Prof.Dr.Mustafa Karataş Hoca, Kanal 7 ekranlarında ayınlanan Sahur Vakti programında koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kısıtlama kararlarının ardından evde bayram namazının nasıl kılınacağını uygulamalı olarak göstererek anlattı.

Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan Bayram namazı ile ilgili yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verilmişti;

İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayram kabul edilmiş ve her ikisi için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre kendine özgü ilave tekbirleriyle birlikte ikişer rekât olan bayram namazları daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi irad edilmiş ve bu hususta bir icma oluşmuştur.

Öte taraftan fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

Netice itibariyle Bayram namazları oruç ve hac gibi uzun süreli ve yoğun ibadetlerin tamamlanmasının sevinç ve coşkusunu yaşamak üzere hep birlikte cemaatle kılınan ve Müslümanların vahdetini gösteren çok önemli ibadetlerdir.

Ancak salgın, bulaşıcı hastalık, karantina uygulamaları gibi sebeplerle bu namazın camilerde veya musallalarda cemaatle kılınması imkanının olmadığı zamanlarda, Müslümanların yukarıda açıklanan görüşler doğrultusunda ibadet hayatlarına yön vermeleri mümkündür. Nitekim bu yıl da maalesef milletçe büyük mücadele verdiğimiz Kovid-19 salgını sebebiyle camilerimizde bayram namazı kılınamayacaktır.

Yorumlar 25 Yorum Var
  • Zelal 04.08.2020 14:29
    Şafirden hanifiye nasıl gidilir
  • Erkan 24.05.2020 07:28
    Bize demiyor yılda sadece bayram namazı kılanlara anlatıyor bunuda kaçırmasınlar diye.
  • yasin karaer 24.05.2020 05:02
    video nun devamı neden yok
  • said 23.05.2020 21:04
    şafii mezhebi cumayı kaza edebilir.
  • ben 23.05.2020 20:17
    Her bayram öncesi haber siteleri, TV'ler bayram namaz saatlerini yayınlardı. Bu yıl evde bayram namazı kılınırmıyı, yerine hangi namaz kılınırı yayınlıyor. NEDEN? Düşünmek lazım.
Daha fazla yorum görüntüle