Hafta sonu şehirler arası yolculuk yapmak için E-devlet seyahat izin belgesi nasıl alınır?

İçişleri Bakanlığı 6-7 Haziran (hafta sonu) sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Bu hafta sonu otobüs, uçak ve tren ile şehirler arası seyahat etme planları yapan vatandaşlar seyahat izin belgesi alınacak mı? Sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki şehirler arası yolculuk seyahat izin belgesi nasıl alınır? İşte E-devlet iller arası seyahat izin belgesi alma yöntemi...

Hafta sonu şehirler arası yolculuk yapmak için E-devlet seyahat izin belgesi nasıl alınır?
Hafta sonu şehirler arası yolculuk yapmak için E-devlet seyahat izin belgesi nasıl alınır?
GİRİŞ 05.06.2020 09:29 GÜNCELLEME 05.06.2020 10:52

Normalleştirme sürecinin başlamasının ardından 1 Haziran tarihi itibariyle  büyük şehirlere uygulanan seyahat yasağı kaldırıldı. Vatandaşlar E-devlet üzerinden seyahat izin belgesinin nasıl alınacağını sorguluyor.Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Hayat Eve Sığar uygulaması ile vatandaşlar otobüs, uçak ve tren ile  şehirler arası yolculuk yapabilecek. Şehirler arası yolculuk yapacak vatandaşlar “HES” kodu ile uçak, otobüs ve tren bileti alabilecek. Gerçekleştirilecek bu uygulama sayesinde şehirler arası yolculuk yapan vatandaşların hangi şehre seyahat edeceği, otobüste kimlerin bulunduğuna dair listeler  kayıt altına alınacak. Sağlık Bakanlığı geliştirilen bu uygulama ile yüksek riskli alanlarda bulunan ve yoğun temas halinde olan kişilere risk puanı verecek. İşte şehirler arası yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar için seyahat izni nasıl alınır sorusunun cevabı...

 

SEYAHAT İZİN BELGELERİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA GEÇERLİ OLACAK!

Seyahat yasağının kaldırılmasının ardından vatandaşlar otobüs, uçak ve tren ile nasıl seyahat edebileceğini araştırıyor. İçişleri Bakanlığı hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla (6-7 Haziran) ilgili yayınladığı  genelgede " seyahat izin belgeleri sokağa çıkma kısıtlaması süresince geçerli olacaktır" açıklaması yapıldı.Yolculuk yapmak isteyenler Hayat Eve Sığır uygulaması üzerinden HES koduna sahip olması gerekiyor. Seyahat edecekler için HES kodu almanın iki farklı yöntemi bulunuyor.

SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

Yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar E-devlet üzerinden seyahat izin belgesi alabiliyor. T.C kimlik numarası ve şifreleriyle giriş yapan kullanıcılar "İçişleri Bakanlığı E-Başvuru" bölümünden  ekranda sağ üst köşede bulunan "Yeni Başvuru" seçeneğini işaretleyerek başvuru oluşturabiliyor. "Seyahat İzin İşlemleri" kısmından  "Otobüs Seyahat İzin Belgesi  veya "Özel Araç Seyahat İzin Belgesi " çıkartılabiliyor. Adres ve telefon bilgilerini eksiksiz şekilde dolduran vatandaşlar başvurularını tamamlıyor. 

BAŞVURU SONUCU BİLGİ MESAJI OLARAK GELİYOR

Seyahat izin belgesi başvurularını tamamlayan adaylar için başvurular kurul tarafından değerlendiriliyor. Yapılan değerlendirme sonrası "Başvurunuz kabul edilmiştir'  veya  'Başvurunuz red edilmiştir' şeklinde başvuruda bulunanlara bilgi mesajı geliyor.Bu izinle otobüs biletini satın alabilir ya da özel aracınızla seyahat edebilirsiniz.

1- HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI ÜZERİNDEN HES KODU ALMAK

 

Akıllı telefon sahiplerinin ilk olarak  telefonlarının sanal marketleri üzerinden “Hayat Eve Sığar” uygulamasını indirerek uygulamaya giriş yapmaları gerekiyor. Giriş yapma işlemini tamamlayan kullanıcılar “HES Kodu İşlemleri” bölümüne giriş yaparak “ HES Kodu Oluştur” alanını seçiyorlar. İkinci olarak “ Yeni Kod Ekle” ikonunu işaretleyen kullanıcılar buradan oluşturacakları HES kodunun geçerli olacağı tarihi seçiyorlar. İsteyen kullanıcılar oluşturdukları koda isim verebiliyorlar.

2- SMS İLE HES KODU ALMA YÖNTEMİ

SMS üzerinden HES kodu oluşturmak isteyen kullanıcılar “ HES” yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesini ve paylaşım süresini (gün sayısı olarak) 2023’e SMS göndererek HES kodu oluşturabiliyor.

HES KODU NE İŞE YARIYOR?

Türkiye’de normalleştirme çalışmaları 1 Haziran tarihi itibariyle  uygulanmaya başladı. HES kodu, kontrollü sosyal hayatın yaşanabilmesi, vatandaşların şehirler arası yolculuklarda, kurum ziyaretlerinde ya da bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda koronavirüs açısından bir risk taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgın takibi yapılmasına olanak sağlıyor.

HES KODU BİRÇOK ALANDA KULLANILACAK!

HES kodu ilk olarak şehirler arası seyahatlerde kullanılacak. Vatandaşlar ulaşım süresi boyunca Hayat Eve Sığar Uygulaması veya SMS ile HES kodu oluşturacak. Oluşturulan HES kodu bilet alınırken seyahat firmasıyla paylaşılacak. Tüm yolcuların koronavirüs riski olup olmadığı sorgulanabilecek ve riskli bulunan kişilerin şehirler içi seyahati onaylanmayacak. Uygulama sonrasında iş yerleri, muayenehaneler ve kurum ziyaretlerinde kullanılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı