ABD-Fransa desteğiyle 'terör devleti'nin ilk adımı atıldı: Türkiye nasıl bir yol izleyecek?

ABD ve Fransa'nın desteğini alan terör örgütleri, terör devleti kurmak için ilk adımı attı. Türkiye'nin operasyonları devam ederken atılan bu adım Ankara'ya rest olarak yorumlandı. Yeni Birlik Gazetesi Yazarı Faruk Aktaş, bundan sonraki süreçte yaşanabilecek durumları ve Türkiye'nin adımlarını Haber7'ye değerlendirdi.

ABD-Fransa desteğiyle 'terör devleti'nin ilk adımı atıldı: Türkiye nasıl bir yol izleyecek?
ABD-Fransa desteğiyle 'terör devleti'nin ilk adımı atıldı: Türkiye nasıl bir yol izleyecek?
GİRİŞ 22.06.2020 14:35 GÜNCELLEME 22.06.2020 14:35
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Haber7 - İbrahim Can

Türkiye'nin Pençe-Kaplan Operasyonu'nu yürüttüğü günlerde, güney sınırlarımızda çok önemli bir gelişme daha yaşandı. Türkiye'nin güneyinde terör devleti oluşturmak isteyen ABD ve Fransa, Kürt gruplarla terör örgütleri arasında anlaşma imzalanmasını sağladı. Barzani yönetimi de bu anlaşmaya destek verdi. 

 

Bu anlaşma, terör örgütlerine operasyonlar devam ederken, bölgedeki bazı güçlerin Türkiye'ye karşı çektiği rest olarak yorumlandı. Yeni Birlik Gazetesi Faruk Aktaş, geçtiğimiz günkü yazısında anlaşmaya ilişkin çarpıcı detaylar vererek, önümüzdeki süreçte ne olacağına ilişkin de kritik değerlendirmeler yaptı. 

Aktaş, anlaşmanın bölgede sebep olacağı sonuçlara ve Türkiye-Rusya-ABD arasındaki denklemin oluşturabileceği tablolara ilişkin Haber7'ye önemli açıklamalar yaptı.

 

 

Faruk Aktaş'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar: 

"BARZANİLERİN SONU OLACAK"

Barzanilerin ABD zorlamasıyla bu işe girdiklerini düşünüyorum. Yalnız ABD zorlamasıyla da olsa özellikle Çavuşoğlu’nun iki gün önceki açıklamalarının doğrudan kendilerini hedef aldığını biliyorlardır. Yani PKK’yla iş birliği yapan herkesi aynı kategoride değerlendirecekleri yönündeki uyarıları aldıklarını düşünüyorum. Barzanilerin yönleri belli değil, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bir yandan PKK’dan kurtulmak istiyorlar bir yandan da ABD’nin PKK ile iş birliği yapma zorlamaları karşısında direnemiyorlar. Bu böyle devam ederse büyük ihtimalle Ankara, Bağdat’la çok daha güçlü ilişkiler üzerine Irak politikasını götürür, ki bu da giderek Barzanilerin sonu olacaktır.

"PKK, HDP'Yİ DAHA AGRESİF ŞEKİLDE KULLANMAYA DEVAM EDECEKTİR"

Türkiye uzun süredir PKK’ya ağır darbeler indiriyor. Ve PKK 15 Haziran’da çıkış hamlesi planlamıştı kendisi açısından. HDP’nin bu yürüyüşünü de o hamlenin bir parçası olarak tasarlamışlardı. Aynı şekilde Türkiye’de çok gündeme gelmiyor ama hemen hemen her gün birçok Avrupa ülkesinde gösteriler düzenliyorlar aynı minvalde. Ancak Türkiye burada inisiyatifi onlara bırakmadı ve çok sert bir şekilde üstlerine indi. Düşündüklerinden çok daha ağır darbelerle karşılaştılar bu operasyonlarda. Bundan sonra hedef onların en önemli güçleri şüphesiz HDP. PKK yok olmamak için HDP’yi burada daha agresif şekilde kullanmaya devam edecektir diye düşünüyorum. Dikkat ederseniz bu yürüyüşlerde dilleri giderek daha keskinleşti, daha sertleştiler. PKK yok olmamak için HDP’yi daha güçlü şekilde kullanmak isteyecektir Türkiye’de.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bölgedeki danışmanı William Robak da uzlaşmanın açıklandığı basın toplantısına katıldı.

"RUSYA KOZ OLARAK KULLANMAK İÇİN BEKLİYOR"

Durumu en belirsiz olan aslında Rusya. Dikkat edilirse şu ana kadar operasyonlar konusunda tek kelime etmedi. PKK, ABD’nin operasyonlar karşısında kendisini yalnız bıraktığı serzenişinde bulunuyor. Çok büyük ihtimaldir ki, Afrin operasyonu döneminde de aynısı olmuştu; Rusya PKK’nın ABD’den umduğu desteği bulamayıp kendisine gelmesini istiyor. Bir yandan da bunu Türkiye’ye karşı hem Suriye hem Libya konusunda koz olarak kullanmak istiyor. Rusya’yı PKK konusunda ABD’den çok ben sana yararım diyerek açık kapı bırakmak istiyor. Ve onu da Suriye ve Libya konusundaki hesaplarıyla ilgili Türkiye’ye karşı koz kullanmak amacıyla istiyor.

"TÜRKİYE PKK'YA KALICI DARBELER VURACAK"

Bu operasyonlar bugüne kadarki operasyonlardan çok farklı. Hem kapsamı hem boyutu, genişliği bir yana aynı zamanda orada PKK’nın var olduğu bölgelerde Türkiye üsler kurarak orada PKK’ya artık kalıcı darbeleri indirme hesabında. Türkiye koronavirüs sonrası süreçte ve Libya’da elde ettiği başarılar sonrası çok güçlü bir hava almış durumda. Dikkat edilirse dünyadan, bazı Arap ülkelerini bir yana bırakırsak operasyona karşı sesini yükselten tek ülke yok. Bu Türkiye’nin gücünden çekinmeyle alakalı bir durum.

Türkiye burada özellikle Bağdat-Erbil ayağını doğru götürürse, ki aynı zamanda her ne kadar ABD PKK’ya destek veriyorsa da bunun ABD’nin tüm birimlerinin ortak politikası olmadığını bilmek lazım. Türkiye bunu yaparken de Washington’la ilişkileri biraz daha iyileştirebilirse, ki bunun emareleri görülüyor, PKK hızla yok olma süreci olmasa da çok ciddi gerilemelere gireceği bir dönemin içine gireceğini düşünüyorum.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 65
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye yurtduşında terörle başarılı şekilde mücadele etmektedir. Buda Müslüman ülkelerin istikrarına çok büyük katkı sağlamaktadır. Bölge de İran Suudi Arabistan gerilimi, Yemen, Suriye gibi şavaçların çıkmaması Arap ülkelerine önemli görevler düşmektedir.
    Cevapla
  • özmuşlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Terör devleti asıl mesele bu ne kürt ne Türk , asıl mesele bizleri birbirimize kırdırmak inş ALLAH yüce Türk devleti, milletiyle beraber bunun üstesinden de ilelebet gelecektir. Oynanan oyunu gördükçe bu asil millet gereken yere gereken cevabı muhakkak verecektir. , Bizler bunun bedelini ödemeye hazırız. Hem kanımızla hem canmızla . Onlar hazır mı?
    Cevapla
  • @VATANIM 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD VE FRANSANIN YANINA ICERDEKI CHPKK UNUTMUSSUNUZ.ah ah
    Cevapla
  • TC,Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    saddamin zulmünden Anadoiıya sığındığınızı son olarak esedin zulmünden Anadoiuya sığındığınızı unutmayon
    Cevapla
  • Murat CG 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa cezayir i sömürdüğün yeter. Bu konuyada geleceğiz, meraklanma. Fransa bu restte sana yeter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!