Çorum'da aslan olur mu? Görülme ihtimali...

Türkiye'de günlerdir konuşulan aslan iddiasıyla ilgili en net açıklama geldi. Çorum'da aslan görüldüğü iddiaları üzerine bir açık yapan Yaban Hayatı Uzmanı Prof. Dr. Şakir Önder Özkurt, aslanların günde ortalama 7-15 kilogram arasında et tükettiğine dikkat çekerek "Çorum'da aslan görülme ihtimali sıfır, hatta eksi" ifadesini kullandı.

Çorum'da aslan olur mu? Görülme ihtimali...
Çorum'da aslan olur mu? Görülme ihtimali...
GİRİŞ 13.06.2020 20:18 GÜNCELLEME 13.06.2020 20:18
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Çorum'un Bayat ilçesine bağlı Aşağı Emirhalil köyü kırsalında görüldüğü iddia edilen aslanla ilgili konunun uzmanlarından da açıklama geldi.

 

Çorum'a yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan Bayat ilçesine bağlı köyde aslan görüldüğü iddiası güncelliğini koruyor. Vatandaşlar da tüfeklerle görüldüğü iddia edilen alanda nöbetler tutuyor. Anadolu topraklarında 14. yüzyıldan bugüne aslan popülasyonun bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, doğadaki yaban hayvanlarının yavrulama döneminde insanların silahlı bir şekilde sürek avına çıkmış gibi kamuoyuna yansıyan görüntülerine tepki gösterdi. Yaban hayatı ile ilgili son zamanlarda basında yer alan haberlerin 'yılan mı büyük yalan mı?' vurgusunu akıllara getirdiğini dile getiren Yaban Hayatı Uzmanı Prof. Dr. Şakir Önder Özkurt, aslanların günde ortalama 7-15 kilogram arasında et tükettiğine dikkat çekti.

Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Aşağı Emirhalil köyü kırsalında görüldüğü iddia edilen aslanla ilgili konunun uzmanlarından da açıklama geldi.

"ÇORUM'DA ASLAN GÖRÜLME İHTİMALİ SIFIR, HATTA EKSİ..."

 

 

Prof. Dr. Özkurt, "Yıllardır doğada araştırmalar yapan bir yaban hayatı uzmanı olarak özellikle haberi yapanlardan istirham ediyorum. Lütfen haber yaparken bilen insanlara danışın ki Türkiye'de mevcut yaban hayatı zarar görmesin. Son zamanlarda televizyonlarda yapılan haberlerde, örneğin Çorum'da aslanın görülmesi gibi. Burada bir aslanın görülmesinin tek ihtimali var o da aslanın psikiyatri kliniğinden kaçmış olması gerekir. Görülen o ki bu durum devam edecek gibi. Bunun sonucunda en büyük zararı yaban hayatı görüyor. Çünkü elinde bir sürü silahlar ve kameralarla insanlar aslan arama peşine düşmüş durumdalar. Bu da orada yaban hayatının rahatsız edilmesi durumu söz konusu. Tabii ki buna bağlı olarak da birileri maymun görüyor, birileri yılanlar görmeye başladı. Bu sadece birilerinin can sıkıntısından uydurdukları haberlerden başka bir şey değil. Çorum'da aslan görülme ihtimali sıfır, hatta eksi. Haber yapılmadan önce de lütfen bilgisi olan insanlarla değerlendirme yaptıktan sonra haber yapılsın. Bilgiyle kalınsın" dedi.

Çorum'un Bayat ilçesine bağlı Aşağı Emirhalil köyü kırsalında görüldüğü iddia edilen aslanın bulunması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlilerince avcıların da katılımıyla iz sürme çalışması yapıldı.

"BÖLGEDE FOTOKAPANLAR KURULDU"

Hitit Üniversitesi, Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut ise "Aslan haberi ilk çıktığında Doğa Koruma ve Milli Parkla İl Müdürlüğü ekiplerimiz ile bir istişare yaptık. Bunun olmayacağını, hayvanat bahçesinden kaçması durumunda görülebileceğini ve böyle de elde bir bilgi olmadığını tartıştık. İl Müdürlüğü ekiplerimiz anında olay yerine gitti. Vatandaşı sakinleştirdi ve böyle bir şey olmadığını anlattı. Bölgeye fotokapanlar kurup gönüllerinin daha da rahat olması gerektiğini belirttiler. Yöre halkımız, lütfen böyle bir şey olmadığını bilin tarıma, hayvancılığa geri dönün. Huzurlu bir şekilde bunları sürdürün" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 71
  • Sadettin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi çözse çözse Sadettin Teksoy Çözer
    Cevapla
  • Cheto 3 yıl önce Şikayet Et
    Rahat bırakın hayvanı, ortalıkta insanlar yokken rahat rahat dünyanın merkezini görmeyim demiş.
    Cevapla
  • Bilim 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilimin asla kabul etmeyeceği bir şey varsa o da ön yargıdır. Bir bilim insanının bu kadar kesin ve ön yargılı konuşması kabul edilemez. Çorum'da aslan olmasını kimse beklemez zaten. Mühim olan "ya varsa" deyip en küçük ihtimali bile araştırmak. Sonuçta atalarımız "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz." demiş. Her şey olabilir. Tek ihtimal hayvanat bahçesinden kaçmış olması değil. Faraza durup durup abuk subuk hareketleriyle haber olan Amerikalı turist de yapmış olabilir. Her ihtimal değerlendirilmeli.
    Cevapla
  • ALİ EFE 3 yıl önce Şikayet Et
    Haber çıkmadan önce, ortalıkta rahat rahat dolaşan hayvan, bu kadar kişi tarafından internet te arandığını fark edince çoktan yurt dışına kaçmıştır.Boşuna aramayın ,bir daha Çorum ilimize kesinlikle gelmez.
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    köpek meraklıları bilir,aslan görünümlü köpekler var,başları aynı aslan yelesi gibi yeleli,boylu postlularda....sanırım biri böyle bir köpeği bakamayıp ormanlık alana attı,hayatında aslan görmemiş,anca resimlerde,filmlerde 1-2 kez görmüş Çorum lunun biride aslan sandı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi