Televizyondan cemaatle namaz kılmak caiz mi? Diyanet açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, cuma namazı da dahil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile aynı mekanda olunması gerektiği için televizyon veya internetten yayınlanan namazlara eşlik edilmesinin caiz olmadığını ifade etti.

Televizyondan cemaatle namaz kılmak caiz mi? Diyanet açıkladı
Televizyondan cemaatle namaz kılmak caiz mi? Diyanet açıkladı
GİRİŞ 12.04.2020 19:23 GÜNCELLEME 12.04.2020 19:24
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Din İşleri Yüksek Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, "cuma namazlarının evde kılınması ve başka yerde kılınan cuma namazına televizyon ya da internet aracılığıyla uyulması" konusunun müzakere edildiği belirtildi.

 

 

İslam'ın şiarlarından sayılan cuma namazının, cemaatle camide veya açık alanda kılınması gereken temel bir ibadet olduğuna işaret edilen açıklamada, bu namazın, özel hanelerde kılınmasının caiz olmadığı bildirildi.

"TELEVİZYON VEYA İNTERNETTEN İMAMA UYMAK CAİZ DEĞİL"

 

 

Evde kılınan bir namazın, cuma namazı olarak geçerlilik kazanmadığının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:"Cuma namazı da dahil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekanda bulunması şart olduğundan televizyon, internet ve benzeri araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir. Bu sebeple imamın namaz kıldırdığı mekanın hakikaten ya da hükmen dışında olan başka bir mahalde bulunan bir kimsenin o imama uyarak namaz kılması durumunda bu namaz geçerli olmaz."

Ayet ve hadislerden örneklerin verildiği açıklamada, "İbadetler eda edilirken Kur'an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye'de belirtilen bütün kural ve uygulamalara riayet etmek gerekir. İbadetlerde ekleme ve çıkarmanın yanında şekil ve eda etme biçimlerini değiştirmek de doğru değildir." ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR 13
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi televizyon bir sürü iletişim cihazı var evden çıkılamayan bu durumda devletin başı olan reisimiz bu cuma televizyondan da olsa cuma namazı kıldırsa hutbe okusa ne güzel olur müslüman için birlik olur kafir çatlar şeytan çatlar . Namaz olmazsa ki Allah bilir. birde öğle namazı kılarız.
    Cevapla
  • orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    o zaman günde beş vakit namaz kılınsın ve video kaydı yapılsın... her vakit girdiğinde o vaktin videosu otomatik açılsın ve namaz kılınıyormuş gibi yapılsın... CAİZ Mİ? YAKINDA BUNU DA SORARLAR... islamda reform isteyen ilerici aydın ateistleri çok geren bir soruya da böylece cevap verilmiş olur...
    Cevapla
  • soner 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi millete cuma kılma demek kolay. Dinimiz kolaylık dini değil mi? Zaruriyet çözüm ürettirir, bizim diyanettekiler oturmayı tercih ediyor. Evde kendi kendimize kıldığımız namaz zaten cuma namazı yerine geçmiyor diyorsunuz. O halde tv den Turkıye olarak imama uymak birlik ruhu açısından cuma namazına daha yakın değilmidir. Yoksa diyanet çalışanlarının başka kaygıları mı vardır. Kimsenin korkmasına gerek yok tehlike geçtiğinde herkes camilere koşacaktır.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    osmanlının yıkılış nedenlerin biri içtihatların kapatılması. zaman mekan ve teknoloji uzaya çıktığında milletin kıblesi olmadığı için namazda kılınamaz mı denecek.!! Tabletten hutbesini okuyan imam bu tablet kötü resimlerde seyredile biliyor diye verdiği hutbemi geçersiz. zaman, mekan ve teknoji değişiyor geçici ayak uydur. kendini teknolojiye, zamana ve gelişmelere kapama diyanet.
    Cevapla
  • Sami 3 yıl önce Şikayet Et
    Televizyonu kibleyemi koyacaksiniz?
    Cevapla
  • Kanka44 3 yıl önce Şikayet Et
    Cuma günleri minare hoparlör lerinden ezandan sonra hutbe verilsin bari en azından el açıp amin diyelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor