Yunanistan'dan tarihte görülmemiş iddia! Türkiye'den sert uyarı!

Koronavirüs her ne kadar Türkiye ve dünyanın gündemini meşgul etse de, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde çok sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Haber7 Yazarı Mehmet Acet, iki komşu arasında dikkat çeken son dakika gelişmelerini bugün Haber7'deki köşesine taşıdı.

Yunanistan'dan tarihte görülmemiş iddia! Türkiye'den sert uyarı!
Yunanistan'dan tarihte görülmemiş iddia! Türkiye'den sert uyarı!
GİRİŞ 16.04.2020 00:00 GÜNCELLEME 16.04.2020 14:51
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in yazısı şu şekilde;

Korona günlerinde Yunanistan’la ilişkileri/sorunları konuşmanın, yazmanın zamanı mı diye düşünmeyin.

 

 

Zira önemli haberlerim var.

En azından bugünler geçtikten sonra da karşımıza çıkacak olan bir konuyla ilgili yazacaklarımızın aklınızın bir köşesinde kalmasını ümit ederim.

 

 

Geçen gün Milli Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliyle yaptığımız sohbet sırasında, korona gündemi dışında Yunanistan’la ilişkilerde yaşanan gelişmelere dair bir bahis de açıldı.

Önce muhatabımızdan dinlediklerimiz üzerinden Türkiye’nin Ege’nin karşı yakasındaki komşusu ile ilgili genel yaklaşımına dair sarf edilen cümleleri aktaralım.

Şöyle deniyor:

“Biz, Yunanistan ile ilişkilerde her zaman ifade ettiğimiz gibi uluslararası hukuktan, iyi komşuluk ilişkilerinden ve sorunların diyalogla çözülmesinden yanayız. Komşuluğu geliştirmek istiyoruz. Ancak Yunanistan’ın konuya yaklaşımı, sorunların ortak bir zeminde çözülmesini zorlaştırıyor.”

ANKARA İÇİN EN TEMEL SORUN: ADALARIN LOZAN’A AYKIRI ŞEKİLDE SİLAHLANDIRILMASI

Herkes haberdar mı bilmiyorum ama bir süredir Ankara ile Atina arasında askerden askere bir diyalog mekanizması işliyor.

En temel anlaşmazlık konuları karşılıklı olarak masaya yatırılıyor yani.

Bugüne kadar ikisi Atina’da, biri Ankara’da olmak üzere üç toplantı yapıldı. Ankara’da yapılacak dördüncü toplantı Koronavirüs nedeniyle bir süreliğine ertelenmiş durumda.

Sorunlar çözülür çözülmez o ayrı konu ancak, bu diyalog zemini ikili ilişkilerdeki gerilimlerin büyümesini engelleyecek türden bir sonuç verirse, bu bile iki taraf için de büyük kazanç olur.

Milli Savunma Bakanlığı’ndaki muhatabımızı dinledikten sonra kendi zihnimde şöyle bir kanaat oluştu.

Ankara için bu ilişkileri ‘zehirleyen’ en önemli faktör, Ege’deki adaların birçoğunun (sayısının 16 olduğu söyleniyor) Lozan anlaşmasına rağmen, Yunanistan tarafından silahlandırılmış olması.

Dinlediklerimizi aktarayım:

“Komşumuz, uluslararası hukuktan bahsedip bizi, hiçbir şekilde gerçekliği olmayan taciz etmekle suçlarken, Lozan Anlaşması’nı dahi ihlal suçu işliyorlar. Örneğin; 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmaları’nda açıkça belirtilmesine rağmen gayri askeri statüleri kabul edilmiş olan adaları 1936’dan bu yana silahlandırdılar.”

KARASULARI 6 MİL İKEN HAVA SAHASI 10 MİL OLABİLİR Mİ?

İkinci bir konu, bir başka deyişle sorun alanı ise hava sahası ile ilgili egemenlik iddialarına dayanıyor.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki karasularının genişliği 6 mil olmasına rağmen Yunanistan kendi hava sahasının 10 mil olduğunu iddia ediyor.

Halbuki dünyada bunun böyle bir örneği yok.

Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımını da yine aynı kaynağın sözleri üzerinden paylaşalım:

“Bu iddialar başta uluslararası anlaşmalar olmak üzere iyi komşuluk ilişkilerine aykırı. Bunun tarihte ve günümüzde hiçbir örneği yok. Bu, akla da mantığa da uygun değildir. Herhangi bir oldubittiye ve haklarımızın gasp edilmesine göz yummayız. İçinde bizim olmadığımız kararların uygulama şansının olmadığını başından beri söylüyoruz.”

Ankara ve Atina adına yürütülen müzakerelerde bu iki görüşün Yunan muhataplara açıkça iletildiğini öğrendik.

Bu görüşmelerde olumlu ilerlemeler kaydedildiğini de söyleyebilirim.

Askeri heyetler arasındaki müzakerelerde ‘güven artırıcı önlemler’ paketi üzerinde duruldu.

Bunun sonucunda 2020 yılı Güven Artırıcı Önlemler Uygulama planı üzerinde mutabakat sağlandı.

YORUMLAR 42
  • Behçet buzkur 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Yunan'a dukunmayin bunların er yada geç soyları tükenecek dedeleri nasıl İstanbulu teslim etiyse bir gün bunlar atinayi bize teslim edecek bitlisli
    Cevapla
  • Çağatay 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Birliği dağılırsa Yunanistan Erdoğan'dan Merhamet isteyebilir
    Cevapla
  • Necmi 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan geçen yüzyılda olduğu gibi şimdide batının şımarık çocuğu rolünü oynamaya devam ediyor. Sinsice izlediği dış politika, üyesi olduğu AB den destek görüyor.Çünkü AB sınırlarını koruması karşılığı limitsiz kredi açmış durumda. Hatırlayın Çipras döneminde AB fonlarından en az 60 milyar euro kredi temin edildi. Yunanistan, askeri ve ekonomik büyüklük bakımından ülkemizin gerisinde kaldığının farkında. Şimdi oyun zamanı. Akdeniz'e Zeybek mi oynanacak yoksa sirtaki mi? Hep birlikte görücez.
    Cevapla
  • Müco 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunan kendi iç sorunlarını ört bas etmek için Türkiyeye saldırıyor zaten TR düşmanı bir zümre mevcut.
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    adalarda silah ve bomba olsa kaç yazar sıha-elektronik toplar-seyir füzeleri-adalara konuşlu durumda ayrıca f16 larla adalar 5 dk havaya uçar adalardaki yunanlar yunanistana nasıl kaçacak onu planlasınlar
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Geçmişte olduğu gibi,denize dökülen ekler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...