKO'DA 4 POZİTİF

Fenerbahçe Beko'da toplam 4 kişide koronavirüs tespit edildi.

Fenerbahçe Beko'da 1 sporcu, 1 teknik ekip ve 2 idari ekip çalışanı olmak üzere toplam 4 kişide koronavirüs tespit edildi. Resmi siteden kişilerle ilgili bilgi verilmezken Fenerbahçe Beko İletişim ve Medya Sorumlusu İlker Üçer, testinin pozitif çıktığını açıkladı.

 

YUSUF GÜNAY DA YAKALANDI

Galatasaray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay'ın COVID-19 testi pozitif çıktı.

Galatasaray'da tedbir amaçlı olarak hastanede tedavi altına alınan Başkan Yardımcısı Yusuf Günay'ın COVID-19 testi pozitif çıktı.

 

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Hüseyin BİÇE

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Ens 28.03.2020 22:04
    Bu kadın neden bu kadar mutlu bir şekilde anlatıyor ? Uyarın ayıptır günahtır.
  • Hüseyin 28.03.2020 18:26
    Hindistan’ın miammarlı Müslümanlara yaptıklarını Allah’ı Atala inşallah kat kat ödetir
  • Vangölü 28.03.2020 17:45
    yetkililer lutfen bu iş dışarı çıkmamakla düzelecekse dışarı çıkma yasağı getirin olsun bitsin çıkmayın diyorsunuz yarışı evde yarışı dışarıda