Tarihi toplantıda Bakan Koca'dan DSÖ'ye kritik soru!

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus başkanlığında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin Covid-19 ile mücadelesini anlattı. Koca DSÖ'ye ilk olarak çözüme odaklanılması gerektiğini sonra ise nerede yanlış yapıldığının hep birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Koca, DSÖ'ye "Olası bir ikinci dalgaya yönelik hazırlık yapıldı mı?" sorusunu da sordu.

GİRİŞ 30.04.2020 19:50 GÜNCELLEME 07.05.2020 21:33
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Video konferans yöntemiyle düzenlenen ve tüm dünyada canlı yayınlanan DSÖ haftalık bilgilendirme toplantısı, Genel Direktör Dr. Tedros Ghebreyesus’un açılış konuşmasıyla başladı. Ülkelerin aldıkları önlemleri yavaş yavaş kaldırmaya başladığına dikkat çeken Ghebreyesus, bu konuda temkinli olunması gerektiğini ve önlemlerin kaldırılması için erken olduğunu ifade etti. 

 

 



DSÖ'YE 'NEREDE HATA YAPILDI' ÇAĞRISI

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sunumunda başta DSÖ olmak üzere tüm küresel paydaşlarla işbirliğini en üst düzeyde devam ettirdiklerini vurguladı. Bakan Koca, “Biz her zaman güçlü bir DSÖ’ye olan ihtiyacın altını çizdik. Bu eşi benzeri görülmemiş tehdit karşısında, dayanışma en önemli silahımızdır. Bu süreçte, çatışmaları, karşıt görüşleri bir kenara bırakıp ilk olarak çözüme odaklanmalıyız. Bu zorlu günleri atlattıktan sonra ise nerede yanlış yaptığımızı hep birlikte değerlendirmeliyiz” dedi.
 
"YÜZDE 10'A DÜŞÜRDÜK"

Türkiye’deki güncel vakaların durumunu aktaran Bakan Koca, tedavide başarılı sonuçlar aldıklarını, ölüm oranının düşük kaldığını ve vaka artışının da yavaşladığını ifade etti. Bakan Koca şunları kaydetti:
 
“Şu ana kadar yaptığımız toplam test sayısı 991.613’tür. Dünkü günlük test sayımız ise 43.498’dir. Bu anlamda da çok önemli bir kapasite geliştirdiğimizi düşünüyorum. Erken tedavi protokolleri sayesinde hastalığın pnomoniye doğru ilerleme oranını %60’dan %12’ye düşürdük. Tedavinin ileri safhalarında entübasyon için acele etmeyerek hastalara yüzüstü pozisyonda hızlı akım oksijen tedavisi vererek olumlu sonuçlar aldık. Entübe edilmeyen hastaların iyileşme oranlarında anlamlı bir yükseklik yakaladık. Buna paralel olarak yoğun bakıma giren hastalarda vefat oranı da progresif bir şekilde %58’den %10’a düşüş göstermiştir. Filyasyon çalışmalarıyla ortalama 44 saatlik bir süre içinde temaslıların %99’una, yani yaklaşık 455 bin kişiye ulaşıldı.” 

"TÜRKİYE 30. GÜNDE PİK SEVİYESİNİ YAKALAMIŞTIR"
 
Bakan Koca, Türkiye’nin son 10-15 yıldır sağlık sisteminde gerçekleştirdiği yapılanmayla bu tür bir pandemiye cevap verebilecek yapısal kabiliyetler kazandığını söyledi. Sağlık bilişim teknolojilerinin önemine de dikkat çeken Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Alınan tedbirlerle Türkiye ilk ölüm vakasından sonra 30’uncu günde pik seviyesini yakalamıştır. Ülkemiz virüsün en geç girdiği ülkelerden birisi olmuş, piki erken dönemde yakalamıştır. Vaka-ölüm oranı bakımından da Avrupa’nın düşük ülkelerinden birisi olmuştur. Bu iniş trendini sürdürmek adına ülkemiz, tedbirleri bir süre daha devam ettirme niyetindedir. Düşük rakamlara kanarak rehavete kapılmayacaktır.” 

BAKAN KOCA'DAN 'İKİNCİ DALGA' SORUSU
 
Sunumların ardından DSÖ Genel Direktörü üye ülke bakanlarının sorularını aldı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “DSÖ, olası bir ikinci dalgaya yönelik hazırlık yaptı mı?” sorusunu yöneltti. DSÖ üye ülkelerin sorularına yazılı yanıt verecek.

YORUMLAR 16
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya dijitalciler kazancak yada Toprakcılar ulusalcı devletler kazanacak. İzın vermeyin dijitalci bir dunya ya izin vermeyin. Tüm insanlık seffaf olsun insanlıgı dijitalcilere peşkes. Cekmeyin yoksa korku egomanyası altinda alin mış. Köleler olursunuz. Zaman filmindeki gibi. Ķöleler. Olmak istmiyorsanız toprakcı orjinal kalın ekip biçip yiyen toplum kalın.
    Cevapla
  • Lale 3 yıl önce Şikayet Et
    DSÖ bizim Saglik Bakanlığımızın gorterdigi çabanin, çalışmanın yarısını gösterseydi dünya şu an bu durumda olmazdı zaten.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Sn.Bakan DSÖ'nün başına geçecek adam gibi adam. Ama onlar kendilerine uşak ararlar bu da bize uymaz.
    Cevapla
  • msthk 3 yıl önce Şikayet Et
    Genel Direktör Dr. Tedros Ghebreyesus !!!!! ne doktoru bu diktatör bir adam getirildi küresel güçler tarafından dsö nün başına bir de doktor mu diyorsunuz?
    Cevapla
  • oztoprak 3 yıl önce Şikayet Et
    DSÖ değilmiy di insandan insana bulaşmiyor diye...Çalışmadıkları yerden gelmiş soru araştırip dönerler...yapay zekalarına sorsunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!