Uzmanlardan 7,5 şiddetinde deprem için son dakika uyarısı

Son dakika haber: Türkiye'nin birçok bölgesinde son dönemde meydana gelen depremlerin ardından Doç. Dr. Bülent Özmen, önümüzdeki dönemde 7 ve 7,5 şiddetinde büyük bir depremin olma ihtimalinin arttığını belirtti.

Uzmanlardan 7,5 şiddetinde deprem için son dakika uyarısı
Uzmanlardan 7,5 şiddetinde deprem için son dakika uyarısı
GİRİŞ 29.06.2020 16:32 GÜNCELLEME 05.07.2023 12:13
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Son dakika haber: Son depremlerin ardından uzmanlar büyük bir deprem için peş peşe uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

 

Doç. Dr. Bülent Özmen, Marmara Denizi’nde bulunan fay hattı ile ilgili çok sayıda çalışma yapıldığını, özellikle Marmara Denizi’nin altındaki fay hatlarıyla ve geçmişte olan depremlerle ilgili bilgilerin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Kuzey Anadolu fay hattının, Marmara Denizi içinde kollara ayrılarak Çanakkale’den Ege Denizi’ne doğru indiğini belirten Özmen, "Biz orada oluşan tarihsel dönemdeki depremlere baktığımızda en son 1766 yılında, Silivri'nin 15-20 kilometre açığından geçen 'Kumburgaz segmenti' diye isimlendirilen bir fay hattı olduğunu görüyoruz. Burada 7- 7.5 büyüklüğüne varacak büyüklüklerde deprem olma ihtimalinin her geçen gün arttığını söyleyebiliriz. O bölge levha hareketlerine bağlı olarak yılda 2,5 santimetre kaymaya zorlanıyor ve 1766 yılından günümüze kadar üzerinden geçen bu kadar zaman aralığı içinde İstanbul’da deprem olma ihtimali her geçen gün artıyor, yükseliyor" dedi.

'ANKARA'NIN DEPREM TEHLİKESİ, SANILANIN AKSİNE YÜKSEK'

Ankara ve çevresindeki fay hatlarını her zaman incelediklerini belirten Doç. Dr. Özmen, "Eskiden beri buna bilim insanları da dahil olmak üzere Ankara ve çevresi, deprem açısından çok risk teşkil etmeyen yerlerden biri olarak bilinirdi. Ama son yıllarda yapılan çalışmalar ve son yıllarda meydana gelen depremler Ankara’nın da sanılanın aksine deprem tehlikesinin biraz daha yüksek olduğunu bize gösteriyor. Özellikle geçtiğimiz birkaç sene içerisinde çok büyük olmasa da 4-5 şiddetindeki depremlerle buradaki fay hattı kendini hatırlatıyor. Her ne kadar Ankara veya çok yakın civarında büyük potansiyel üretecek fay hattı olmamasına rağmen buranın 80 kilometre kuzeyinde Kuzey Anadolu fay hattı, Doğu’da Ezinepazarı fay hattı, güneyinde Tuz Gölü fayı, batıya doğru da Eskişehir fay zonu var. Bunlar Ankara Kent Merkezi’nin 70-80 kilometre uzağında olan fay hatları. Bunların da 7 ve daha üstünde deprem üretme potansiyelinin olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla eğer bu büyüklükteki depremler olursa Ankara’nın da bu olası depremlerden etkilenme şansı oldukça yüksek. Ankara’nın çevresi de büyük deprem üretme potansiyeli olan faylarla çevrili olduğu için başkentin deprem tehlikesinin sanılanın aksine biraz daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. 

Doç. Dr. Bülent Özmen

 

1999 depremi öncesinde görülen doğa olayı yeniden görüldü! Çok sayıda yılan...

YORUMLAR 39
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Depremi haber vermek için uzman olmaya gerek yok benim gibi kara cahil bile bilir küçücük çocuklara tecavüz edip dereler atıyorlar ahlaksızlık başını aldı gidiyor rabbim bunları yanımızamı bırakıcak uzmanlar bilememiş dokuz şiddeti bile az bizim gibi kendinden haberi olmayan topluma
    Cevapla
  • hak 3 yıl önce Şikayet Et
    Uzmanlar milleti panikletmekten başka bir iş yapmıyor.
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin bahsettiğin uzmanlar uyarıyor biraz sende geri zekalilik var o depreme yakalandigin an sana soracağım zavallı insan
    Cevapla
  • adsızzz 3 yıl önce Şikayet Et
    ne din kalmiş ne iman ne allahı tanıyorlar ne resulü neden 7.5 olmasın eyer bir memlekete zina ve zulüm artarsa insanlar oradan uzaklaşmalıdır yurdumuzun her yerinden faiz ve zina ve fuhuş doludur eyer bişeyler olursa bunların yüzünden olur haberiniz olsun..
    Cevapla
  • Ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah dünyayı ve içindekileri kulluk için yarattı. Kulluk etmeyen günah işleyen kavimlere ne yaptığını Kuranda ve bütün kutsal kitaplarda bildirdi. Yıllardır islamın sancaktarlığını yapan ların torunları ne yaptı, kemalizm denen bir din üretti ve ona inandı yani şirk koştu. Kimlikte müslüman yazar ama ne peygambere inanır ne Allah'a. inanmayanı günahta ileri gidenlere ne olduysa bize de o olacak kaçınılmaz son.
    Cevapla
  • Özcan deniz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ağzına sağlık kardeşim
    Cevapla
  • Ahmet Akdoğan 3 yıl önce Şikayet Et
    Haber 7 yetkilileri eğer bu millete bir faydamız dokunmasını istiyorsanız Allah rızası için televizyonlarında her gün gündeme getirin hükümete çağrı yapın ilçe belediyelerine cağrı yapın .belediye başkanlarının keyfine bırakmayin kentsel dönüşümünü deprem izaletörunu zorunlu olsun bütün yeni binalarda bunu hergun dile getirin
    Cevapla
  • Ottomans 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben izolator sistemlerini turkiyeye 99 deprem oncesi yillardir anlattim fayda etmedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar