Tırtıllar 6 köyü istila etti, çalışma başlatıldı

Sivas'ın Zara ilçesinde, ormanlık alanı istila eden ve 6 köyü tehdit eden tırtılların 'Altın kelebek' olduğu belirlendi. Sivas Orman İşletme Şube Müdür Yardımcısı Uğur Arıcan, tırtılların pupa dönemine girmesi nedeniyle herhangi bir mücadele yapılamayacağını söyledi. Arıcan, bölgede kuş popülasyonunun artırılacağını ve yırtıcı böcek salınarak önlem alınacağını ifade etti.

Tırtıllar 6 köyü istila etti, çalışma başlatıldı
Tırtıllar 6 köyü istila etti, çalışma başlatıldı
GİRİŞ 12.06.2020 09:17 GÜNCELLEME 12.06.2020 09:18
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Zara’da ormanlık alandan yerleşim yerlerine kadar inen tırtıllar bölge halkını tedirgin ediyor. Sürekli üreyen tırtıllar ayrıca bölgede bulunan bitki örtüsüne de zarar veriyor.

 

 

Kardere, Evrencik, Söğütözü, Bolucan, Aşağımescit ve Çaypınar köyleri ile mezralarının da olumsuz etkilendiği tırtıl istilası nedeniyle meşe ağaçları başta olmak üzere birçok bitki de zarar gördü. Bölge sakinlerinin endişeli bekleyişi ise sürüyor.

Gün geçtikçe köylere yaklaşan tırtıllardan bölgede mangal kömürü üretimi yapan 5 aileden oluşan yaklaşık 100 kişinin yaşam alanı da olumsuz etkileniyor.

'YIRTICI BÖCEK VE KUŞ TÜRÜNÜ DOĞAYA SALACAĞIZ'

Bölgede çalışma başlattıklarını belirten Orman Şube Müdür Yardımcısı Uğur Arıcan, "Geçen yıllarda da Altın Kelebek adındaki tırtılın zararına rastlanılmıştı. Yine aynı durumla karşılaşıldı.

Şu an itibariyle bu tırtıllar toprağa indi. Bu saatten sonra yapacak bir şey yok. Bölgede arıcılık faaliyetleri olduğu için kimyasal mücadele de yapamıyoruz. Kimyasal mücadele bunlara zarar veriyor. Biz ancak kuş yuvası asarak önlem alacak ve yırtıcı böcek türünü doğaya salacağız.

Bu şekilde mücadele etmeye çalışacağız. Bu tırtıl tüm meşe ormanlarımızda görünen bir böcektir. Bu böcek meşelerin çiçeklerini yiyerek zarar verir. İnsanlarda ise sadece kaşıntı yapar.

Onun dışında herhangi bir zararı yoktur. Ağaçları ise kurutmaz, sadece zayıflatır" dedi. 

Arıcan, tırtılların bir süre sonra kelebeğe dönüşeceklerini ifade etti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce şu meyve ilaçlamadan vazgeçin. kuş ilaç olan yere gelmez. Aç gözlülüktür bunun adı. Bizde bir anlayış vardır. Kurt yesin kuş da yesin rızkım bereketlensin. Yani sen birini aradan çıkardın mı bereket kalmaz. Bereketi ürün çokluğundan anlamamak da önemli. Burada kalite ve sağlıktır önemli olan.
    Cevapla
  • Yuh size 3 yıl önce Şikayet Et
    Avcilığı sakin yasaklamayin, keklik bildircin vs. ne varsa avlasınlar spor için zevkine, ne kene kalır ne zararlı
    Cevapla
  • Mete 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl oluyor? Kuş popülasyonu için avcılık yasaklanması lazım. Onlar da böcek düşmanı!
    Cevapla
  • memo-se 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu tırtıl çok pis bir hayvan, hersene ağaçların yapraklarını yiyip sonunda ağacı kurutuyor, insana tozu pisliği bulaştımı kaşındırıyor kabartıyor, yaklaşık onbeşsene bizim o taraflarda çoktu kırmızı orman karıncası getirdiler yavaş yavaş azaldı. birde sığırcık kuşları temizleyebiliyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar