Ay tutulacak! Türkiye bu saate kilitlendi

Kandilli Rasathanesi Türkiye'de 5 Haziran tarihi itibariyle bir ay tutulmasının gerçekleşeceğini duyurdu. Gökyüzünde bir şölenin yaşanacağı olayda güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için tutulma sırasında Ay tamamen kaybolmuyor.

Ay tutulacak! Türkiye bu saate kilitlendi
Ay tutulacak! Türkiye bu saate kilitlendi
GİRİŞ 05.06.2020 17:36 GÜNCELLEME 05.06.2020 17:36
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ay tutulması saat kaçta başlayacak? 5 Haziran ay tutulması vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Yılın belirli dönemlerinde gökyüzünde gerçekleşen olaylar izleyenlere adeta görsel şölen yaşatıyor. Bu gece yaşanacak ay tutulması hakkında araştırma yapanlar, ay tutulmasının doruk noktasına çıkacağı saatleri araştırıyor. Peki, ay tutulması saat kaçta başlayacak? Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

AY TUTULMASI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

5 Haziran Cuma günü (bugün) Ay tutulması yaşanacak. Bu Ay tutulması, diğerlerinden farklı olacak. Yaşanacak olan "yarı gölgeli" Ay tutulması, aralarında kısmi ve tam Ay tutulmasının da bulunduğu tutulma türlerinden biri.

Türkiye'de tutulmanın saat 20.45'te başlaması, 22.24'te de en belirgin haline gelmesi bekleniyor. Tutulma, TSİ 00.04'te sona erecek.

ÇİLEK AYI

Haziran ayındaki dolunaya "Çilek Ayı" adı veriliyor. Ancak bunun nedeni Ay'ın renginin değişmesi değil.

İngiltere Kraliyet Gözlemevi, haziran aylarında yaşanan dolunayın ABD'de çilek hasadına denk gelmesinden dolayı bu isimle anıldığını ve dünyanın farklı yerlerinde değişik adlara sahip olduğunu söylüyor.

Gözlemevi, "Kuzey Amerika'da çilek hasadı haziran ayında yapılıyor. Bu nedenle de hazirandaki dolunaylara Çilek Ayı adı veriliyor. Avrupa'da ise daha çok Gül Ayı adıyla bilinirken, yaz mevsiminin başlangıcına denk geldiği için Sıcak Ay olarak da adlandırıldığı yerler var" diyor.

DÜNYA TAKİP EDECEK

Bu gece, dolunay sırasında kısmi tutulma da yaşanacak. Kısmi tutulma, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya'nın büyük bir bölümünden takip edilebilecek. Kuzey Amerika ise bu gök olayının görülemeyeceği yerler arasında.

Tutulma sırasında Ay'ın yüzde 57'lik bir bölümünün Dünya'nın gölgesine girmesi bekleniyor.

KISMİ AY TUTULMASI NASIL OLUR?

Yarı gölgeli (penumbral) Ay tutulması, Ay, Güneş ve Dünya tam olarak birbiriyle aynı hizaya gelmediğinde yaşanıyor. Ay, Dünya'nın gölgesinin biraz dışında kaldığında bu tür tutulma gerçekleşiyor. Her üç Ay tutulmasından biri, yarı gölgeli Ay tutulması olarak gerçekleşiyor.

YORUMLAR 14
  • birisi.org 3 yıl önce Şikayet Et
    Saat 24.00 a kadar bekledim fakat bir milimetre bile kararma gözlenmedi
    Cevapla
  • muşi dayı 3 yıl önce Şikayet Et
    sanki bilgi eksikliği var
    Cevapla
  • yedük 3 yıl önce Şikayet Et
    geçen seferde tutulmadı şimdide tutulmadı tutulma falan yok
    Cevapla
  • Oruçoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Saat 23.25 tutulma filan göremedim ben. Ay hala aynı. Az bir yeri dahi kararmadı.
    Cevapla
  • Asleon 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç tutulma olmadı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?