RTÜK'ten Halk TV'ye ceza!

RTÜK, Canan Kaftancıoğlu'nun darbe çığırtkanlığı sözleri sonrası Halk TV'ye en üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez program durdurma cezasına karar verildi. Öte yandan, ülkücülere hakaret eden Fatih Altaylı'nın sözleriyle ilgili de Habertürk'e üst sınırdan idari para cezası uygulandı.

GİRİŞ 07.05.2020 15:36 GÜNCELLEME 07.05.2020 15:58
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Halk TV’ye konuk olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun darbe imasını gündemine aldı.

 

 

RTÜK, canlı yayında sarf edilen ve kamuoyunda büyük tepki toplayan sözlere ilişkin olarak hazırlanan uzman raporunu görüştü.

KAFTANCIOĞLU'NUN SÖZLERİ İNCELENDİ

 

 

Üst Kurul, raporda yer alan Şirin Payzın’ın sunduğu “Sözüm Var” programına konuk olan Kaftancıoğlu’nun kullandığı “Şöyle bir gerçeklik var ki…. önümüzdeki seçimde bir erken seçimle veya başka bir şekilde bu ülkenin, gerçekten halkın artık gözü açıldı….. Şöyle söyleyeyim bir iktidar değişikliğine hatta ben size daha ileri bir şey söyleyeyim iktidar değişikliği değil bir sistem değişikliğine gidişatı görüyorum ve böyle olacağını da düşünüyorum. İşimiz kolay değil ama ancak böylesi bir yönetim anlayışı, iktidar değişimi ve yeniden bir sistem değişikliği ile bu yaralarımızı, bu hasarlarımızı tedavi edebileceğimizi görüyorum” cümlelerini detaylı olarak inceledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu sözleri, milli iradeyi yok sayarak demokrasi dışı yöntemlerle halkın seçmiş olduğu hükümeti ve yine halkın oylarıyla hayata geçirilen yeni yönetim sistemini hedef alan ifadeler olarak değerlendirdi.

Ulusal yayın yapan bir televizyonda ekrana gelen darbeyi ima eden ifadelerin kamusal yayıncılık sorumluluğu ile bağdaşmadığı kanaatine varan Üst Kurul, sözlere karşı program moderatörünün herhangi bir müdahalede bulunmamasını ve daha ötesinde açıklamaları onaylamasını doğru bulmadı.  

Yayınlardaki demokrasi dışı ima ve çağrışımların kamu düzenini bozacak, sosyal ve siyasi bir krizin başlamasına neden olacak nitelikte olduğu değerlendirilerek, kamuoyu üzerinde korku ve endişe kaynağı olabileceği ve aynı zamanda toplumda kin, düşmanlık ve nefret duygularını artırabileceği gerçeğini ortaya koyan RTÜK, 6112 sayılı Yasanın ihlal edildiğini tespit etti.

Buna göre, Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ifade edilen "Irk dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz." hükmünü ihlal eden Halk TV hakkında en üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez program durdurma cezasına karar verildi.

"İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR"E CEZA

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yayın konuğu olduğu “Teke Tek” programında ülkücü camiayı hedef alan Fatih Altaylı cezadan kurtulamadı.

Altaylı Habertürk’teki yayın esnasında kendisine sosyal medyadan tehditler geldiğini iddia etti. Bunun üzerine Akşener, Altaylı’ya kendi evinin basılması sürecini anlattı. Akşener’den hemen sonra söze giren sunucu Fatih Altaylı, hakaret içeren ifadeler kullandı.

Toplanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ‘prime time’da yayınlanan ve her yaştan insanın ekran başında olabileceği bir saatte “it ürür, kervan yürür”, “itlerle uğraşmıyoruz” şeklindeki ifadelerin kullanmasını yanlış buldu.

RTÜK, yayında Meral Akşener’in başından geçen durumu kastederek “…. itlerle uğraşmıyoruz” ifadesinin ve sonrasında Altaylı’nın “it ürür, kervan yürür” cümlesinin dilin düzeysiz ve kaba kullanılarak olay sırasında orada bulunan kişilerin manevi haklarını zedeleyici düzeyde olduğu kanaatine vardı. 

Üst Kurul, söz konusu ifadelerin 6112 sayılı yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle yayıncı Habertürk’e üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNAYAN KANALLARA CEZA

RTÜK, son toplantısında sağlık beyanıyla sahte ürün pazarlayan çoğu uydudan yayın yapan televizyon kanallarını da gündemine aldı.

Halk sağlığını hiçe sayarak, vatandaşı dolandıran ve böylece haksız kazanç elde eden Doruk TV, Yalova TV, Kanal Çay, Nisa TV, 1 An TV, Vadim TV, Ber TV ve Süper TV kanalları hakkında yayın durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası kararları verildi.

YORUMLAR 51
  • daha fazlası 3 yıl önce Şikayet Et
    halk tv aldığı cezalar herhalde küçük görüyorki hale provoke haberlere devam ediyor şimdide internet haber kanallarında görüyoruzki bu seferdebaşörtülere dil uzatıyor halk tv verilen cezalar artırılmalı halk tv dikkatini çekecek cezalar olmalı hem ağır para cezası hemde daha fazla süreyle ekranı karartma cezası verilmeli
    Cevapla
  • gurbet 3 yıl önce Şikayet Et
    bu kadin ataistmi
    Cevapla
  • işin aslı 3 yıl önce Şikayet Et
    Arsızlar çok korkmuşturlar bi daha hiç yapmazlar
    Cevapla
  • EFE 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlari cezalandirmali egoist. demoratik ülkede yasiyorsunsunuz ve özgürsünüz. herkes konusma hakkina sayip bu kadarda degil sizler cok ileri gitdiniz cezaya hak etdiniz.
    Cevapla
  • ismet 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi düşünsek bu insanları konusturan yine ahmak olan müslumanlar deyilmi 2 belediye almakla nolacak diyenler beka sorununu anlayabildinizmi seçimle olmassa başka bir şey me kadar fitne zulum bakın gemi batarsa kimse sag kalmaz ey müslumanlar her sey gine bizim elimizde bir olalim birlik olalim allah icin cilede cekersek mukafatini mutlak aliriz nokta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak