29 Mart 2020 Pazar ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

 

VAKA SAYISI 7 BİN 402

Türkiye’de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 108 oldu

Sağlık Bakanlığı Türkiye’deki koronavirüs rakamları ile ilgili son durumu açıkladı. Açıklamaya göre Son 24 saatte 1704 vaka daha tespit edildi, 16 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 108'e yükselirken, vaka sayısı ise 7 bin 402'ye çıktı. 70 hasta ise taburcu edildi.

 

İZİN BELGESİ ŞARTI

Otobüs ve uçak yolcuklarında izin belgesi dönemi başladı

 

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Koronavirüs Tedbirleri” kapsamında “Uçak/ Otobüs” seferleri ile ilgili yeni bir genelge daha gönderdi. Buna göre, havayolu ile düzenlenecek uçuşlarda da yolcular, 29 Mart 2020 saat 06:00’dan itibaren “Seyahat İzin Belgesi” olmadan seyahat edemeyecek. Bu arada Sabiha Gökçen Havalimanı Güvenlik Komisyonu da 28 Mart 2020 saat 20:00 itibariyle, uçuşları geçici bir süre için durdurduğunu açıkladı.

 

ÖZEL ARAÇLARA DA KONTROL

Şehirlerarası yolculuklarda özel araçlara da makul sebep sorulacak

Türkiye’de koronavirüse salgının karşı alınan son 7 maddelik tedbir paketinde yer alan, şehirler arası seyahat kısıtlamasında özel aracını kullananlar için yapılacak uygulamalar belli oldu. Bir kentten bir kente özel aracıyla gidenler şehir girişinde kontrol edilecek. Makul bir nedeni olmayanlar kente alınmayacak ve geri gönderilecek.

 

BELEDİYELERE DESTEK

Salgınla mücadele için 3 ay boyunca belediyelerden kesinti yapılmayacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı kararla belediyelere salgınla mücadelede kaynak sağlandı. Belediyelerin aylık vergi payı ödemelerinden borçlarına karşılık yapılan kesinti, 3 ay boyunca yapılmayacak. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında bu kesintinin yapılmamasıyla belediyeler 3 milyar TL tutarında kaynak imkanı kazanacak.

 

ÇOCUKSUZ ALIŞVERİŞ

İstanbul ve Isparta’da market-Pazar yerlerine çocukların getirilmesi yasaklandı

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de alınan tedbirler arttırılıyor. Şehirlerde de İl Hıfzıssıhha kurullarınca kentte uygulanacak bir dizi tedbir kararları alınıyor. Bu kapsamda İstanbul ve Isparta’da market ve pazarlara çocukların alınması yasaklandı.

 

PARA YERİNE TUVALET KAĞIDI

Almanya’da taksicilere para yerine tuvalet kağıdı teklif ediliyor

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ticaret kurallarını da bozdu. Almanya’nın seyahat kısıtlaması getirmesi, ülkedeki taksicilerin en büyük gelir kaynağı olan havalimanlarını 'terkedilmiş' şehre dönüştürdü. Almanya’da çalışan Türk taksiciler, işlerinin kötü gittiğine isyan ederek, "Müşteriler bize para vermiyor. 2 rulo tuvalet kağıdı teklif ederek, gidecekleri yerlere götürülmelerini istiyor" dedi.

 

ABD ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ GİBİ

New York’taki hastaneler doldu, doktorlar isyan etti

Dünya çapında tüm ülkelerden daha fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ABD, salgının yeni merkezi haline geldi. Ülkede 125 binden fazla vaka görülürken hastanelerde hasta kabul edilecek yer kalmadı. Salgın özellikle New York şehrini ciddi şekilde etkilerken CNN’e konuşan doktorlar "New York'ta bunları yaşıyor olmamız akıl almaz... Üçüncü dünya ülkesi senaryosu gibi" ifadelerini kullandı.

 

HASTALARI SEÇEREK ALIN

Almanya’da doktorlara yaş ve sağlık durumuna göre hasta seçmeleri talimatı verildi

Koronavirüsle mücadelede verdiği az can kaybıyla ön plana çıkan Almanya'da doktorlara şoke eden bir talimat gönderildi. Doktorlara, hastaların yaş ve sağlık durumuna göre seçim yapılarak müdahalede bulunması tavsiye edildi.

 

ÖLÜME TERK ETTİLER

ABD’de sigortası olmadığı için hastaneye alınmayan genç öldü

ABD'nin Los Angeles kentinde bir genç yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belirtileriyle başvurduğu sağlık ocağından "sigortası olmadığı" gerekçesiyle geri çevrildi. Test sonuçları pozitif çıkan genç kısa süre sonra hayatını kaybetti.

 

KRİTİK RAPOR

İtalya’daki rapora göre ölenlerin yüzde 98’i tansiyon, kalp ya da şeker hastası

Yeni tip Koronavirüs salgınının Avrupa’daki merkez üssü olan İtalya’da vakalara ilişkin yeni rapor açıklandı. Raporda ölenlerinin yüzde 95’inin 60 yaş üstü olduğu belirlenirken, ölenlerden yüzde 98’inin başta hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği olmak üzere kronik bir rahatsızlığı olduğu açıklandı.

 

RÜŞTÜ’DE KOVİD-19 ÇIKTI

Milli file bekçisinin hastaneye yatırıldığını eşi duyurdu

Türk futbolunun unutulmaz kalecilerinden Rüştü Reçber'in koronavirüs testinin pozitif çıktığı ve hastaneye yatırıldığı açıklandı. Milli file bekçisinin eşi Işıl Reçber yaptığı paylaşımda “Eşim Rüstü'yü COVİD-19 teşhisiyle hastaneye yatırmış bulunuyoruz. Her şey normal ilerlerken birdenbire gelişen hızlı semptomlarla biz de olayın şokundayız. Allah değerli eşimle beraber tüm hastalara acil şifa kolaylık versin” ifadelerini kullandı.

 

LİGLER BAŞLAYACAK

Ceferin: Haziran sonu da olsa ligler başlayacak

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, liglerin ne zaman başlayacağı konusunda açıklama yaptı. Ceferin, Haziran sonunda da olsa yerel liglerin başlayacağını ve Şampiyonlar Ligi ile UEFA Avrupa Ligi takvimini de ona göre belirleyeceklerini açıkladı.

 

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Hüseyin BİÇE

Yorumlar 4 Yorum Var
  • Mehmet y 29.03.2020 17:47
    Yıllarca insanları sömüren taksiciler her zaman açız diye ağlarlar günde 1000 liradan fazla çıkarırlar ama yine de az deyip şükretmeyen tipler
  • Bitez 29.03.2020 15:54
    Fena teklif değil bence kabul edin.yeter ki kullanılmış olmasın. :)
  • Yaman 29.03.2020 15:28
    Kisa mesafeyse bin gardaş
  • Ceyhun 29.03.2020 15:18
    Gazete ve dergiler yasaklanmalı medya aracılığıyla haberler takip edilmeli