Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Türkiye Su Erozyonu Haritası' genelgesi

Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce üretilen Türkiye Su Erozyonu Haritası'na ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Türkiye Su Erozyonu Haritası' genelgesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Türkiye Su Erozyonu Haritası' genelgesi
GİRİŞ 24.04.2020 07:48 GÜNCELLEME 24.04.2020 07:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce üretilen Türkiye Su Erozyonu Haritası'na ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

 

EROZYONUN HER GEÇEN GÜN ŞİDDETİNİ VE ETKİ ALANINI ARTIRMASI BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, iklim değişikliği sonucu yağış rejimlerindeki değişimlerin neden olduğu sel ve taşkın gibi afetler, heyelanlar, topoğrafya ve rüzgar gibi doğal ve doğal olmayan nedenlerden dolayı erozyonun her geçen gün şiddetini ve etki alanını artırmasının beklendiği belirtildi.

 

 

Genelgede, ekosistemde meydana gelen değişimlerle birlikte arazi bozulumları da hızlandığından toprak kaynaklarının korunmasının büyük önem arz ettiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yerinden oynayan toprak miktarını hesaplamak için Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi (DEMİS) yazılımının geliştirildiğini duyurdu.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ULAŞILABİLİNECEK

Söz konusu yazılımdan elde edilen sonuçlarla "Türkiye Su Erozyonu Haritası"nın model tabanlı olarak yenilendiğini ve e-Devlet ile TUCBS-ATLAS uygulamaları üzerinden kullanıcıların hizmetine sunulduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Başta Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve Sürdürülebilir Toprak Yönetimi olmak üzere havza tabanlı izleme sistemleri ve arazi bozulumunun dengelenmesi gibi olguların önem arz ettiği günümüzde, toprak kayıplarının izlenebilmesi ve değerlendirilmesi bakımından Türkiye Su Erozyonu Haritası önemli bir doğal kaynak planlama aracı konumundadır.
Kamu kaynaklarında israfın engellenmesi ve mükerrer veri üretilmesi sonucu oluşacak bilgi karmaşasının önüne geçilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak olan doğrudan doğal kaynak yönetimine dair çalışmalarda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce üretilen Türkiye Su Erozyonu Haritasının planlama aracı olarak kullanılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim."

YORUMLAR 4
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Buyuk sehirler belediyeleri .akarsulara el koydu .suyu parayla satmak icin hertaraf kurudu .
    Cevapla
  • İHTİYAT 3 yıl önce Şikayet Et
    Yetklilerin temel gıda ve suya dikkat edip şimdiden tedbir alınması gerekiyor. Kuraklık ve iklim değişikliği olabilir. Hayvancılıkta salgına dikkat edilmeli. Çekirge istilasını önlemek için şimdiden bilimsel çalışmalar yapılmalı. ( Frakans vb. gbi.) Tarım ve hayvancılık ürünlerinde zararsız ve yararı yüksek( dirençli ve yüksek ürün vb. çalışmalar) genetik çalışmalara hız verilmeli. Temiz kaynak sular şimdiden kontrol altına alınmalı. Temel gıda için yeni , büyük ve modern depolama alanları oluşturulmalı. Çitçilerin dışardaki tüccarlara satışları takip edilmeli.Tedbirli olmak her zaman yarar getirir. Cenab-ı Hak muhafaza etsin.
    Cevapla
  • Nihat 3 yıl önce Şikayet Et
    tarımda kullanılmayan kırsal alanların ağaçlandırılması için çalışmalar yapılmalı.
    Cevapla
  • Serhan Mukan 3 yıl önce Şikayet Et
    Vahşi sulama yerine damlama sulama sistemleri zorunlu kılınmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünyada en beğenilen havalimanları! İstanbul Havalimanı da listede yerini aldı...
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin