Darbe kutlamasına RTÜK tokadı!

Üst Kurul, yayınlarda 27 Mayıs darbesini öven ve demokrasi şehidi Menderes’e dil uzatanlara ağır cezalar verdi. Ayrıca sahte ürün ve ilaç pazarlaması yapan televizyonlara ceza yağdı.

GİRİŞ 04.06.2020 17:23 GÜNCELLEME 04.06.2020 17:23
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun haftalık olağan toplantısında darbe yanlısı yayınlar gündeme alındı.

27 Mayıs askeri darbesini yorumlayan “18 dakika” programının sunucusu Merdan Yanardağ’ın merhum Başbakan Adnan Menderes’e ilişkin ağza alınmayacak sözleri Tele 1’e ceza getirdi.

Gerçekler gün yüzüne çıktığı halde Adnan Menderes’i idam eden cuntacıların tezlerinin konuşulduğu programda, şehit Başbakan’a korkak ve ahlaksız yakıştırması yapan Merdan Yanardağ, Menderes’e katil demekten de geri durmadı.

İlgi uzman raporunu görüşen RTÜK, “Menderes demokrat falan değildir. Menderes diktatör müsveddesidir” şeklindeki ifadelerin eleştiri sınırlarını aşarak toplumun önemli bir bölümünde teveccühle karşılanan Adnan Menderes’i küçük düşürdüğüne kanaat getirdi.

6112 sayılı Kanunda yer alan “Yayın hizmetleri, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içereme
z.” hükmünü ihlal eden yayıncıya üst sınırdan idari para cezası verildi.

Yanardağ’ın başka bir programda İstanbul’un fethini sömürgecilikle bağdaştırması ve fethin 567. yıldönümünde Ayasofya Camiinde okutulan Fetih suresini “provoke edici bir eylem” olarak yorumlaması da Üst Kurulca yasa ihlali olarak değerlendirilerek cezai müeyyide uygulandı.  

DARBE KUTLAMASINA CEZA

Menfur 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıl dönümünde ekrandan kutlama yapan Ulusal Kanal cezadan kurtulamadı.
Üst Kurul,  “Günaydın Türkiye” programında “27 Mayıs İhtilali Kutlu Olsun” isimli marş yayınlayan Ulusal Kanal’ın, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’u ihlal ettiğine hükmetti.

 

 


RTÜK, Kanunda yer alan  “Yayın hizmetleri hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz” hükmünü ihlal eden yayıncı kanal hakkında üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.   

Rutin gündemden yine ceza çıktı.

Her hafta olduğu gibi bu haftaki Üst Kurul toplantısında da halk sağlığıyla oynayan yayıncılara ağır müeyyideler uygulandı.

Sağlık beyanıyla sahte ürün ve ilaç pazarlaması yapan televizyonlara ceza yağdı.

RTÜK, yalan beyanlarla halkı kandırarak sahte ilaç ve cinsel ürün satışı yapılan 1 An TV, Ber TV, Arafat TV, Alaska TV, Kanal Tek, Süper TV kanallarına ağır para cezası,  program durdurma ve lisans iptali yaptırımları uyguladı.

 

 

YORUMLAR 26
  • Esma 3 yıl önce Şikayet Et
    Eline sağlık rütükün
    Cevapla
  • Türk'ün Pınarı 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben Adnan Menderes'in konuşmalarını izlediğim zaman çok kibar, naif birini görüyorum. İdama giderken bile ne kadar beyefendi. Böyle birine diktatör diyenlere bakın. Kameraya konuşurken çok afedersiniz ağızlarından tükürükler saçan edepsizler ve hainler topluluğudur bunlar.
    Cevapla
  • Avcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunları gezideki gibi birileri resetlemiş sahibine selam veriyor ben buradayım diyor
    Cevapla
  • darisi digerlerine 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu cezalarin darisi cumhuriyet sozcu gazetesi ve fox oda halk tv haberlerine
    Cevapla
  • İtirazım Var 3 yıl önce Şikayet Et
    Sol-ulusalcı-fetö-hdpkk-kaypak liberal ittifakın ortak söylemi: "Dine,mukaddesata, milli değerlere saldırmak veya bu değerlerin içini boşaltıp bozmaya çalışmak serbest. Mümkünse İslamın olmadığı bir dünyada yaşamak ve bunu gelişmişlik zannetmek. Bu hayal uğrunda halkın binlerce yıldır sahip olduğu değerlere sövmek, kötülemek ve içinde gizleyemediği kinini kusmak normal. " Yani bu hadsizlere bunları yapmak bir hakmış gibi geliyor. O yüzden böylesine fütursuzca saldırabiliyorlar. Şimdi buna para cezası keseceksin, bir süre yayın yasağı koyacaksın. Sonra tekrar kaldığı yerden bu çirkinliklerine devam edecek. Bu densizler için daha kesin çözüm gerekli .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'